Θα συνεχιστεί η άνοδος των spreads

Θα συνεχιστεί η άνοδος των spreads

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής θα συνεχίσουν να ασκούν ανοδική πίεση στα εταιρικά spreads κατά το επόμενο έτος ή και περισσότερο, εκτιμά η Capital Economics. Αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί καθώς ο αυξημένος πληθωρισμός συνεχίζει να επιβαρύνει τα πραγματικά εισοδήματα και οι διαταραχές της προσφοράς λόγω του πολέμου στην Ουκρανία συνεχίζονται. Πιστεύει επίσης ότι οι κεντρικές τράπεζες θα επικεντρωθούν περισσότερο στην αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού παρά στην αδυναμία της οικονομικής δραστηριότητας και θα συνεχίσουν με επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων κατά τη διάρκεια του επόμενου 12μήνου. Αυτό, με τη σειρά του, θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των spreads και των κρατικών ομολόγων στις ανεπτυγμένες αγορές από τώρα και έως τα μέσα του 2023, όπως καταλήγει η Capital Economics.

Μειώνεται η παραγωγή ελληνικών σκληρών τυριών

Οχι μόνο η γραβιέρα Νάξου, αλλά και η γραβιέρα Κρήτης απειλείται με… εξαφάνιση. Σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Τυροκόμων Χανίων, το 2022 είναι έως τώρα η χρονιά με τη χαμηλότερη παραγωγή προϊόντων, με τεράστια, μάλιστα, διαφορά από όλα τα προηγούμενα χρόνια. Για παράδειγμα, τον Φεβρουάριο 2021 παρήχθησαν 960 τόνοι σκληρών τυριών, ενώ τον Φεβρουάριο 2022 μόλις 584! Οπως, δε, επισημαίνουν οι τυροκόμοι, εάν ενσωματωθεί στην τιμή όλη η αύξηση του κόστους παραγωγής, τότε θα πρέπει να πωλείται 17 ευρώ/κιλό, καθιστώντας την ουσιαστικά είδος πολυτελείας. 

Πρόσληψη γενικού διευθυντή στην ΕΕΤ

Στην πρόσληψη γενικού διευθυντή προχωράει η Ελληνική Ενωση Τραπεζών, καλώντας τους ενδιαφερόμενους υποψηφίους να υποβάλουν αίτηση και το βιογραφικό τους έως τις 15 Μαΐου. Η θέση του γενικού διευθυντή είναι αυτή του σημερινού γενικού γραμματέα, θέση την οποία κατέχει από το 2017 η καθηγήτρια Χαρά Απαλλαγάκη, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες υπέβαλε υποψηφιότητα για την ανανέωση της θητείας της στην ΕΕΤ.

«Πετάνε» στην Ευρώπη οι αερομεταφορές

Σε πλήρη ανάκαμψη βρίσκεται ο ευρωπαϊκός κλάδος των αερομεταφορών καθώς οι κρατήσεις στην Ευρώπη ξεπέρασαν τα προ πανδημίας επίπεδα του 2019, όπως παρατηρεί η Bank of America. Ειδικότερα, οι κρατήσεις στις αεροπορικές εταιρείες για πτήσεις εντός της Ευρώπης την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκαν κατά 49% σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα και πλέον διαμορφώνονται 22% υψηλότερα σε σχέση με το 2019. «Οι κρατήσεις βρίσκονται τώρα στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2020, με τα νούμερα για τις ευρωπαϊκές πτήσεις να ξεπερνούν τα προ πανδημίας επίπεδα για πρώτη φορά», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Το μεγαλύτερο πλωτό πάρκο φωτοβολταϊκών

Ενδεικτική των δυνατοτήτων και των επιχειρηματικών ευκαιριών που προσφέρει ο τομέας των ΑΠΕ όχι μόνο στην ξηρά αλλά και στο νερό είναι η επένδυση την οποία θα ολοκληρώσει τον προσεχή Ιούλιο η πορτογαλική EDP. Η εταιρεία προχωρεί στη σταδιακή λειτουργία του μεγαλύτερου πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου στην Ευρώπη, στην τεχνητή λίμνη Αλκέβα στην Πορτογαλία. Πρόκειται για μια κίνηση που εντάσσεται στην προσπάθεια της χώρας να απεξαρτηθεί από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Το νέο πάρκο θα αποτελείται από 12.000 ηλιακά πάνελ, με το συνολικό του μέγεθος να αντιστοιχεί σε τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου. Θα παράγει 7,5 GWh τον χρόνο, ενώ το έργο θα συνοδεύεται και από μπαταρίες αποθήκευσης έως 2 GWh. Ακριβώς αυτές οι επενδύσεις θα αποτελέσουν την επόμενη γενιά έργων και στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή