Είχε ενδιαφέρον η χθεσινή επιχειρηματολογία του υπουργού Κώστα Σκρέκα στη Βουλή για τα περί απολιγνιτοποίησης και τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το κλείσιμο των λιγνιτικών εργοστασίων της ΔΕΗ. Για πρώτη φορά αντιπαρήλθε χωρίς να ανατρέξει στην «πράσινη» φαρέτρα, αλλά εστιάζοντας στο ποιος έβγαλε πρώτος τις μονάδες από το σύστημα. «Κατά τα πέντε χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η ηλεκτροπαραγωγή της ΔΕΗ από λιγνίτη μειώθηκε κατά 50%. Από 19.000 ΜWh το 2015 μειώθηκε στις 10.000 MWh. Τα οκτώ από τα δώδεκα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ αποσύρθηκαν πριν από το 2019», τόνισε. Σημείωσε επίσης ότι στα 5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επενδύθηκαν μόνο 60 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση των λιγνιτικών μονάδων, ενώ στα 3 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας έχουν επενδυθεί 80 εκατ. «Εάν είχε παραμείνει για λίγο ακόμη χρονικό διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και αυτά τα λίγα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ θα είχαν σήμερα αποσυρθεί», κατέληξε ο υπουργός.
Ακριβότερες παραμένουν οι μονάδες λιγνίτη
Ακριβότερες από τις μονάδες φυσικού αερίου παραμένουν και σήμερα οι τρεις από τις έξι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε χθες στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας. Οπως είπε, το μεταβλητό κόστος για τις τρεις αυτές μονάδες έφτανε μέχρι τα 215 ευρώ/MWh, όταν τα καινούργια εργοστάσια φυσικού αερίου της ΔΕΗ και οι υπόλοιπες μονάδες φυσικού αερίου των ιδιωτών κάποιες ημέρες και ώρες της ημέρας έχουν μεταβλητό κόστος που προσεγγίζει τα 153 ευρώ/ MWh. Αυτή είναι και η αιτία, εξήγησε, που «δεν δουλεύουν φουλ οι λιγνιτικές μονάδες».
270 προσλήψεις μηχανικών Πληροφορικής στην Ελλάδα
Σε συνολικά 320 νέες προσλήψεις μηχανικών Πληροφορικής προχωράει η Netcompany – Intrasoft, από τις οποίες 270 αφορούν τη δραστηριότητα της εταιρείας στην Ελλάδα. Η Intrasoft εξαγοράστηκε από τη δανική Netcompany τον περασμένο Οκτώβριο έναντι 235 εκατ. ευρώ και πλέον το νέο σχήμα υιοθετεί στρατηγική ανάπτυξης. Ως όμιλος απασχολεί 2.800 στελέχη υψηλής εξειδίκευσης, από τα οποία το 34% είναι γυναίκες.
Όχι από Ευρωβουλή στα «χρυσά διαβατήρια»
Στον εξοβελισμό των «χρυσών διαβατηρίων» από την Ευρωπαϊκή Ενωση και στην αυστηροποίηση της διαδικασίας χορήγησης αδειών διαμονής σε επενδυτικούς «μετανάστες» από τρίτες χώρες προχώρησαν χθες τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Με σχετικό ψήφισμά τους, υιοθέτησαν μια δέσμη προτάσεων, όπως η απαγόρευση έκδοσης διαβατηρίων (πρακτική που ωφέλησε ιδιαίτερα και τους Ρώσους ολιγάρχες, που σήμερα βρίσκονται υπό διωγμόν από σειρά χωρών της Ε.Ε.) και η επιβολή ενός κοινοτικού τέλους για κάθε άδεια διαμονής που θα εκδίδεται. Επίσης, ζητείται από τις χώρες που έχουν προγράμματα επενδυτικής μετανάστευσης σε ισχύ να προχωρήσουν σε αναδρομικούς ελέγχους όλων των αδειών/διαβατηρίων που έχουν χορηγηθεί σε Ρώσους υπηκόους.
Οι προοπτικές για ΑΕΠ και επενδύσεις
Iσχυρό αποτέλεσμα βάσης για το 2022, της τάξεως του 1,6%, διαμορφώνουν τα στοιχεία για το ΑΕΠ του 2021 που ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα το χθεσινό εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της Alpha Bank. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της τράπεζας, η δυναμική αυτή, που θα συνηγορούσε σε εκτιμήσεις για οικονομική μεγέθυνση περί το 5% στην τρέχουσα χρονιά, αναμένεται να αποδυναμωθεί σε κάποιο βαθμό από τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ειδικά για τις επενδύσεις σημειώνουν ότι η αύξησή τους θα εξαρτηθεί από την πορεία του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας προς την επενδυτική βαθμίδα, από την εισροή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και από την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ηδη το 2021 οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 19,6% και είχαν τη δεύτερη μεγαλύτερη συμβολή στον ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ μετά την ιδιωτική κατανάλωση.