«Έχουν πολλή δουλειά οι ελληνικές τράπεζες»

«Έχουν πολλή δουλειά οι ελληνικές τράπεζες»

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν για τη δημιουργία «μαξιλαριών» απορρόφησης ζημιών, όπως σημειώνει η ING σε ανάλυσή της για τις Ελάχιστες Απαιτήσεις Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL) των ευρωπαϊκών τραπεζών. Ενώ οι ελληνικές τράπεζες έχουν περισσότερο χρόνο για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, δηλαδή έως το 2025, τη στιγμή που για άλλες τράπεζες στην Ευρώπη η προθεσμία λήγει το 2024, το έλλειμμα στο MREL είναι σημαντικό και η επίτευξη των στόχων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διατήρηση των υποστηρικτικών συνθηκών στην αγορά. Συγκεκριμένα αναφέρει πως το 38% ή 16 δισ. ευρώ από το συνολικό έλλειμμα MREL του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, που υπολογίζεται στα 42 δισ. ευρώ, αφορά τις ελληνικές τράπεζες – με βάση τα στοιχεία του α΄ τριμήνου, και ακολουθούν οι τράπεζες σε Κροατία, Κύπρο και Πορτογαλία. Αυτό σημαίνει πως οι τράπεζες σε αυτές τις χώρες έχουν πολλή δουλειά ακόμα σε ό,τι αφορά το χτίσιμο «μαξιλαριών» ασφαλείας, καταλήγει η ING.

Ενισχύθηκαν οι δαπάνες για έρευνα το 2020

Αύξηση κατέγραψαν οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2020. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου, διαμορφώθηκαν στο 1,50%, έναντι 1,28% του ΑΕΠ το 2019 και σε απόλυτους αριθμούς αυξήθηκαν, πέρυσι, κατά 136 εκατ. ευρώ, στα 2,4 δισ. ευρώ. Οι επιχειρήσεις κατέχουν τα σκήπτρα των δαπανών σε έρευνα και ανάπτυξη, έχοντας δαπανήσει 1,1 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 0,69% του ΑΕΠ και είναι αυξημένο κατά 6,5% συγκριτικά με το 2019. Οι αντίστοιχες κρατικές δαπάνες ανέρχονται σε 537,2 εκατ. ευρώ.

Διαψεύδουν τα περί πώλησης μετοχών της «Ελλάκτωρ»

Δίνουν και παίρνουν οι φήμες γύρω από την «Ελλάκτωρ» σε καθημερινή βάση. Χθες, για παράδειγμα, επικράτησε μια φημολογία ότι οι εφοπλιστές Δ. Μπάκος και Γ. Καϋμενάκης αναζητούν αγοραστές για το 10% των μετοχών της «Ελλάκτωρ», θέλοντας να αποεπενδύσουν. Μάλιστα, για τον σκοπό αυτό φέρονται να έχουν προσλάβει χρηματιστηριακούς παράγοντες, με τις κατάλληλες διασυνδέσεις για την εύρεση πρόθυμων αγοραστών. Κύκλοι που πρόσκεινται στην πλευρά των εφοπλιστών διέψευδαν χθες τις σχετικές φήμες, συνοδεία… γέλωτος.

Ξεκινούν οι δηλώσεις αναστολών στην «Εργάνη»

Από αύριο και έως το τέλος του μηνός, κατά περίπτωση, θα μπορούν να υποβάλλουν δηλώσεις στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» οι εργοδότες που επιθυμούν να εντάξουν κάποιους ή όλους τους εργαζομένους τους στον μηχανισμό «Συν-Εργασία». Οι δηλώσεις αφορούν την Α΄ φάση για τον μήνα Νοέμβριο και τις Α΄ και Β΄ φάσεις για τον Οκτώβριο. Επιπλέον, το σύστημα θα είναι διαθέσιμο για την υποβολή δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας εργαζομένων από επιχειρήσεις σε περιοχές της Εύβοιας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, καθώς και για την υποβολή συνοδευτικών δικαιολογητικών από τους δικαιούχους οικονομικής ενίσχυσης σινεμά – διανομείς κινηματογραφικών ταινιών.

Εσοδα 36 δισ. δολ. αναμένει η Pfizer

Αναβάθμιση των προβλέψεών της για τα έσοδά της τόσο του τρέχοντος όσο και του επόμενου έτους ανακοίνωσε χθες η Pfizer, καθώς ο φαρμακευτικός κολοσσός προχωράει ήδη σε εξαγωγές εμβολίων για παιδιά και γενικότερα αυξάνει το εύρος της διανομής των εμβολίων του. Χθες, η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι προβλέπει πως οι πωλήσεις της θα φτάσουν συνολικά το τρέχον έτος στα 36 δισ. δολάρια για να μειωθούν στα 29 δισ. δολάρια το 2022. Πρόκειται για την πολλοστή αναβάθμιση των προβλέψεών της για τις πωλήσεις των εμβολίων της κατά του κορωνοϊού. Τον Φεβρουάριο είχε προβλέψει πωλήσεις ύψους 15 δισ. δολαρίων και στη συνέχεια αναβάθμισε την εκτίμησή της τον Ιούλιο στα 33,5 δισ. δολάρια. Διεθνή ΜΜΕ επισημαίνουν πως οι προβλέψεις της προδίδουν ότι τα εμβόλια που ανέπτυξε σε συνεργασία με τη γερμανική BioNTech έχουν κυριαρχήσει στην παγκόσμια αγορά, με αποτέλεσμα να αλλάζουν εντελώς τα οικονομικά της φαρμακοβιομηχανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή