Στη Βουλή το θέμα της ρευστότητας

Στη Βουλή το θέμα της ρευστότητας

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Βουλή και συγκεκριμένα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων μεταφέρεται με πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα το θέμα της ρευστότητας των επιχειρήσεων, με αίτημα που απέστειλε προς τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Σταύρο Καλογιάννη. Στο αίτημά του ο κ. Σταϊκούρας ζητεί να κληθούν τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων προκειμένου να γίνουν ενημέρωση, συζήτηση και κατάθεση απόψεων και θέσεων επί του ζητήματος της παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία εκ μέρους των τραπεζών. Ζητεί, επίσης, να κληθούν να συμμετάσχουν, με σχετικές εισηγήσεις, η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ελληνική Ενωση Τραπεζών, και η συνεδρίαση να πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2022. Προχθές ο κ. Σταϊκούρας είχε προαναγγείλει ότι θα ζητήσει «το ταχύτερο δυνατόν σύγκληση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, παρουσία του τραπεζικού συστήματος, για να συζητήσουμε για ακόμα μία φορά το θέμα της ρευστότητας».

ESG ομόλογα το 25% των ευρωπαϊκών εκδόσεων

Η ευρωπαϊκή αγορά χρέους έχει σημειώσει ένα νέο ορόσημο: τα ηθικά ομόλογα αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο όλων των εκδόσεων χρέους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, εταιρείες και κυβερνήσεις έχουν εκδώσει το 2021 ομόλογα με ESG στόχους (περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς ή στόχους διακυβέρνησης). Οι συναλλαγές αυτές αντιπροσωπεύουν περίπου το 25% του συνόλου των πωλήσεων στην Ευρώπη, σχεδόν διπλάσιο του ποσοστού του 2020, που αποτελεί και ιστορικά υψηλό επίπεδο. «Οι επενδυτές στην Ευρώπη έχουν γίνει επενδυτές ESG», όπως τονίζει η Deutsche Bank.

Προχωρεί η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης

Πρόοδο στον βαθμό ψηφιοποίησης της Δικαιοσύνης καταγράφει η 11η έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν. Ο διαγωνισμός, εξάλλου, για το ηλεκτρονικό πινάκιο και την πραγματοποίηση δικών από απόσταση έχει πραγματοποιηθεί, με τη διαδικασία επιλογής του αναδόχου να αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Πλέον σειρά έχει ο διαγωνισμός για την υλοποίηση της δεύτερης φάσης του εθνικού ολοκληρωμένου συστήματος ηλεκτρονικής δικαιοσύνης (e-justice), που έχει προϋπολογισμό της τάξεως των 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Αλλαγή στα επιδόματα ασθένειας, μητρότητας

Περιορίζεται ο χρόνος χορήγησης των επιδομάτων ασθενείας και μητρότητας προς τους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ, καθώς η διοίκηση του Ταμείου ενεργοποιεί πρόσφατη νομοθετική διάταξη με στόχο τη βελτίωση και απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών χορήγησης παροχών. Ειδικά για το επίδομα μητρότητας, όλοι οι θεράποντες ιατροί του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι είναι πιστοποιημένοι στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ έχουν πλέον τη δυνατότητα να βεβαιώσουν την πιθανή ημερομηνία τοκετού. Αλλά και για το επίδομα ασθένειας, οι πιστοποιημένοι γιατροί έχουν τη δυνατότητα πλέον να χορηγήσουν βεβαιώσεις ανικανότητας προς εργασία λόγω ασθενείας για τις πρώτες 15 ημέρες του έτους, χωρίς να υφίσταται η αναγκαιότητα της παραπομπής των ασθενών στις πρωτοβάθμιες υγειονομικές επιτροπές.

Στον Πειραιά η πρώτη επένδυση σε κατοικίες

Στην αναπτυσσόμενη περιοχή του Αγ. Διονυσίου στον Πειραιά θα πραγματοποιηθεί η πρώτη επενδυτική κίνηση της Premia Properties στην κατηγορία των επιπλωμένων διαμερισμάτων. Η εταιρεία θα αποκτήσει ένα αυτοτελές κτίριο, επιφάνειας 3.600 τ.μ., που αποτελείται από 58 πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα, με την αξία της συναλλαγής να διαμορφώνεται σε 10,2 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για κτίριο που ανέπτυξε η Dimand, η οποία έχει ολοκληρώσει την ανάπλαση των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος στην ευρύτερη περιοχή. Το ακίνητο είναι μισθωμένο μέχρι το 2034 σε διεθνή εταιρεία. Στόχος της Premia είναι να αποκτήσει ένα χαρτοφυλάκιο 1.000 διαμερισμάτων μέχρι το τέλος του 2026. Για τον σκοπό αυτό, η εταιρεία έχει συνάψει στρατηγική συμφωνία με την Dimand, σημειώνοντας ότι η επένδυση στον Αγιο Διονύσιο θα είναι η πρώτη από μια σειρά συναλλαγών που θα ακολουθήσουν και για άλλα ακίνητα που σχεδιάζει η Dimand.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή