Υποχωρούν οι εκδόσεις πράσινων ομολόγων

Υποχωρούν οι εκδόσεις πράσινων ομολόγων

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι παγκόσμιες εκδόσεις πράσινων ομολόγων συρρικνώθηκαν κατά 7% σε ετήσια βάση και στα 110,4 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της εταιρείας παροχής οικονομικών δεδομένων Refinitiv. Παράλληλα, ο συνολικός όγκος των πράσινων, κοινωνικών ομολόγων και ομολόγων βιωσιμότητας, καθώς και εκείνων που εκδόθηκαν από εταιρείες με βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους ανήλθε σε 231,7 δισ. δολ., δηλαδή 19% χαμηλότερα από το 2021. Ετσι, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, φαίνεται πως η έκδοση ομολόγων που συνδέονται με περιβαλλοντικούς ή κοινωνικούς στόχους κορυφώθηκε το 2021, με την αστάθεια της αγοράς μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής να «χτυπούν» τα σχετικά deals τον Ιανουάριο – Μάρτιο, τη στιγμή που η αβεβαιότητα για το υπόλοιπο του έτους είναι υψηλή.

Μείωση επιχειρηματικότητας μετά το καλοκαίρι του 2021

Μπορεί το 2020 να αυξήθηκαν τα νέα επιχειρηματικά εγχειρήματα, όπως έδειξε η ετήσια έρευνα του ΙΟΒΕ που παρουσιάστηκε χθες, δεν ισχύει όμως το ίδιο για το 2021. «Μετά το καλοκαίρι του 2021 παρατηρείται υποχώρηση των νέων εγχειρημάτων, λόγω και της σωρευτικής επίδρασης των προβλημάτων που προκάλεσε η πανδημία. Αρχικά, το 2020 δηλαδή, υπήρχε η αντίληψη ότι η πανδημία ήταν μια παρένθεση», επισήμανε χθες ο κ. Αγγελος Τσακανίκας, αναπληρωτής καθηγητής στο ΕΜΠ και επιστημονικός υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικότητας του ΙΟΒΕ.

3,6 δισ. ευρώ το ενεργητικό της Eurolife FFH το 2021

Yψηλές αποδόσεις στα προγράμματα διαχείρισης επενδυτικών χαρτοφυλακίων κατέγραψε το 2021 ο όμιλος Eurolife FFH, επιτυγχάνοντας απόδοση 3,30% για τους ασφαλισμένους στα ατομικά προγράμματα δημιουργίας κεφαλαίου και 1,95% στα ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα. Παράλληλα συνεχίστηκαν οι υψηλές επενδύσεις του ομίλου για την ανάπτυξη και την αναβάθμισή του, με έργα υποδομής που ανήλθαν στα 3,5 εκατ. ευρώ. Το συνολικό ενεργητικό του ομίλου για το 2021 ανήλθε στα 3,6 δισ. ευρώ.

1,65 δισ. διαχειρίζονται τα επαγγελματικά ταμεία

Το παρόν και το μέλλον των επαγγελματικών ταμείων υποχρεωτικής ασφάλισης παρουσιάστηκε σε ημερίδα της Ενωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης Ελλάδος με αφορμή την ετήσια γενική συνέλευση της PensionsEurope στην Αθήνα, μέλος της οποίας είναι η ΕΤΕΑΕ. Να σημειωθεί ότι τα επαγγελματικά ταμεία υποχρεωτικής ασφάλισης ήταν στην πράξη οι πρωτοπόροι στην εφαρμογή της κεφαλαιοποίησης στην Ελλάδα. Σήμερα διαχειρίζονται κεφάλαια ύψους περίπου 1,65 δισ. ευρώ, και όπως τονίστηκε στην ημερίδα, από το 2013, έχει επιτευχθεί αύξηση της περιουσίας αυτών των τεσσάρων ταμείων κατά 130%. Το ποσό αντιστοιχεί περίπου στο 80% της περιουσίας όλων των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης της Ελλάδας. Η μέση ετήσια απόδοση των επενδύσεών τους είναι άνω του 9%.

Σε πλειστηριασμό το Grande Mare 

Για τις 15 Απριλίου έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός του ξενοδοχείου Grande Mare στις Μπενίτσες της Κέρκυρας. Πρόκειται για ένα ξενοδοχείο συνολικής επιφάνειας 3.777 τ.μ. και δυναμικότητας 96 δωματίων, το οποίο βρίσκεται σε έκταση 22 στρεμμάτων. Η αρχική τιμή του πλειστηριασμού είναι τα 7,24 εκατ. ευρώ. Οι δε προκαταβολές (30% της τιμής πρώτης προσφοράς), ύψους 2,17 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να κατατεθούν το αργότερα σήμερα, 12 Απριλίου. Το ακίνητο έχει άδεια λειτουργίας πέντε αστέρων και ανακαινίστηκε το 2014. Το κόστος τακτοποιήσεων εκτιμάται στο ποσό των 50.000 ευρώ, καθώς το ακίνητο δεν παρουσιάζει σοβαρά θέματα προς αντιμετώπιση. Σημειωτέον ότι το ακίνητο γειτνιάζει με το Angsana Corfu Resort & Spa, το πρώτο οργανωμένο τουριστικό κατάλυμα της Banyan Tree Hotels & Resorts στην Ευρώπη, ενώ κατά μήκος της ίδιας ακτογραμμής λειτουργούν και άλλες μεγάλες μονάδες, όπως το Miramare, το Marbella Nido Hotel, καθώς και το ξενοδοχείο Corfu Senses Resort, που πουλήθηκε πρόσφατα, επίσης μέσω πλειστηριασμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT