Ανάπτυξη κοντά στο 8% βλέπει η Morgan Stanley

Ανάπτυξη κοντά στο 8% βλέπει η Morgan Stanley

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρή ανάπτυξη αλλά και νέα αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας αναμένει η Morgan Stanley, χάρη στην ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς και στις ήδη εντυπωσιακές επιδόσεις που έχει καταγράψει το ελληνικό ΑΕΠ φέτος. Συγκεκριμένα, εκτιμά πως η Ελλάδα θα σημειώσει ανάπτυξη 7,9% φέτος, ενώ τη διετία 2022-2023 θα κινηθεί με ρυθμούς 2,7%, με την ανάκαμψη του τουρισμού να παρέχει σημαντική στήριξη, ενώ το χρέος εκτιμάται πως θα κινηθεί σε πτωτική τροχιά, αν και μόνο το 2023 θα αρχίσει να διαμορφώνεται κάτω από το 200% του ΑΕΠ. Παράλληλα, αναμένει πως αυτή την Παρασκευή ο οίκος Moody’s θα «ανεβάσει» την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, στο Ba2 από Ba3, και θα ευθυγραμμιστεί έτσι με τις S&P, Fitch και DBRS, οι οποίες βαθμολογούν τη χώρα δύο σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Αυτό που θα οδηγήσει τον οίκο να αναβαθμίσει την Ελλάδα, όπως επισημαίνει, είναι η ισχυρή ανάπτυξη που έχει σημειώσει η οικονομία έως τώρα το 2021.

«Μήνυμα» αναβάθμισης από Moody’s για τις τράπεζες

Οι προοπτικές ισχυρότερης οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας θα ενισχύσουν την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών τους επόμενους μήνες, υποστηρίζοντας περαιτέρω την πιστοληπτική τους ικανότητα επισημαίνει η Moody’s, δίνοντας «σήμα» για νέα αναβάθμιση προσεχώς. Η ανάκαμψη του ελληνικού ΑΕΠ μετά το σοκ της πανδημίας και τα οφέλη από τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης παρέχουν άφθονες ευκαιρίες στις τράπεζες να επεκτείνουν τα χαρτοφυλάκια δανείων τους, όπως προσθέτει, ενώ υπογραμμίζει πως έχουν μειώσει κατά περισσότερο από 70% τα NPEs από την κορυφή τους και οδεύουν στην επίτευξη μονοψήφιων δεικτών NPE εντός του 2022.

Κυρώσεις σε αεροπορική για εκπομπές αερίων

Στην επιβολή διοικητικών κυρώσεων ύψους 20.000 ευρώ στην αεροπορική εταιρεία Olympus Airways προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και συγκεκριμένα ο γενικός διευθυντής Περιβαλλοντικής Πολιτικής. Ο λόγος; Η αεροπορική, που πραγματοποιεί ναυλωμένες πτήσεις (τσάρτερ), δεν προσκόμισε, όπως προβλέπει η νομοθεσία, επαληθευμένη έκθεση για τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου των αεροσκαφών της το 2020. Σημειώνεται ότι ο αερομεταφορέας διατηρεί το δικαίωμα προσφυγής ενώπιον αρμόδιου διοικητικού πρωτοδικείου σε διάστημα 60 ημερών.

Πυρετός κατεδαφίσεων κτιρίων στο Ελληνικό

Προχωρούν οι προκαταρκτικές εργασίες στην έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, με τις κατεδαφίσεις να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Ετσι, πρόσφατα ξεκίνησαν να κατεδαφίζονται τρία μεγάλα κτίρια επί της Λ. Ποσειδώνος. Πρόκειται για τα γήπεδα ξιφασκίας, μπάσκετ, καθώς και για το ενδιάμεσο κτίριο που τα συνδέει. Στην περιοχή της Λ. Βουλιαγμένης έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι εκσκαφές για το νέο υπερσύγχρονο κτίριο ΑμεΑ, το οποίο θα ξεκινήσει να ανεγείρεται άμεσα. Κατά το τελευταίο τρίμηνο πραγματοποιήθηκαν 90 κατεδαφίσεις κτιρίων, συνολικής επιφάνειας 66.500 τ.μ. Τα έργα υποδομής αναμένεται να ξεκινήσουν από τον προσεχή Φεβρουάριο.

Πρέπει να επιστρέψουν το 33% των αναδρομικών

Το ένα τρίτο από τα αναδρομικά που έλαβαν οι συνταξιούχοι πέρυσι θα πρέπει να επιστραφεί στο Δημόσιο, εκτιμά το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, επισημαίνοντας ότι περισσότεροι από 1 εκατ. άνθρωποι καλούνται να επιστρέψουν μέσω της φορολόγησής τους ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων που τους δόθηκαν, μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ. Να σημειωθεί ότι η διαδικασία των τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων για τα έτη 2015 και 2016, για τα οποία εισπράχθηκαν αναδρομικά ποσά, έχει ξεκινήσει και πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Το Ενιαίο Δίκτυο των Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) καταγγέλλει ότι οι συνταξιούχοι θα φορολογηθούν γι’ αυτά τα αναδρομικά από 20% έως και 55%, ανάλογα τη φορολογική κλίμακα που θα βρεθούν. Πρακτικά, με μια μεσοσταθμική φορολόγηση στα επίπεδα του 33% θα κληθούν να επιστρέψουν στα δημόσια ταμεία –από το 1,3 δισ. ευρώ που εισέπραξαν– τα 431 εκατ. ευρώ. Ολα αυτά, ενώ τα αναδρομικά τούς χορηγήθηκαν άτοκα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή