«Βλέπουν» υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης

«Βλέπουν» υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναβάθμιση των προβλέψεών τους για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2022 προχωρούν οι οίκοι, έπειτα και από τα πολύ ισχυρά στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου. Παράλληλα, αυξάνουν τις εκτιμήσεις τους για τον πληθωρισμό. Η Bank of America αύξησε στο 3%, από 2,6% πριν, την πρόβλεψή της για την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ φέτος, ενώ εκτιμά πως ο πληθωρισμός θα κινηθεί υψηλότερα, στο 7,2%, από 6,6% που προέβλεπε πριν. Παράλληλα, υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για το 2023, με την ανάπτυξη να τοποθετείται πλέον στο 1,8%, από 2% πριν, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει στο 2,8% (από 2,4% πριν). Από την πλευρά της, η DZ Bank ανέβασε την εκτίμησή της για την ανάπτυξη στη χώρα μας στο 4,2% φέτος, από μόλις 1,9% που προέβλεπε πριν, με τον πληθωρισμό στο 8,1%, από 7,6%. Για το 2023 προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 0,6% και πληθωρισμό στο 3,9%.

Νέο Οδηγό εξέδωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Ουκ ολίγες φορές ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού βρέθηκαν και τελικώς καταδικάστηκαν ενώσεις επιχειρήσεων (ομοσπονδίες, σύνδεσμοι, σωματεία) ήδη από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της. Οι παραβάσεις πολλές, με συχνότερες την επιβολή ελάχιστων ορίων στις χρεώσεις υπηρεσιών των μελών τους, κάτι που συνιστά στην ουσία εναρμονισμένη πρακτική τιμών, και τη νόθευση διαγωνισμών. Προκειμένου ακριβώς να αποφεύγονται τέτοιες συμπεριφορές, η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξέδωσε «Οδηγό για τις Ενώσεις Επιχειρήσεων».

Εθνική στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη

Την πρώτη εθνική στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη θα λανσάρει σύντομα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Αυτό ανέφερε ο υπουργός επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης στην εκδήλωση «Atoms to Algos», που διοργάνωσε η ελληνική Think Silicon σε συνεργασία με τη Microsoft. Ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε πως αυτή η στρατηγική θα περιλαμβάνει την ενίσχυση των υποδομών, τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και τη δημιουργία θεμελίων για την προώθηση ηθικής, δημοκρατικής και αξιόπιστης τεχνητής νοημοσύνης.

Ανακοίνωση συνεργασίας με τον όμιλο Hard Rock

Μια ιδιαίτερα σημαντική εβδομάδα ξεκινάει για τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς στις 22 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί επίσημη εκδήλωση, στο Ζάππειο, για την ανακοίνωση της συνεργασίας με τον όμιλο Hard Rock International, που θα αναλάβει τον ρόλο που είχε μέχρι πριν από λίγους μήνες η Mohegan, αναφορικά με την ανάπτυξη του καζίνο στο Ελληνικό. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα που θα προσθέσει στη «φαρέτρα» του ο ελληνικός όμιλος, καθώς εκτός από το αμιγώς κατασκευαστικό αντικείμενο θα έχει σημαντικό όφελος και σε βάθος χρόνου από τα ετήσια έσοδα της εν λόγω επένδυσης. Η δε σχετική σύμβαση αναμένεται να «προικίσει» τη νεοσύστατη θυγατρική ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Παραχωρήσεις. 

Λύση για επιχειρήσεις παραμεθόριων περιοχών

Σε λειτουργία τέθηκε χθες, και θα παραμείνει έως το τέλος Νοεμβρίου, η πλατφόρμα myBusinessSupport για την υποβολή αιτήσεων συμψηφισμού ανεξόφλητων απαιτήσεων επιχειρήσεων παραμεθόριων περιοχών προς τη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) με φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές τους. Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και η ΑΑΔΕ προχωρούν στην επίλυση ενός χρονίζοντος ζητήματος, αυτού των ανεξόφλητων οικονομικών αξιώσεων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε παραμεθόριες περιοχές της χώρας, κυρίως στη Θράκη. Οι αξιώσεις αυτές αφορούν οφειλόμενα ποσά για επιδοτήσεις του εργοδοτικού κόστους, τα οποία όμως δεν είχαν καταβληθεί από τον τότε ΟΑΕΔ. Πλέον έχει εκδοθεί η σχετική κοινή υπουργική απόφαση και ορίζεται ότι έως τις 30.11.2022 θα πρέπει να υποβληθεί αίτηση στην πλατφόρμα myBusinessSupport, ώστε εντός 48 ωρών να διενεργηθεί από την ΑΑΔΕ και το ΚΕΑΟ η διαδικασία απόσβεσης των οφειλών αυτών και οι δικαιούχοι να λάβουν αποδεικτικό φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή