ΔΗΚΤΗΣ

Μέτρα για ανατιμήσεις και έργα ζητάει το ΤΕΕ

metra-gia-anatimiseis-kai-erga-zitaei-to-tee-561551911

Τη χορήγηση bonus σε αναδόχους που υλοποιούν έργα υποδομής νωρίτερα, σε σχέση με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, αλλά εξίσου αποτελεσματικά, εισηγήθηκε στο τέταρτο επενδυτικό φόρουμ της Αθήνας ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός. «Τα έργα πρέπει να γίνονται πλέον άμεσα από τη στιγμή που ανατίθενται […] δεν πρέπει τα έργα που ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί τους να κάθονται ως ανεκτέλεστο υπόλοιπο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Στασινός, που εκπροσωπεί τον τεχνικό κόσμο της Ελλάδας, ζήτησε «καρότο και μαστίγιο», δηλαδή: «Κίνητρα με bonus για πιο σύντομη –όχι απλά έγκαιρη– και σωστή υλοποίηση και ποινές –mallus– για καθυστερήσεις». Ακόμη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανατιμήσεις και να αποφευχθούν χρεοκοπίες εταιρειών λόγω υπέρογκου κόστους, ο κ. Στασινός ζήτησε να προχωρήσει η πολιτεία άμεσα σε αναθεώρηση των τιμών των υλικών όχι μόνο για τα νέα αλλά και για τα υφιστάμενα έργα.

Παράταση στις αιτήσεις για επιδότηση startups

Μία ακόμη παράταση, την τελευταία πάντως, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση, δίνει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στις νεοφυείς επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Στήριξη Νεοφυών Επιχειρήσεων Εθνικού Μητρώου “Elevate Greece” για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19». Ετσι, νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης είναι η Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 15.00, αντί για την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 15.00. H ενίσχυση θα πραγματοποιηθεί με τη μορφή μη επιστρεπτέας ενίσχυσης (κεφάλαιο κίνησης).

Η ΓΣΕΕ στο πλευρό 500 εργαζομένων του ΟΑΕΔ 

Στο πλευρό των 500 εργαζομένων στην καθαριότητα κτιρίων του ΟΑΕΔ, που δίνουν τον αγώνα τους ενάντια στην απόφαση του οργανισμού να μην ανανεώσει τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αλλά να υπογράψει σύμβαση με εταιρεία καθαριότητας, τάσσεται η ΓΣΕΕ. Υποστηρίζει μάλιστα, αφενός, ότι είναι αδιανόητο ένας οργανισμός που έχει ως στόχο τη στήριξη της απασχόλησης να εφαρμόζει πρακτικές που εντείνουν τα ήδη οξυμένα προβλήματα ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, αφετέρου, ότι αυξάνεται το κόστος της δαπάνης αναθέτοντας την καθαριότητα σε ιδιώτες. 

Πιέζει ο Πούτιν για Nord Stream 2

Απροκάλυπτα πιέζει πλέον ο Ρώσος πρόεδρος την Ευρώπη να εγκρίνει εσπευσμένα τον επίμαχο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2. Εν μέσω ενεργειακής κρίσης και δυσθεώρητων τιμών του φυσικού αερίου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δηλώνει πλέον ανοικτά ότι προτίθεται να εξαγάγει περισσότερο αέριο στην Ευρώπη μέσω του Nord Stream 2 μόλις αυτός πάρει το πράσινο φως από τη Γερμανία. Είχε προβεί σε παρεμφερείς δηλώσεις προ ολίγων ημερών, χωρίς, όμως, να συνδέσει ευθέως την αύξηση των ροών ρωσικού αερίου με την έγκριση του Nord Stream 2. Είχε, αντιθέτως, εκφράσει την προθυμία της Gazprom να αυξήσει τις εξαγωγές προς την Ευρώπη και είχε απλώς προσθέσει ότι «θα ήταν καλό να επισπευσθεί η έγκριση του αγωγού».

Τρεις προσφορές για ακίνητο του ΕΦΚΑ

Σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον προσείλκυσε ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του ακινήτου του ΕΦΚΑ επί της οδού Ζαλοκώστα 7-9, το οποίο προορίζεται να μετατραπεί σε ξενοδοχείο. Συγκεκριμένα, προσφορές κατέθεσαν ο όμιλος Λάμψα, η Grecotel και η οικογένεια Τορνιβούκα, η οποία ελέγχει τον όμιλο TOR Hotel Group, με παρουσία σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική. Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν ο έλεγχος των φακέλων και η αποσφράγιση των προσφορών, ώστε να προκύψει και ο επενδυτής που θα αναλάβει να ανακατασκευάσει το διατηρητέο ακίνητο του 1939, επιφανείας 1.854 τ.μ. Με βάση τους όρους του διαγωνισμού, η εταιρεία που θα επιλεγεί, θα μισθώσει το ακίνητο για περίοδο 30 ετών, με δικαίωμα παράτασης για ακόμη 10 έτη. Το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα έχει οριστεί σε 17.000 ευρώ και το ελάχιστο ποσό επένδυσης που θα αναλάβει να υλοποιήσει ο μισθωτής διαμορφώνεται σε 1,2 εκατ. ευρώ.