Ζητεί ενημέρωση για τα νέα δάνεια

Ζητεί ενημέρωση για τα νέα δάνεια

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναλυτικά στοιχεία για τις εκταμιεύσεις των νέων δανείων ζήτησε από τις τράπεζες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη συνάντηση που είχε χθες με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ρευστότητας. Η λεπτομερής καταγραφή των στοιχείων για τις εκταμιεύσεις θα αποτελέσει βασικό εργαλείο στην παρακολούθηση της καθαρής πιστωτικής επέκτασης, η οποία είναι οριακά θετική, παρά τις εκταμιεύσεις ύψους 11 δισ. ευρώ που έχουν ανακοινώσει οι τράπεζες. 

Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αυτά θα αξιοποιηθούν και στο πλαίσιο της συζήτησης που εκκρεμεί να γίνει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στη Βουλή για τη ρευστότητα στην οικονομία, την οποία έχει ζητήσει ο Χρήστος Σταϊκούρας, και που ορίστηκε για τα μέσα Οκτωβρίου. Εκτός από τις εγκρίσεις νέων δανείων και τις εκταμιεύσεις, το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε στοιχεία και για τις απορρίψεις αιτήσεων, αλλά και για τις αιτιολογίες που τις συνοδεύουν.

Εξαιρετική η συνεργασία Ελλάδας – Κομισιόν

Στη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα αναφέρθηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, μιλώντας σε διαδικτυακό συνέδριο που διοργάνωσε η Κομισιόν σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ. Οπως τόνισε, έπειτα από τα χρόνια της κρίσης, η χώρα κατορθώνει να κινείται σε καλή πορεία, με την ανεργία –παρότι παραμένει σε υψηλά επίπεδα– να έχει μειωθεί σημαντικά, τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις να έχουν προχωρήσει, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0», κάνοντας λόγο για εξαιρετική συνεργασία μεταξύ της Κομισιόν και της ελληνικής κυβέρνησης.

Με ηλεκτρονικό αίτημα τα ραντεβού στην Εθνική

Αποκλειστικά και μόνο μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής μπορεί πλέον κάποιος να κλείσει ραντεβού σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας. Η πολιτική αυτή, όπως είναι επόμενο, οδηγεί σε αποκλεισμό τους χιλιάδες ηλικιωμένους πελάτες της από τις υπηρεσίες της, που επισκεπτόμενοι ένα φυσικό κατάστημα συναντούν πλέον την άρνηση των υπαλλήλων να τους εξυπηρετήσουν χωρίς ραντεβού από την ψηφιακή εφαρμογή. Αν, δε, κάποιος διαμαρτυρηθεί στο τηλεφωνικό κέντρο της Εθνικής Τράπεζας, θα λάβει την απάντηση ότι «αυτή είναι η πολιτική της».

Προκαταρκτική εξέταση εισαγγελέα για τη ΔΕΗ

Παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα Χρήστου Μπαρδάκη προκάλεσαν δημοσιεύματα σχετικά με την αμκ της ΔΕΗ που ανακοινώθηκε τις προηγούμενες ημέρες. Ο εισαγγελικός λειτουργός έδωσε παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να ερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί τυχόν αξιόποινες πράξεις, όπως χειραγώγηση και κατάχρηση εσωτερικής πληροφόρησης. Στη δικογραφία που θα σχηματιστεί στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας θα συσχετιστεί και η αναφορά που κατέθεσαν στις αρχές της εβδομάδας στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έξι δικηγόροι. Η αναφορά τους είχε ως αίτημα να ερευνήσει η Δικαιοσύνη αν έχουν διαπραχθεί αδικήματα όπως χειραγώγηση μετοχών εισηγμένων στο χρηματιστήριο, αλλά και της ενδεχόμενης διάπραξης του αδικήματος της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος.

Αισιοδοξία Γουάτσα για την οικονομία

Ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας σε ορίζοντα πέντε ετών εμφανίστηκε ο βασικός μέτοχος της Eurobank, Πρεμ Γουάτσα, κατά διάρκεια των επαφών που είχε με εκπροσώπους του ελληνικού επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου. Ο ισχυρός άντρας της Fairfax Financial Holdings παρεκάθησε σε γεύμα που παρέθεσε η Eurobank στον επενδυτή και σε μεγάλους πελάτες της στα γραφεία της οδού Αμαλίας. Παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν οι κ. Μυτιληναίος, Βασιλάκης, Στασινόπουλος, Τζαννετάκης, Ρέτσος, Μήτσης, Νικολαΐδης, Παντελιάδης, Μασούτης, Αθανασίου, Σαράντης και Δράγνης. Προηγήθηκε προχθές το βράδυ δείπνο που παρέθεσε η Eurolife με προσκεκλημένους μεταξύ άλλων τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δ. Παπαλεξόπουλο, τον επικεφαλής της Eurobank Φ. Καραβία, τον διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα αλλά και τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη και τον επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή