Χωροθέτηση ειδικών περιοχών για ΑΠΕ

Χωροθέτηση ειδικών περιοχών για ΑΠΕ

Τη χωροθέτηση ειδικών περιοχών για την ανάπτυξη μεγάλων έργων ΑΠΕ προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ.

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη χωροθέτηση ειδικών περιοχών για την ανάπτυξη μεγάλων έργων ΑΠΕ προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ. Στη συζήτηση με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Δημήτρη Παπαλεξόπουλο και αναφερόμενος στο θέμα των καθυστερήσεων στις αδειοδοτήσεις, ο πρωθυπουργός είπε ότι αύριο (σ.σ. σήμερα) θα συγκληθεί η επιτροπή για τη χωροθέτηση των ΑΠΕ και δίνοντας το στίγμα των κατευθύνσεων σημείωσε ότι είναι προτιμότερο από το να υπάρχουν διάσπαρτες ανεμογεννήτριες εδώ και εκεί, να υπάρξουν χώροι για να δοθεί προτεραιότητα αδειοδότησης σε μεγάλες επενδύσεις. Οι αναφορές του πρωθυπουργού, όπως επιβεβαιώνουν στην «Κ» αρμόδιοι παράγοντες, παραπέμπουν στις κατευθύνσεις που έδωσε η Ε.Ε. μέσω του REPowerEU προς τα κράτη-μέλη για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης. Η Ε.Ε. προτείνει τον σχεδιασμό περιοχών «go-to», στις οποίες οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις θα «τρέχουν» με ταχύτερους ρυθμούς απ’ ό,τι σε άλλες περιοχές.

Νέα ψηφιακά εργαλεία για προστασία εργαζομένων

Νέα ψηφιακά εργαλεία για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας. Εργαζόμενοι και εργοδότες θα μπορούν μέσω της ιστοσελίδας της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας να ενημερώνονται για το επίπεδο του κινδύνου θερμικής καταπόνησης που ενδέχεται να υπάρχει στην περιοχή όπου εργάζονται, ενώ υπάρχει και εφαρμογή για έξυπνα κινητά, η οποία λαμβάνει δεδομένα από τον πλησιέστερο μετεωρολογικό σταθμό και παρέχει εκτίμηση σε πραγματικό χρόνο, καθώς και προβλέψεις για τις επόμενες 48 ώρες.

«Οχυρώνεται» έναντι των κακόβουλων επιθέσεων

Την προστασία του έναντι των κακόβουλων επιθέσεων επιδιώκει να ενισχύσει το υπουργείο Ανάπτυξης. Γι’ αυτόν τον σκοπό προχώρησε στην προμήθεια 1.000 αδειών προγραμμάτων αντιμετώπισης κακόβουλων προγραμμάτων και φιλτραρίσματος ανεπιθύμητης αλληλογραφίας της τάξεως των 11.500 ευρώ. Οι κυβερνοεπιθέσεις σε σύστημα δημοσίων και ιδιωτικών φορέων αποτελούν μάστιγα παγκοσμίως. Το κόστος τους πανευρωπαϊκά για την πενταετία 2020-2024 έχει εκτιμηθεί σε 5 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με την εταιρεία Thales.

Αλμα στις κατασκευές το πρώτο τρίμηνο

Εκτοξεύθηκε η παραγωγή στις κατασκευές κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου τριμήνου, σε μια σαφή ένδειξη ανάκαμψης του κλάδου. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2022 ο δείκτης παραγωγής στις κατασκευές αυξήθηκε κατά 12% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Τη μεγαλύτερη ώθηση φέτος έχουν δώσει μέχρι στιγμής τα οικοδομικά έργα, όπου η αύξηση σε σχέση με πέρυσι αγγίζει το 21%. Τα έργα πολιτικού μηχανικού (υποδομές) καταγράφουν ηπιότερη αύξηση της τάξεως του 6,5%, ωστόσο τους επόμενους μήνες αναμένεται σημαντική ενίσχυση, καθώς έχουν ανατεθεί ή πρόκειται να ανατεθούν σημαντικές συμβάσεις νέων έργων.

Κόστος προμίσθωσης επιβάλλει η Beat

Ακριβότερα θα κοστίζει η μετακίνηση με ταξί που μισθώνονται μέσω της εφαρμογής της Beat. Η εταιρεία αποφάσισε από αύριο στις 12.00 να επιβάλει χρέωση προμίσθωσης από 1,92 έως 2 ευρώ για όλες τις κλήσεις ταξί μέσω της εφαρμογής της. Η Beat, που εξαγοράστηκε το 2017 από τη mytaxi, θυγατρική της γερμανικής Daimler, υποστηρίζει, σε ενημέρωσή της, πως από το 2019 η ζήτηση για υπηρεσίες ταξί έχει αυξηθεί κατά 61%. Λόγω της αυξημένης αυτής ζήτησης «είναι δύσκολο για τους οδηγούς να τα βγάλουν πέρα και παράλληλα να συνεργάζονται με εφαρμογές», σύμφωνα με την Beat. Κατά την εταιρεία, το υψηλό κόστος λειτουργίας ενός ταξί σε συνδυασμό με μια από τις χαμηλότερες τιμές ταξί στην Ευρώπη και τη συνειδητή επιλογή της να αποδίδει φόρους στο ελληνικό κράτος και όχι στο εξωτερικό, καθιστούν αναγκαία την εν λόγω χρέωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή