Ρεαλιστική η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας

Ρεαλιστική η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απόλυτα ρεαλιστικό θεωρεί η DZ Bank τον στόχο που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως το 2023, ενώ εκτιμά ότι μετά την DBRS και ο οίκος αξιολόγησης S&P θα αναβαθμίσει την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι κάτω από αυτό το ορόσημο, στις 22 Απριλίου. Οπως επισημαίνει, η χώρα έχει ήδη κάνει πολλά βήματα για την επιστροφή στην κανονικότητα. Παρά το τρέχον σκηνικό αβεβαιότητας, με την εκτόξευση του πληθωρισμού και τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ελλάδα ανακοίνωσε ένα νέο ορόσημο στη δημοσιονομική της εξυγίανση αποπληρώνοντας πλήρως το χρέος της προς το ΔΝΤ νωρίτερα, ενώ αρχίζει ήδη να αποπληρώνει τα διμερή δάνεια του πρώτου μνημονίου και το καλοκαίρι θα βγει από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας. Τα ελληνικά ομόλογα έχουν επομένως «λόγο» για σημαντική συρρίκνωση του spread τους που άλλοι εκδότες δεν έχουν, κατά την DZ Bank.

Μειώνει τον πήχυ της ανάπτυξης η ING

Σε νέα μείωση των εκτιμήσεών της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας φέτος προχώρησε η ING, επικαιροποιώντας και πάλι τις προβλέψεις της, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζεται. Οπως εκτιμά τώρα, η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος θα διαμορφωθεί στο 2,6% από 3% που προέβλεπε πριν από έναν μήνα, ενώ αυξάνει στο 3,1% την εκτίμηση για την ανάπτυξη το 2023 από 2,9% πριν.  Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αναμένεται να κορυφωθεί το β΄ τρίμηνο, με την ολλανδική τράπεζα να εκτιμά πως θα διαμορφωθεί φέτος στο 6% από 4,6% πριν.

«Χτύπημα» στην πειρατεία συνδρομητικών καναλιών

Σημαντικό χτύπημα στην πειρατεία των συνδρομητικών καναλιών αποτελεί η πρόσφατη σύλληψη 70χρονου που διέθετε προστατευόμενο περιεχόμενο πνευματικής ιδιοκτησίας. Στην οικία του βρέθηκαν 86 ηλεκτρονικές συσκευές, σημειωματάρια και τετράδια με πελατολόγιο. Η αποκωδικοποίηση των εγγράφων αυτών από τις Αρχές αναμένεται να ανοίξει νέο κύκλο ερευνών. Ο συλληφθείς είχε έσοδα από πώληση συσκευών και παράνομες συνδέσεις άνω των 200.000 ευρώ, με την αντίστοιχη ζημία για τις εταιρείες να υπερβαίνει τα 600.000 ευρώ.

Η άμυνα της Αλουμύλ έναντι των ανατιμήσεων 

Στην αγορά μετακυλίονται οι ανατιμήσεις στα μέταλλα τουλάχιστον όσον αφορά τους επιμέρους κλάδους όπου δραστηριοποιείται η Αλουμύλ, όπως αναφέρει η εισηγμένη στην οικονομική έκθεσή της για τα μεγέθη του 2021. Ταυτόχρονα, η γραμμή άμυνας της Αλουμύλ περιλαμβάνει την υιοθέτηση στρατηγικής αντιστάθμισης ταμειακών ροών και κόστους ενέργειας μέσω ειδικών συμφωνιών με τους παρόχους. Ωστόσο, η πιθανή διατήρηση των τιμών μετάλλων σε αυξημένα επίπεδα θα επηρεάσει το κεφάλαιο κίνησης, αλλά η εταιρεία διαθέτει επαρκείς γραμμές χρηματοδότησης ώστε να αντιμετωπίσει τις ανάγκες που δημιουργούν τα αυξημένα προγράμματα παραγωγής και πωλήσεων, σε συνδυασμό και με την επαναλειτουργία του εργοστασίου στην Ξάνθη. 

Υπέρ του EastMed το ιταλικό Κοινοβούλιο

Το ιταλικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε χθες ψήφισμα υπέρ της υλοποίησης του αγωγού EastMed, στο οποίο τονίζει πως «η σύγκρουση Ρωσίας και Ουκρανίας και η συνεπακόλουθη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου έχουν καταστήσει σαφέστερη την ανάγκη να απεξαρτηθεί η χώρα από το ρωσικό αέριο και να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας». Καλεί, έτσι, την ιταλική κυβέρνηση «να προχωρήσει στον σχεδιασμό έργων υποδομής με τις χώρες που συμμετέχουν στο έργο του EastMed, προκειμένου να επιβεβαιωθούν οι προϋποθέσεις για την υλοποίησή του». Το ψήφισμα του ιταλικού Κοινοβουλίου υπενθυμίζει πως το σχέδιο του EastMed έχει τύχει της υποστήριξης της Ε.Ε. αλλά «δεν δρομολογήθηκε η υλοποίησή του εξαιτίας μιας σειράς αιτιών γεωπολιτικής φύσης» και επισημαίνει πως «παραγκωνίστηκε» προς όφελος του Nord Stream 2, καθώς επικράτησε η «εγωιστική προσέγγιση της Γερμανίας έναντι των εταίρων της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT