«Βλέπουν» αυξήσεις στις τιμές προϊόντων

«Βλέπουν» αυξήσεις στις τιμές προϊόντων

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση των τιμών των προϊόντων και των υπηρεσιών τους κατά περίπου 10% «βλέπουν» για το επόμενο διάστημα σχεδόν οι μισές μικρομεσαίες επιχειρήσεις μόνο λόγω των ανατιμήσεων στην ενέργεια. Ενα 15% των επιχειρήσεων, μάλιστα, εκτιμά ότι οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών θα ξεπεράσουν ακόμη και το 30%. Τα ευρήματα αυτά περιλαμβάνονται σε έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Netrino για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Από την έρευνα προκύπτει, εξάλλου, ότι σημαντικές αυξήσεις τιμών ετοιμάζουν ακόμη και εκείνες οι επιχειρήσεις που δεν εξαρτώνται υπέρμετρα από το ενεργειακό κόστος. Ακόμη πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ίσως ότι η νέα ενεργειακή κρίση βρίσκει την πραγματική οικονομία ανοχύρωτη, καθώς μόλις το 10% των βιοτεχνικών επιχειρήσεων έχει αναζητήσει τρόπους για παραγωγή από ΑΠΕ. Τώρα φαίνεται ότι σπεύδουν και έτσι 3 στους 4 δηλώνουν ότι σχεδιάζουν την αγορά μηχανημάτων χαμηλότερης ενεργειακής κλάσης ή παραγωγής ΑΠΕ με χρηματοδοτικές ενισχύσεις.

Η εντολή Χατζηδάκη για τις συντάξεις χηρείας

Αποφασισμένος να φθάσει έως το τέλος τις υποθέσεις υπαλλήλων που ταλαιπωρούν τον κόσμο και δεν τον εξυπηρετούν όπως πρέπει δήλωσε για μία ακόμη φορά ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των 444 συντάξεων χηρείας του ΝΑΤ που εκκρεμούν κι επανέλαβε ότι έχει δόση εντολή στον διοικητή του ΕΦΚΑ να κλείσει το θέμα. «Δεν πρόκειται να κάνω πίσω σε αυτό», τόνισε. Για να σημειώσει ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 το θέμα των εκκρεμών συντάξεων θα έχει λυθεί και δεν θα υπάρχουν υπερημερίες.

Σημαντικά κέρδη στο Χ.Α. για την Helikon Investments

Η Helikon Investments, το ιταλικό hedge fund που έχει δείξει από το 2019, όταν και ιδρύθηκε, το ενδιαφέρον του για την Ελλάδα, σημείωσε αποδόσεις της τάξης του 24% στο εννεάμηνο του 2021, στοιχηματίζοντας σε μετοχές που θεωρεί ότι είναι υποτιμημένες. Μερικές από τις μεγαλύτερες θετικές (long) θέσεις του είναι η μετοχή της Eurobank, η οποία σημειώνει άνοδο 56% φέτος, και η ΔΕΗ, η οποία έχει ενισχυθεί κατά 28% από τις αρχές του έτους. Οι καθαρές long θέσεις του fund στην Ελλάδα είναι στο 43% του συνολικού του χαρτοφυλακίου.

Τα επαγγελματικά ταξίδια ανακάμπτουν

Σημαντική ανάκαμψη, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καταγράφει το επαγγελματικό αεροπορικό ταξίδι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Eurocontrol, το ταξίδι για επαγγελματικούς σκοπούς ξεκίνησε να εμφανίζει άνοδο από τον περασμένο Απρίλιο, ανέκτησε τα επίπεδα του 2019 τον Ιούλιο, και από τον Αύγουστο καταγράφει, σταθερά, επιδόσεις άνω του 20%-30% συγκριτικά με το 2019. Η τάση αυτή ανάκαμψης, σε απόλυτους αριθμούς, σημαίνει 2.728 ημερήσιες πτήσεις την περίοδο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου, έναντι 2.182 το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Η ισχυρή αυτή ανάκαμψη αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην επιλογή των επιβατών για πτήσεις business, επειδή αυτές προσφέρουν καλύτερη συνδεσιμότητα αλλά και υψηλότερο επίπεδο παρεχομένων υπηρεσιών.

Μέτρα από την Ε.Ε. ζητούν οι βιομηχανίες

Επείγουσες πρωτοβουλίες προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανισορροπίες της αγοράς φυσικού αερίου ζητούν από τους ηγέτες της Ευρώπης οι ενεργοβόρες ευρωπαϊκές βιομηχανίες, με παρέμβασή τους ενόψει της Συνόδου Κορυφής, καλώντας τους μάλιστα να αξιοποιήσουν και το εργαλείο της διπλωματικής πίεσης προς τους μεγάλους προμηθευτές. Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητά τους από την απειλή των υψηλών τιμών και ζητούν άμεση υποστήριξη για την αντιμετώπισή τους, καθώς, όπως τονίζουν, θέτουν σε κίνδυνο την πλήρη ανάκαμψη μετά την πανδημία. Επισημαίνουν, επίσης, ότι η πρόσβαση σε προσιτές πηγές ενέργειας χαμηλών ρύπων αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανταγωνιστική μετάβαση των ενεργοβόρων βιομηχανιών προς τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας. Προτείνουν έναν στενό μηχανισμό παρακολούθησης της αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου για να αποφευχθούν περαιτέρω διακοπές παραγωγής ενόψει του επερχόμενου χειμώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή