Στο 2% τα επιτόκια της ΕΚΤ το 2023

Στο 2% τα επιτόκια της ΕΚΤ το 2023

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων της τάξης των 25 μονάδων βάσης αναμένει η Deutsche Bank από την ΕΚΤ φέτος, ξεκινώντας από τον Ιούλιο, γεγονός που θα φέρει το επιτόκιο καταθέσεων στο +0,5% στα τέλη του 2022. Κατά τη γερμανική τράπεζα, έως τον Σεπτέμβριο του 2023 η ΕΚΤ θα συνεχίσει τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, με αυξήσεις 25 μ.β. σε κάθε μία από τις συνεδριάσεις της, με το σύνολο των αυξήσεων να αγγίζει τις 250 μ.β., ωθώντας έτσι τα επιτόκια πολιτικής στο 2% εντός του τρίτου τριμήνου του 2023. Η Deutsche Bank δεν αποκλείει πάντως αυξήσεις της τάξης των 50 μ.β. σε αυτόν τον κύκλο, ακόμα και τον Ιούλιο εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να εκπλήσσει ανοδικά. Παράλληλα, εκτιμά πως η ΕΚΤ δεν θα μπορέσει να αποφύγει ένα νέο «εργαλείο» στήριξης.

«Πράσινο» κτίριο γραφείων στην οδό Ιπποκράτους

Τον προσεχή Σεπτέμβριο αναμένεται να λειτουργήσει το νέο «πράσινο» κτίριο γραφείων που ανακατασκευάζει η Intrakat στην οδό Ιπποκράτους. Πρόκειται για ακίνητο που έχει μισθώσει η κατασκευαστική για περίοδο 20 ετών (με δικαίωμα ανανέωσης της σύμβασης για άλλα 20 χρόνια) από το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών. Στο κτίριο των εννέα ορόφων έχει ήδη συμφωνήσει να εγκατασταθεί, ως μισθωτής, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καταλαμβάνοντας περίπου το 80% της συνολικής επιφάνειας των 7.300 τ.μ. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 4,5 εκατ. ευρώ.

Ερχεται η ηλεκτρονική επίδοση εγγράφων

Την κοινή απόφαση που απαιτείται για την ηλεκτρονική επίδοση εγγράφων υπέγραψαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας και Επικρατείας Κ. Πιερρακάκης. Η ΚΥΑ προσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα επιδίδουν διαδικτυακά οι δικαστικοί κλητήρες τα έγγραφα. Με τον τρόπο αυτό θα καταστεί εφικτή η διενέργεια περισσότερων επιδόσεων σε μικρότερο χρονικό διάστημα και θα εξασφαλίζεται η απευθείας γνωστοποίηση στον παραλήπτη, χωρίς να χρειάζεται να προσφύγει ο δικαστικός επιμελητής στη διαδικασία της θυροκόλλησης.

Δυσμενές σενάριο από Barclays

Το κλείσιμο της στρόφιγγας του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από τη Ρωσία θα αποτελέσει σημαντικό «χτύπημα» για την οικονομία της Ε.Ε., μειώνοντας την ανάπτυξη και αυξάνοντας περαιτέρω των πληθωρισμό, όπως εκτιμά η Barclays. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της βρετανικής τράπεζας, μπορεί να κοστίσει έως 5 ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ της περιοχής σε διάστημα ενός έτους, ενώ θα οδηγήσει το ευρώ κάτω από το επίπεδο του ένα προς ένα με το δολάριο. Υπό αυτό το σενάριο, θα υπάρξει πρόσθετη αναπτυξιακή υποαπόδοση της Ε.Ε. έναντι των ΗΠΑ και το περιθώριο για οποιαδήποτε σύγκλιση νομισματικής πολιτικής μεταξύ της Fed και της ΕΚΤ θα εξαφανιστεί.

Πρώτη συνάντηση για Συλλογική Σύμβαση

Να αποκτήσουν εκ νέου το δικαίωμα να διαπραγματεύονται και να καθορίζουν τις κατώτατες αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα ζητούν από την κυβέρνηση οι κοινωνικοί εταίροι, εκπρόσωποι των εργαζομένων αλλά και των εργοδοτών. Μέχρι βέβαια να συμβεί κάτι τέτοιο, συναντιούνται και διαπραγματεύονται για την υπογραφή της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, με την οποία κατοχυρώνονται θεσμικά το επίδομα γάμου, που υπολογίζεται ως ποσοστό 10% επί του μεικτού μισθού, καθώς και μια σειρά άλλα δικαιώματα, όπως γονικές άδειες μισθωτών. Χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση, σε καλό κλίμα, ενώ τη σκυτάλη παίρνουν τώρα οι επιστημονικοί εκπρόσωποί τους, προκειμένου να συνταχθεί το τελικό κείμενο. Σε αυτό, βέβαια, δεν φαίνεται πως θα περιλαμβάνεται η πρόθεσή τους να αναλάβουν ξανά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης και υπογραφής εθνικής σύμβασης, που θα καθορίζει και το ύψος των κατώτατων αμοιβών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή