Έως τις 16 Νοεμβρίου τα εποχικά επιδόματα

Έως τις 16 Νοεμβρίου τα εποχικά επιδόματα

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγη υπομονή ακόμη, έως τις 16 Νοεμβρίου, θα πρέπει να κάνουν οι περίπου 130.000 εργαζόμενοι σε τουρισμό και επισιτισμό, καθώς και καλλιτέχνες, προκειμένου να ολοκληρωθεί η  καταχώριση των ασφαλιστικών εισφορών τους στον e-ΕΦΚΑ και να λάβουν έτσι τα εποχικά επιδόματα που δικαιούνται, καθώς και άλλες παροχές σε χρήμα. Πρόκειται για εργαζομένους που υπέβαλαν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις και έλαβαν αποζημιώσεις ειδικού σκοπού κατά το 2020, και πλέον θα εμφανιστούν στο πληροφοριακό σύστημα του e-ΕΦΚΑ τα ένσημα που αντιστοιχούν στον χρόνο αυτό. Αυτό κατέστη εφικτό μετά την υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) από το υπουργείο Εργασίας προς τον ΕΦΚΑ για περίπου 108.000 εποχικά εργαζομένους με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης (τουρισμός, εστίαση κ.λπ.), 22.364 καλλιτέχνες και επαγγελματίες της τέχνης, ξεναγούς και τουριστικούς συνοδούς, καθώς και 12 εργαζομένους με καταγγελία σύμβασης σε επιχειρήσεις – εργοδότες που επλήγησαν από τον «Ιανό».

440.000 επιχειρήσεις είναι ήδη στο MyDATA

Tετρακόσιες σαράντα χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα στο MyDATA, την ηλεκτρονική πλατφόρμα με την οποία η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εισάγει τα ηλεκτρονικά βιβλία στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, σε καθημερινή βάση εγγράφονται 15.000 επιχειρήσεις, ενώ μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί 52.000 στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ timologio.gr για την ηλεκτρονική αποστολή των τιμολογίων. Tις τελευταίες μέρες διαβιβάζονται 3 εκατ. παραστατικά την ημέρα, με την αξία τους να ξεπερνάει τα 95 δισ. ευρώ.

Μειοδότρια η «Αβαξ» σε σιδηροδρομικό έργο

Η τεχνική εταιρεία «Αβαξ» μειοδότησε στον διαγωνισμό με αντικείμενο την κατασκευή ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης, τηλεδιοίκησης και εγκατάστασης ευρωπαϊκού συστήματος διαχείρισης σιδηροδρομικής κυκλοφορίας (ETCS) στο τμήμα Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα του σιδηροδρομικού δικτύου. Το έργο είναι αρχικού προϋπολογισμού 72,8 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) και περιλαμβάνει την κατασκευή νέας παρακαμπτηρίου γραμμής, όπως και αποβάθρας για την εξυπηρέτηση των επιβατών στον σιδηροδρομικό σταθμό Σοφάδων. Το συνολικό μήκος του άξονα της υφιστάμενης μονής σιδηροδρομικής γραμμής Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα είναι 80,4 χλμ.

Εκτίμηση για 8,6% ανάπτυξη φέτος

Συνεχίζεται το μπαράζ αναβαθμίσεων των εκτιμήσεων για την ελληνική οικονομία από τους διεθνείς οίκους, με τις μέσες προβλέψεις πλέον να τοποθετούν την ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος στο 8%, σημαντικά υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης (5,9%) αλλά και των θεσμών. Ετσι, η Bank of America σε νέα έκθεσή της ανέβασε εντυπωσιακά τον πήχυ των προβλέψεών της, καθώς πλέον εκτιμάει πως το ελληνικό ΑΕΠ θα εκτοξευθεί κατά 8,6% φέτος –που είναι και η υψηλότερη εκτίμηση που έχει δοθεί και ίση με αυτή της Scope Ratings– από 5,6% που προέβλεπε πριν, ενώ αναβαθμίζει ελαφρώς και την εκτίμησή της για το 2022 στο 3,8% από 3,5% πριν. 

Διαψεύδει περί νέας ΑΜΚ η «Ελλάκτωρ»

Σε ευθεία σύνδεση της προηγούμενης διοίκησης του ομίλου Ελλάκτωρ με τους εφοπλιστές Δ. Μπάκο και Γ. Καϋμενάκη προχώρησε χθες η νυν διοίκηση υπό τον κ. Μπουλούτα. Σε μια μακροσκελή και εκτενή απάντηση προς την Επ. Κεφαλαιαγοράς, η διοίκηση του κατασκευαστικού ομίλου αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «τα στελέχη που οδήγησαν την εταιρεία σε πτώση του κύκλου εργασιών άνω του 50% την περίοδο 2018-2020 (και άνω του 66% μείωση του τζίρου της θυγατρικής “Ακτωρ”) διαρρέουν κατηγορίες για δήθεν συρρίκνωση του ομίλου, τη στιγμή που επιχειρείται σταθεροποίηση των πωλήσεων». Η αιχμή αφορά την παρουσία του πρώην επικεφαλής της «Ακτωρ», Α. Εξάρχου, στην ομάδα των εφοπλιστών. Παράλληλα, η διοίκηση του ομίλου διαψεύδει ως ανυπόστατες τις φήμες πως δρομολογείται νέα αύξηση κεφαλαίου, ενώ τονίζει ότι από τις αρχές Αυγούστου και μετά δεν έχει προκύψει κανένα ζήτημα απόρριψης αιτήματος χρηματοδότησης από τράπεζα για καμία εταιρεία του ομίλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT