Η στάση των ΗΠΑ για τον EastMed

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θα πρέπει να δούμε τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed υπό τα νέα δεδομένα», δήλωσε ο βοηθός γραμματέας για διεθνείς υποθέσεις του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, δρ Andrew Light, στη συζήτηση που διοργανώθηκε στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών με θέμα «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο νέος ενεργειακός διάδρομος για φθηνή ενέργεια από ΑΠΕ». Η δήλωση ερμηνεύτηκε από κάποιους και ως πρόθεση επανεξέτασης των ενστάσεων που έχουν εκφράσει οι ΗΠΑ για τον αγωγό ΕastMed. Στις επαφές ωστόσο που είχαν στην Ουάσιγκτον οι συμμετέχοντες στο ίδιο πάνελ (Αλεξάνδρα Σδούκου και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης) δεν προέκυψε τέτοια πρόθεση, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες. Αν και το θέμα του EastMed τέθηκε σε διαφορετικούς τόνους και σε όλα τα επίπεδα συναντήσεων, η αμερικανική πλευρά απέφυγε να τοποθετηθεί. Αντιθέτως εξέφρασε τη στήριξή της στην ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας (EuroAsia).

Προληπτική εποπτεία στα επαγγελματικά ταμεία

Τη δυνατότητα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να ασκεί προληπτική εποπτεία στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης καθώς και την ενίσχυση των διατάξεων για την επιβολή κυρώσεων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στα ΤΕΑ προβλέπουν, μεταξύ άλλων, οι λοιπές διατάξεις του σχεδίου νόμου για τις αλλαγές στον ΟΑΕΔ και τα επιδόματα ανεργίας, που δόθηκε τελικά χθες σε δημόσια διαβούλευση. Μεταξύ άλλων, στο σχέδιο προβλέπεται επίσης η δυνατότητα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) να απονέμει ψηφιακά τα μερίσματα στους δημοσίους υπαλλήλους, προχωρώντας στην ανάπτυξη των απαιτούμενων μηχανογραφικών εφαρμογών.

Ζητούν πλαφόν σε αυξήσεις επαγγελματικών μισθωμάτων

Τη θέσπιση πλαφόν 3% από την πλευρά της πολιτείας στην τιμαριθμική αναπροσαρμογή των επαγγελματικών μισθωμάτων ζήτησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Γιάννης Μπρατάκος με επιστολή που απέστειλε προς τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη, ως ένα στοχευμένο μέτρο που μπορεί να λειτουργήσει ως αντίβαρο στην απειλή του αυτοτροφοδοτούμενου πληθωρισμού. 

Θετικές προοπτικές για τον όμιλο ΤΙΤΑΝ

Θετικές είναι οι προβλέψεις για τις οικονομικές επιδόσεις του ομίλου ΤΙΤΑΝ κατά το 2021. Σχετική έκθεση της Optima Bank κάνει λόγο για άνοδο των καθαρών κερδών κατά 27%, σε 83 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο τζίρος προβλέπεται να ενισχυθεί κατά 7%, σε 1,72 δισεκατομμύριο ευρώ. Η δε μερισματική απόδοση εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 3,3%, καθώς οι αναλυτές αναμένουν τον διπλασιασμό του μερίσματος σε 0,4 ευρώ/μετοχή. Η Optima διατηρεί τη σύσταση αγοράς για τη μετοχή και την τιμή-στόχο των 18,2 ευρώ.

Αναγκαία η διαφάνεια στα τιμολόγια ρεύματος

Παρέμβαση με αρκετά υπονοούμενα σε ό,τι αφορά τη ρήτρα αναπροσαρμογής των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος έκανε χθες ο Συνήγορος του Καταναλωτή, Λευτέρης Ζαγορίτης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή. «Η τήρηση από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας των βασικών αρχών τιμολόγησης του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας και των αποφάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας επιβάλλεται σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Τα τιμολόγια, βεβαίως, πρέπει να αντανακλούν το πραγματικό κόστος προμήθειας της ηλεκτρικής ενέργειας. Ομως, οποιοσδήποτε μηχανισμός αναπροσαρμογής των τιμολογίων ρεύματος πρέπει να είναι διαφανής με σαφώς ορισμένο τρόπο ενεργοποίησης και υπολογισμού και γνωστός στον πελάτη εκ των προτέρων. Πρέπει,  επιπλέον, να προσφέρει επαρκείς επιλογές ως προς τη δυνατότητα διαχείρισης του κινδύνου διαχρονικής διακύμανσης των τιμών», ανέφερε χαρακτηριστικά στη δήλωσή του. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή