Η «ταμπακιέρα» του τουρισμού

Η «ταμπακιέρα» του τουρισμού

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια αιχμηρή ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων διαμαρτυρήθηκε έντονα για τον «πόλεμο», και μάλιστα εμφύλιο, όπως τον χαρακτηρίζει, που επαπειλείται με τους ξενοδόχους. Ισχυρίζεται πως το τουριστικό προϊόν αλλάζει και δεν μπορεί κανείς να εμποδίζει την ελεύθερη μετακίνηση των επισκεπτών παγκοσμίως. Δεν είπε όμως τίποτα για την «ταμπακιέρα». Για το γεγονός, δηλαδή, πως κάποιοι παίρνουν ολόκληρα κτίρια και τα διαμορφώνουν σε δεκάδες δωμάτια τα οποία νοικιάζονται ως βραχυχρόνιες μισθώσεις (τάση που ξεκίνησε στη λογική της «οικονομίας του διαμοιρασμού», αλλά κατόπιν εξελίχθηκε σε επιχειρηματική δραστηριότητα), εισπράττοντας μισθώματα χωρίς να αποδίδουν π.χ. ΦΠΑ. Μαθαίνουμε μάλιστα πως ένας από αυτούς τους επενδυτές κλήθηκε πρόσφατα για εξηγήσεις από κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, που του διεμήνυσε πως δεν μπορεί να βαφτίζονται «βραχυχρόνιες μισθώσεις» νέα ξενοδοχεία για να αντιπαρέρχονται τις υποχρεώσεις, ρυθμιστικές, φορολογικές και άλλες, που προβλέπονται για τα ξενοδοχεία.

Διαγωνισμός από Lamda για τις ανάγκες ενέργειας

Ανοικτό μειοδοτικό διαγωνισμό για την κάλυψη των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια θα πραγματοποιήσει η Lamda Development. Στόχος είναι η επιβάρυνση να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη, τόσο για την ίδια την εταιρεία όσο και για τους πελάτες και χρήστες των ακινήτων της. Η εταιρεία είχε «κλειδώσει» τις τιμές ενέργειας για το σύνολο του 2021 και μέχρι τη λήξη των υφιστάμενων συμβολαίων, η οποία ολοκληρώνεται στο τέλος του τρέχοντος μήνα. Με βάση τις εν λόγω συμφωνίες, το ετήσιο κόστος ενέργειας για τα εμπορικά κέντρα του ομίλου ανέρχεται σε περίπου 2 εκατ.  

Παράταση ΑΠΔ για το νέο επικουρικό

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) προς τον ΕΦΚΑ για την ασφάλιση των νέων στο καινούργιο επικουρικό ταμείο ΤΕΚΑ. Η παράταση αφορά κατά κύριο λόγο τις ΑΠΔ – ΤΕΚΑ μισθολογικής περιόδου Ιανουαρίου 2022 και την καταβολή των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες κοινών επιχειρήσεων και οικοδομοτεχνικών έργων. Και πλέον η νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής ΑΠΔ και πληρωμής εισφορών, χωρίς την επιβολή επιβαρύνσεων, είναι έως την Τρίτη 3/5/2022. 

G20 χωρίς ΗΠΑ αν πάει η Ρωσία

Οι ΗΠΑ δεν θα εκπροσωπηθούν φέτος σε συνεδριάσεις του G20 αν παρευρεθεί σε αυτές η Ρωσία, όπως έχει δικαίωμα. Την απόφαση ανακοίνωσε χθες η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, υπογραμμίζοντας πως ενημέρωσε τους συναδέλφους της στην Ινδονησία «ότι δεν θα συμμετάσχουμε αν πρόκειται να είναι εκεί και οι Ρώσοι». Αργότερα, εκπρόσωπος της κ. Γέλεν διευκρίνισε πως αναφερόταν στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του G20 που θα γίνει στις 20 Απριλίου στην Ινδονησία. Οσον αφορά τη σύνοδο κορυφής του G20, τη συνάντηση των ηγετών δηλαδή, θα συγκληθεί τον Νοέμβριο στο Μπαλί και τα στελέχη της διοργάνωσης εξετάζουν διάφορα σενάρια για την περίπτωση που παρευρεθεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Λευκός καπνός από την αξιολόγηση

Λευκός καπνός βγαίνει, όπως όλα δείχνουν και από τη χθεσινή 14η αξιολόγηση στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Η έκθεση θα δημοσιοποιηθεί τον Μάιο και οι προβλέψεις είναι θετικές.  Στις 16 Ιουνίου στο Eurogroup αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως και για την εκταμίευση άλλης μίας δόσης 750 εκατ. ευρώ από τις επιστροφές των SMPS και ΑΝFAS. Για τη δόση που εκκρεμεί από το 2019, άλλων 750 εκατ. ευρώ,  δεν έχει ληφθεί απόφαση πότε θα δοθεί, αλλά πιθανότατα θα γίνει κάποια στιγμή αργότερα. Το μείζον θέμα βεβαίως είναι ο χρόνος εξόδου της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία και εδώ η τάση φαίνεται πως είναι να πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο, καθώς πολιτικά κανείς δεν θέλει να δοθεί εντύπωση προβλήματος, με μια ενδεχόμενη καθυστέρηση. Βεβαίως εφόσον τα πράγματα επιδεινωθούν λόγω πολέμου υπάρχει περιθώριο επανεξέτασης, κοινή συναινέσει, έως τον Ιούνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή