Αναβάθμιση της ΔΕΗ από Standard & Poor’s

Αναβάθμιση της ΔΕΗ από Standard & Poor’s

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της ΔΕΗ στη βαθμίδα ΒΒ- από Β+ με σταθερή προοπτική προχώρησε ο οίκος Standard & Poor’s, επισημαίνοντας πως έπειτα και από την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στις 22 Απριλίου, εκτιμά πως, αν χρειαστεί, το Δημόσιο, που κατέχει το 34% της εταιρείας, έχει μεγαλύτερη ευχέρεια να στηρίξει την επιχείρηση και θα το κάνει λόγω της σημασίας της ΔΕΗ για την ελληνική οικονομία και την πολιτική ενεργειακής μετάβασης της Ελλάδας. Ο οίκος σημειώνει πως η ισχυρή ρευστότητα και τα βελτιωμένα μεγέθη της ΔΕΗ θα προστατεύουν την πιστωτική της ποιότητα από τις επιπτώσεις της σύγκρουσης Ρωσίας – Ουκρανίας, ενώ εκτιμά πως παραμένει προστατευμένη από την αύξηση των τιμών της ενέργειας που ξεκίνησε το 2021, λόγω της θέσης της και της πολιτικής αντιστάθμισης των κινδύνων (hedging) που εφαρμόζει.

Επενδύσεις από Αβαξ στην ανάπτυξη ακινήτων

Στην αξιοποίηση ιδιόκτητου οικοπέδου, 2,2 στρεμμάτων, στην περιοχή του Ελληνικού προχωράει η Αβαξ. Μέσω της θυγατρικής εταιρείας στην ανάπτυξη ακινήτων, Αβαξ Development, έχει ξεκινήσει τις εργασίες για την ανέγερση συγκροτήματος πολυτελών διαμερισμάτων, από την οποία προσδοκάται η εξασφάλιση εσόδων της τάξεως των 7 εκατ. ευρώ, αφού θα κατασκευαστούν περίπου 16 διαμερίσματα. Η εισηγμένη έχει σε εξέλιξη μία ακόμη επένδυση, καθώς δρομολογεί την ανάπτυξη και άλλης ιδιόκτητης έκτασης, στην περιοχή των Χανίων. Εκεί θα κατασκευαστεί συγκρότημα παραθεριστικών κατοικιών.

Εντός της εβδομάδας τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Αν και από το οικονομικό επιτελείο είχε διαρρεύσει ότι τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα αναρτηθούν στα τέλη Απριλίου, εντούτοις η φορολογική διοίκηση χρειάζεται και άλλο χρόνο όσον αφορά την εκκαθάριση των νέων λογαριασμών για 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Πιθανολογείται ότι εντός της εβδομάδας θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά, ενώ η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί στα τέλη Μαΐου. Σημειώνεται ότι φέτος ο φόρος μπορεί να αποπληρωθεί σε δέκα δόσεις. 

Ρύθμιση οφειλών έως τις 31 Μαΐου

Περιθώριο έως το τέλος του μήνα έχουν ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες που βρέθηκαν χωρίς ασφαλιστική ικανότητα και κατά συνέπεια χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη κατά τον περασμένο Μάρτιο προκειμένου να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Ο ΕΦΚΑ υπενθυμίζει στους ασφαλισμένους ότι δεν ισχύουν τα μέτρα που είχαν ληφθεί κατά τα πρώτα δύο χρόνια εμφάνισης του κορωνοϊού και πλέον το περιθώριο για κάλυψη των οφειλών ή και ρύθμιση με 12 δόσεις λήγει, στις 31 Μαΐου. Επίσης, κάλυψη θα έχουν και όσοι έχουν καταβάλει εντός του 2021 ή καταβάλλουν εντός του 2022, αναδρομικά για το έτος 2021, το ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά για παροχές.

Οι εκτιμήσεις Citigroup για τη μετοχή ΟΤΕ

Ο ΟΤΕ, μαζί με την ολλανδική KPN και τη γερμανική Freenet, είναι κατά την άποψη της Citigroup οι πιο ανθεκτικές στον στασιμοπληθωρισμό μετοχές από το σύνολο του ευρωπαϊκού κλάδου των τηλεπικοινωνιών, δεδομένης της καλής τιμολογιακής δύναμης, της πολύ χαμηλής μόχλευσης και των καλών αποδόσεων. Η στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. αναμένεται επίσης να τονώσει την ανάπτυξη τα επόμενα τρίμηνα, αποτελώντας άλλο ένα σημαντικό «όπλο» για τον ΟΤΕ, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα. Τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2022, που θα ανακοινωθούν στις 13 Μαΐου, αναμένει ότι θα δείξουν ένα δυνατό ξεκίνημα της χρονιάς για τον ΟΤΕ. Οπως εκτιμά, η μερισματική απόδοση του ΟΤΕ θα κινηθεί στο 3%, ενώ δίνει τιμή-στόχο για τη μετοχή του τα 23 ευρώ, βλέποντας περιθώριο ανόδου της τάξεως του 25% από τα τρέχοντα επίπεδα στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή