Υπέρ της σταδιακής αύξησης επιτοκίων

Υπέρ της σταδιακής αύξησης επιτοκίων

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της σταδιακής «ομαλοποίησης» της νομισματικής πολιτικής –δηλαδή, όχι απότομης αύξησης επιτοκίων– τάχθηκε χθες δημοσίως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, σε ομιλία του στο Διεθνές Σεμινάριο Μακροοικονομίας του National Bureau of Economic Research. Οπως εξήγησε, η κατάσταση στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη είναι διαφορετική. Στις πρώτες ο πληθωρισμός προέρχεται από τη ζήτηση και στη δεύτερη από την προσφορά, κυρίως το ενεργειακό σοκ και τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα. Κάτι που περιορίζει την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής. Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθούν επεισόδια κατακερματισμού της αγοράς, παραπέμποντας στο γεγονός ότι η Ευρωζώνη είναι μεν μια πλήρης νομισματική ένωση, αλλά μια ατελής δημοσιονομική και τραπεζική ένωση. Εξ ου και η απόφαση της ΕΚΤ για ευέλικτη εφαρμογή των επανεπενδύσεων του PEPP και η εξέταση ενός νέου εργαλείου για να μετριαστούν τέτοια ενδεχόμενα επεισόδια.

Συστάθηκε η task force για τους υδρογονάνθρακες

Η task force για την επίσπευση του αναθεωρημένου προγράμματος έρευνας υδρογονανθράκων συστάθηκε με υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες στη «Διαύγεια». Εργο της εξαμελούς ομάδας έργου, με συντονιστή τον αναπληρωτή καθηγητή Πανεπιστημίου Λευκωσίας και ειδικό σύμβουλο του ΥΠΕΝ Θεόδωρο Τσακίρη, είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων. Η task force θα παρακολουθεί και τις εξελίξεις του προγράμματος ερευνών στις πέντε υποθαλάσσιες περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου που τέθηκαν σε προτεραιότητα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με στόχο την πλήρη διερεύνηση των πιθανολογούμενων κοιτασμάτων φυσικού αερίου μέχρι τα τέλη του 2023.

24ωρη απεργία σε Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς

Εικοσιτετράωρη απεργία έχουν προγραμματίσει για σήμερα οι εργαζόμενοι σε Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, υπό τη στήριξη και της ΟΤΟΕ. Οι εργαζόμενοι λένε «όχι» στο διαρκές κλείσιμο των τραπεζικών καταστημάτων, κάνουν λόγο για εντατικοποίηση της εργασίας και εργασιακή ανασφάλεια και ζητούν την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων.

Εκτοξεύθηκε το ρούβλι, ανησυχεί η Ρωσία

Στα υψηλά επτά ετών έχει εκτοξευθεί το ρούβλι, καθώς συνεχίζει απρόσκοπτα το ράλι που άρχισε λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος διαμορφώνεται πλέον στα 55,4 ρούβλια προς ένα δολάριο, έχοντας ενισχυθεί κατά 35% από την αρχή του έτους. Κι ενώ στελέχη της Τράπεζας της Ρωσίας επιχειρούν να παρουσιάσουν την άνοδο του νομίσματος ως απόδειξη της αποτυχίας των κυρώσεων, παρασκηνιακά εκφράζουν ανησυχία για το ενδεχόμενο να πληγεί η ανταγωνιστικότητα των ρωσικών εξαγωγών. Στους κόλπους της κυβέρνησης διατυπώνονται έτσι πολλές απόψεις και μεταξύ άλλων προτάθηκε η θέσπιση στόχου ισοτιμίας με «ιδανικό» επίπεδο ανάμεσα στα 70 και στα 80 ρούβλια το ένα δολάριο.

Ρεκόρ ταξιδιωτικών εισπράξεων τον Απρίλιο

Βοήθησε βεβαίως και η χρονική συγκυρία του Πάσχα των Καθολικών, ωστόσο το ισχυρότατο πλέον διεθνώς brand  της Ελλάδας οδήγησε τις ταξιδιωτικές εισπράξεις από το εξωτερικό φέτος τον Απρίλιο στα 647 εκατομμύρια έναντι 543,5 εκατομμυρίων τον Απρίλιο του 2019. Ετος προ πανδημίας  κατά το οποίο σημειώθηκαν αλλεπάλληλα ρεκόρ σε αφίξεις και εισπράξεις. Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση της τάξης του  20%  των ταξιδιωτικών εισπράξεων για τον φετινό Απρίλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας χαρακτηρίζει τα μεγέθη αυτά «μετρήσιμο αποτέλεσμα της ομαδικής δουλειάς που έχει γίνει μέχρι σήμερα». Πράγματι 103,5 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω από ένα έτος αναφοράς – ρεκόρ δεν είναι και μικρή επιτυχία. Ας ελπίσουμε για το καλό της ελληνικής οικονομίας πως οι επιδόσεις  αυτές θα συνεχιστούν, έστω και με ηπιότερους ρυθμούς, ολόκληρη τη φετινή χρονιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή