Οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών

Οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από τα 160 ή ακόμα και τα 180 δισ. ευρώ θα πρέπει να ανέλθει το ενήμερο χαρτοφυλάκιο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από το επίπεδο των 120 δισ. ευρώ όπου βρίσκεται σήμερα μετά τη σημαντική απομόχλευση που έχει λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια. Αυτό επεσήμανε ο γενικός διευθυντής Προληπτικής Εποπτείας και Εξυγίανσης της ΤτΕ Σπύρος Παντελιάς, μιλώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου της Ethos Events για τις «Προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος». Το επίπεδο αυτό θα επιτρέψει στις τράπεζες να επιτελέσουν την αποστολή τους στην ανάπτυξη της οικονομίας και θα λειτουργήσει παράλληλα ως κινητήριος δύναμη επίτευξης του στόχου της κερδοφορίας, της παραγωγής εσωτερικού κεφαλαίου και της διανομής μερίσματος. Η ουσιαστική πιστωτική επέκταση τα επόμενα χρόνια, σημείωσε ο κ. Παντελιάς, θα δημιουργήσει χώρο για τις υφιστάμενες τράπεζες αλλά και για τις challenger banks ώστε να διεκδικήσουν ένα μέρος της αγοράς.

9,7 εκατ. σε επιχειρήσεις και εργαζομένους

Πληρωμές για πάνω από 46.000 εργαζομένους και επιχειρήσεις έχει προγραμματίσει για σήμερα το υπουργείο Εργασίας. 
Συγκεκριμένα, καταβάλλεται το ποσό των 6,3 εκατ. ευρώ σε 27.222 εργαζομένους ενταγμένους στον μηχανισμό «Συν-Εργασία» για την πληρωμή της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας κατά τον μήνα Μάιο 2022, καθώς και για προηγούμενους μήνες ετών 2020-2022 (υπόλοιπα). 
Επιπλέον, καταβάλλεται το ποσό των 3,4 εκατ. ευρώ για 19.662 πληρωμές επιχειρήσεων για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών του προγράμματος 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας.

Μείωσε το κόστος προμίσθωσης η Beat

Στην αναπροσαρμογή σε 1,20 ευρώ, από 2 ευρώ, του κόστους προμίσθωσης προχώρησε η Beat. Η εταιρεία την προηγούμενη Τετάρτη ανακοίνωσε ότι επιβάλλει χρέωση στην κλήση, μέσω της εφαρμογής της, για ταξί. Ακολούθησε όμως με απόσταση περίπου 24 ωρών η απόφαση για αύξηση των κομίστρων στα ταξί, γεγονός που οδήγησε την εταιρεία να αναθεωρήσει την απόφασή της.

Τεχνική σχολή ίδρυσε ο ΑΔΜΗΕ

Ωρίμασε το σχέδιο του ΑΔΜΗΕ για τη σύσταση και λειτουργία μιας τεχνικής σχολής για την κατάρτιση εξειδικευμένου προσωπικού. Η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ προχώρησε ήδη στη σύσταση και στελέχωση της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο του business plan που θα ορίζει τον αριθμό των σπουδαστών, το πρόγραμμα σπουδών κ.λπ. Η ιδέα της ίδρυσης τεχνικής σχολής ξεκίνησε από τις ανάγκες του ίδιου του ΑΔΜΗΕ για εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων του είναι τα 53 έτη, ενώ συνολικά στην ενεργειακή αγορά η ζήτηση για εξειδικευμένο προσωπικό είναι υψηλή.

Χάρτες με την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ

Μια πλήρη εικόνα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ σε ημερήσια βάση στην Ευρώπη θα έχουν οι καταναλωτές και οι συμμετέχοντες στην ενεργειακή αγορά μπαίνοντας στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ. Στη διεύθυνση https://www.rae.gr/mapape-graph/ θα μπορούν να βλέπουν τέσσερις Ευρωπαϊκούς Χάρτες στους οποίους θα καταγράφονται ημερησίως, για τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, τα παρακάτω δεδομένα: το ποσοστό διείσδυσης της συνολικής παραγωγής από ΑΠΕ ως προς την εγχώρια ζήτηση φορτίου, η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας παραγόμενης από το σύνολο των εγκατεστημένων ΑΠΕ, η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας παραγόμενης από φωτοβολταϊκά συστήματα και η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας παραγόμενης από αιολικά συστήματα. Οι Ευρωπαϊκοί Χάρτες, που έχουν αναρτηθεί από χθες, αποτελούν συνεργασία της ΡΑΕ με την ερευνητική ομάδα Smart RUE του Εργαστηρίου Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή