Είσοδος 14 εταιρειών στον δείκτη ESG του Χ.Α.

Είσοδος 14 εταιρειών στον δείκτη ESG του Χ.Α.

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκατέσσερις νέες εταιρείες εισάγονται στον δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών Athex ESG, με το σύνολο να φτάνει πλέον τις 49. Σημειώνεται πως ο δείκτης περιλαμβάνει τις εισηγμένες με καλές επιδόσεις σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης, και έως το 2023-2025 εκτιμάται ότι οι συμμετοχές θα φτάσουν τις 60, καθώς στόχος είναι ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού Χρηματιστηρίου να γίνει ESG δείκτης. Πιο αναλυτικά, οι νέες εισαγωγές είναι οι: Αβαξ, Τράπεζα Αττικής, Βιοκαρπέτ, Ελινόιλ, Ελαστρον, Ικτίνος, Intrakat, Interlife, Intracom Holdings, Μύλοι Λούλη, Briq Properties, Παπουτσάνης, Premia και Space Hellas.

Οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της 17/12. Εως το τέλος του έτους δρομολογείται και η δημιουργία πλατφόρμας στο Χ.Α. για πράσινα και κοινωνικά ομόλογα.

Ευρωπαϊκά κονδύλια 277,8 εκατ. για την Ελλάδα

Σε 277,8 εκατ. ευρώ ανέρχεται το μερίδιο της Ελλάδας στα κονδύλια του React-EU που θα διατεθούν το 2022, συνολικού ύψους 11 δισ. ευρώ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση χθες της Κομισιόν. Το React-EU αποτελεί μέρος του NextGeneration EU και παρέχει πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 50,6 δισ. ευρώ στα προγράμματα της πολιτικής συνοχής για τη διετία 2021-2022. Στόχος του είναι να στηρίξει την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη από την κρίση του κορωνοϊού ενισχύοντας την υγειονομική περίθαλψη, τις επιχειρήσεις και τις πλέον ευάλωτες ομάδες.

Ομόλογο 120 εκατ. ευρώ εκδίδει η Noval Property

Υψους 120 εκατ. ευρώ και διάρκειας επτά ετών θα είναι το ομόλογο που σχεδιάζει να εκδώσει η Noval Property ΑΕΕΑΠ του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Στις 29 Νοεμβρίου θα γίνει γνωστό το εύρος απόδοσης των ομολογιών, ενώ στις 2 Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της διάθεσής τους. Πρόκειται για τη δεύτερη εταιρεία του κλάδου που θα αναζητήσει κεφάλαια μέσω της έκδοσης ομολόγου στο Χ.Α., εντός του 2021. Είχε προηγηθεί, τον  Ιούλιο, η  έκδοση ομολόγου ύψους 300 εκατ. ευρώ από την Prodea Investments.

Προσφυγή «Ελλάκτωρ» στη Δικαιοσύνη

Στα δικαστήρια θα προσφύγει ο «Ελλάκτωρ» για την ακύρωση αποφάσεων του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τις οποίες μπήκε ουσιαστικά «μπλόκο» στην ανάπτυξη δύο νέων αιολικών πάρκων συνολικής δυναμικότητας 86 MW (46 και 40 MW αντίστοιχα) στην περιοχή των Αγράφων. Σε σχετική ανακοίνωσή της η διοίκηση κάνει λόγο για «δυσαρέσκεια για τις απορριπτικές αποφάσεις», που αφορούν την τροποποίηση των υφιστάμενων περιβαλλοντικών όρων που είχαν υποβληθεί από τον όμιλο. Η διοίκηση σημειώνει ότι το αίτημα για την αλλαγή των περιβαλλοντικών όρων έγινε λόγω της αναχωροθέτησης των πάρκων, χρησιμοποιώντας μικρότερο αριθμό ανεμογεννητριών μεγαλύτερης ισχύος, μια λύση που είναι φιλικότερη προς το περιβάλλον.

Οι προτεραιότητες του ομίλου Enel

Η άμεση ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, συμπεριλαμβανομένων και των συστημάτων αποθήκευσης, αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα του ομίλου Enel στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του Φραντσέσκο Σταράτσε, διευθύνοντα συμβούλου και γενικού διευθυντή του ομίλου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε μετά την ετήσια συνάντηση με τις αγορές. Μάλιστα, ο ισχυρός άνδρας της ιταλικής πολυεθνικής σχολίασε και τη νομοθεσία που προωθεί η κυβέρνηση για την αποθήκευση, σημειώνοντας πως «είναι μια εξέλιξη που κοιτάμε με ενδιαφέρον». Γενικότερα, σε μια περίοδο που η ενεργειακή κρίση πιέζει ασφυκτικά την ευρωπαϊκή οικονομία, προκάλεσε αίσθηση η ανακοίνωση ότι η Enel επισπεύδει την απανθρακοποίησή της κατά μία δεκαετία, στοχεύοντας μέχρι το 2040 να έχει μηδενικές εκπομπές, γεγονός το οποίο σημαίνει πως δεν θα έχει στην κατοχή της καμία μονάδα φυσικού αερίου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή