Σε βάθος χρόνου τα έργανέας γενιάς στους σιδηροδρόμους

Σε βάθος χρόνου τα έργανέας γενιάς στους σιδηροδρόμους

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρκετά χρόνια θα χρειαστεί να περάσουν έως ότου ξεκινήσει η κατασκευή της νέας γενιάς σιδηροδρομικών έργων, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, που ενέκρινε η ΕΡΓΟΣΕ μεσούσης της εβδομάδας. Αλλωστε, ερώτημα παραμένει και η χρηματοδότησή τους, καθώς δεν έχουν ακόμα εξασφαλιστεί πόροι από την Ε.Ε., είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης είτε από κάποιο άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο. Πρόκειται για συμβάσεις που θα υλοποιηθούν ως δημόσια έργα και ως εκ τούτου απαιτείται η ένταξή τους σε κάποιο μηχανισμό χρηματοδότησης από την Ε.Ε., ενώ πιθανή είναι και η συμβολή του Δημοσίου μέσω του Πρoγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων). Χρόνος υπάρχει πάντως, δεδομένου ότι μόλις ξεκινά η διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ενώ όταν προκριθούν οι ενδιαφερόμενοι όμιλοι θα ακολουθήσει η μακρόχρονη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, από την οποία θα προκύψουν οι τελικές προδιαγραφές και το κόστος των έργων. Στη συνέχεια θα υποβληθούν οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές. Ανάλογες διαδικασίες έχουν απαιτήσει περίπου πέντε χρόνια έως ότου τελεσφορήσουν. Από τα έργα που ξεχωρίζουν είναι η κατασκευή νέας σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τους Τοξότες στον Εβρο, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 1,68 δισ. ευρώ.

Επιχορήγηση

της τάξεως των 2,2 εκατ. ευρώ εξασφάλισε το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας Larisa Face Cover, που έχει ως αντικείμενο την παραγωγή χειρουργικών μασκών και ιδρύθηκε εν μέσω πανδημίας από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Lariplast Γιάννη Τσερέπα και τον πρόεδρο και CEO του ομίλου Animus, Αχιλλέα Νταβέλη. Η ενίσχυση, που αντιστοιχεί το 55% της συνολικής επένδυσης ύψους 4,2 εκατ. ευρώ, αφορά τη νέα της μονάδα παραγωγής φίλτρων μασκών τύπου «meltblown» που βρίσκεται στη Λάρισα. H εταιρεία συστάθηκε στα τέλη Μαρτίου 2020, εγκαινιάζοντας την είσοδό της σε έναν κλάδο στον οποίο η χώρα μας δεν είχε καθόλου παρουσία. Αυτό επιτεύχθηκε με την αγορά δύο μονάδων παραγωγής από την Ασία, οι οποίες ήταν σε θέση να παράγουν 300.000 μάσκες ημερησίως.

Συνεδριακό κέντρο στην Αλίαρτο

Συνεδριακό κέντρο 200 θέσεων θα δημιουργηθεί στη θέση των εγκαταστάσεων του πρώην Οργανισμού Κωπαΐδας στην Αλίαρτο Βοιωτίας. Το έργο, προϋπολογισμού 2,4 εκατ. ευρώ, έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ από το 2018, όμως παραμένει μακέτα λόγω χρονοτριβής ως προς την εξασφάλιση των απαιτούμενων εγκρίσεων και βεβαίως εξαιτίας της πανδημίας. Ως εκ τούτου χρειάστηκε να επικαιροποιηθεί το χρονοδιάγραμμα των παρεμβάσεων για την αποκατάσταση και επανάχρηση τμήματος των παλαιών αποθηκών. Πλέον προβλέπεται ότι οι μελέτες και οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια. Εκτός από το συνεδριακό κέντρο, ο πύργος που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιηθεί σαν παρατηρητήριο και ο περιβάλλων χώρος 2,2 στρεμμάτων θα αναπλαστεί.

Στο νέο Συμβούλιο των Ηγετών

Πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι που εκπροσωπούν 19 τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες από όλο τον κόσμο αποτελούν το νέο Συμβούλιο των Ηγετών (Leadership Council) που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του UNEPFΙ (ΟΗΕ) με στόχο να διαμορφώσει τη στρατηγική του χρηματοπιστωτικού τομέα, ο οποίος έχει να παίξει κρίσιμο ρόλο όσον αφορά τον μετασχηματισμό των οικονομιών για ένα βιώσιμο μέλλον. Από ελληνικής πλευράς, μέλος του Leadership Council είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, ο οποίος συμμετείχε στην πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 24 Νοεμβρίου. Στην παρέμβασή του ο κ. Μεγάλου τόνισε πως οι παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, απαιτούν αντίστοιχα παγκόσμια κινητοποίηση με στόχο να εντατικοποιηθούν οι δράσεις και να επιταχυνθούν οι επενδύσεις που χρειάζονται για ένα βιώσιμο μέλλον χαμηλού άνθρακα. Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς εργάζεται συστηματικά με βάση ένα δυναμικό στρατηγικό σχέδιο με την επωνυμία «Πρωτέας» για την υλοποίηση των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέχρι το τέλος του 2023, εφαρμόζοντας ένα ολιστικό σχέδιο ελέγχου και διαχείρισης του κλιματικού και περιβαλλοντικού κινδύνου του χαρτοφυλακίου της.

Εξοδο στις αγορές «βλέπει» η Société Générale

Ντεμπούτο με ένα νέο 15ετές ή 20ετές ομόλογο τον Ιανουάριο εκτιμά η Société Générale ότι θα κάνει στις αγορές η Ελλάδα το 2022, με την επόμενη έξοδο να τοποθετείται πιθανώς τον Μάρτιο, έτσι ώστε να μπορέσει να εκμεταλλευθεί πλήρως τις ευνοϊκές συνθήκες που δημιουργεί το πρόγραμμα PEPP μέχρι τη λήξη του, στο τέλος του α΄ τριμήνου, καθώς εάν η ΕΚΤ δεν συνεχίσει τη στήριξή της θα υπάρξει αστάθεια στη συνέχεια. Παράλληλα, εκτιμά πως το ελληνικό Δημόσιο θα αντλήσει 11 δισ. ευρώ από τις αγορές το επόμενο έτος, ενώ θα επιβιβαστεί και αυτό στο κύμα των πράσινων κρατικών εκδόσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή