Το χρονοδιάγραμμα του έργου στη Σαλαμίνα

Το χρονοδιάγραμμα του έργου στη Σαλαμίνα

Μόλις οκτώ χρόνια από την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν τελικά έως ότου ξεκινήσουν τα έργα για την κατασκευή της υποθαλάσσιας ζεύξης Σαλαμίνας – Περάματος – κι αυτό εφόσον δεν υπάρξουν τυχόν απρόοπτα, όπως π.χ. κάποια προσφυγή στο ΣτΕ.

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις οκτώ χρόνια από την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν τελικά έως ότου ξεκινήσουν τα έργα για την κατασκευή της υποθαλάσσιας ζεύξης Σαλαμίνας – Περάματος – κι αυτό εφόσον δεν υπάρξουν τυχόν απρόοπτα, όπως π.χ. κάποια προσφυγή στο ΣτΕ. Σύμφωνα με το σχετικό χρονοδιάγραμμα της Γενικής Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών του υπ. Υποδομών, η ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού, από την οποία θα προκύψει και ο προσωρινός ανάδοχος, αναμένεται μέχρι το τέλος του 2022, ενώ η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης δρομολογείται για το τέλος του 2023. Αυτό σημαίνει ότι τα έργα δεν θα ξεκινήσουν πριν από το πρώτο τρίμηνο του 2024, όταν ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε το 2016. Το κόστος του έργου υπολογίζεται σε 500 εκατ. ευρώ, ενώ στα σχήματα που το διεκδικούν είναι ο όμιλος Mytilineos, ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η κοινοπραξία των Ακτωρ Παραχωρήσεις – Vinci Concessions – Vinci Highways.

Εργο 300 εκατ. ευρώ για δίκτυο μικροδορυφόρων

Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκε επίσημα το έργο της πιλοτικής ανάπτυξης και θέσης σε τροχιά συστοιχίας μικρών δορυφόρων με ορίζοντα ολοκλήρωσης το δ΄ τρίμηνο του 2024. Οι μικροδορυφόροι θα υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, εφαρμογές τηλεπικοινωνιών, ροής βίντεο για τη ναυτιλία, επιτήρησης των συνόρων και παρακολούθησης των δασικών πυρκαγιών. Μέσω του δικτύου μικροδορυφόρων θα επιτραπεί η εκμετάλλευση εθνικών περιουσιακών στοιχείων, όπως οι οπτικοί επίγειοι σταθμοί Χελμού, Σκίνακα και Χολομώντα. Φορέας υλοποίησης του έργου της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ είναι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Καταγγελίες για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας

«Πάρτι» παραβατικότητας στη Μύκονο καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον επισιτισμό – τουρισμό, τονίζοντας σε ανακοίνωσή τους ότι με το καλημέρα τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις εντοπίστηκαν να παρανομούν με αδήλωτους εργαζομένους και με εργαζομένους που υπερβαίνουν το νόμιμο ωράριο. «Μόλις προχθές στη Μύκονο σε ελέγχους της Τουριστικής Αστυνομίας ελέγχθηκαν 6 επιχειρήσεις και βρέθηκαν να παρανομούν οι 5 από αυτές», τονίζει η ΠΟΕΕΤ.

«Παράθυρο» για νέα επιδότηση καυσίμων

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί νέα επιδότηση για τα καύσιμα σε φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες άφησε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Ερωτηθείς σχετικώς στο πλαίσιο συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FΜ, ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης απάντησε: «Είμαστε από πάνω μήνα μήνα και βλέπουμε την εξέλιξη. Πιστεύω πως τελικά ναι». Πάντως, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών –το οποίο άλλωστε έχει και τον τελευταίο λόγο για ένα τέτοιο ζήτημα– που ρωτήθηκε σχετικά με όσα είπε ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για νέα επιδότηση.

Μειώθηκαν τον Απρίλιο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι

Σημαντικά μειωμένοι ήταν τον Απρίλιο οι εγγεγραμμένοι στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ – τ. ΟΑΕΔ) σε σχέση τόσο με πριν από ένα μήνα όσο και με πριν από ένα χρόνο, καθώς η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και η έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου δίνει ώθηση στην απασχόληση, κυρίως σε ειδικότητες που έχουν να κάνουν με τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Υπηρεσίας, οι άνεργοι τον Απρίλιο ήταν 998.322 άτομα, έναντι 1.092.509 ατόμων τον Μάρτιο, ήτοι μείωση κατά 8,6%, και 1.099.013 ατόμων τον Απρίλιο του 2021 (μείωση κατά 9,16%). Βέβαια, οι μακροχρόνια άνεργοι, που βρίσκονται εκτός αγοράς για πάνω από ένα χρόνο, εξακολουθούν να παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Τον φετινό Απρίλιο ανήλθαν σε 546.225, που αντιστοιχούν στο 55,13% του συνόλου των ανέργων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή