Στη Northvolt επενδύει ο όμιλος Olympia

Στη Northvolt επενδύει ο όμιλος Olympia

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημά του στον κλάδο των μπαταριών λιθίου και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας ενισχύει ο όμιλος Olympia που συμμετέχει σε γύρο χρηματοδότησης ύψους 1,1 δισ. ευρώ της Northvolt μέσω δανείου με δυνατότητα μετατροπής σε μετοχές. H Northvolt, με έδρα τη Σουηδία, ιδρύθηκε το 2016 και αποτελεί Ευρωπαίο προμηθευτή βιώσιμων, υψηλής ποιότητας στοιχείων και συστημάτων μπαταριών λιθίου. Ο όμιλος Olympia συμμετέχει στον γύρο χρηματοδότησης μαζί με κορυφαίους διεθνείς επενδυτές, όπως οι Baillie Gifford, Goldman Sachs Asset Management και Volkswagen Group. Με αυτή τη χρηματοδότηση η Northvolt θα έχει από το 2017 συνολικά εξασφαλίσει σχεδόν 8 δισ. δολ. για την υλοποίηση του επιχειρηματικού πλάνου της με στόχο την προμήθεια βιώσιμων μπαταριών. Στον όμιλο Olympia ανήκει η Sunlight, που κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως στην παραγωγή βιομηχανικών μπαταριών μολύβδου-οξέος και ιόντων λιθίου, καθώς και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.

Το υβριδικό μοντέλο εργασίας στη Eurobank

Σε ποσοστό που φθάνει το 81% υιοθετήθηκε από το προσωπικό της Eurobank το υβριδικό μοντέλο εργασίας που η τράπεζα πρότεινε στο προσωπικό της. Δικαίωμα συμμετοχής στο νέο μοντέλο είχαν όλοι οι εργαζόμενοι στην τράπεζα και τις θυγατρικές του ομίλου, με εξαίρεση το δίκτυο των καταστημάτων και τις μονάδες του private banking. Πρόκειται για περίπου 3.500 άτομα και με βάση τα τελικά στοιχεία 8 στους 10 εργαζομένους στους οποίους δόθηκε η δυνατότητα υιοθέτησαν το νέο μοντέλο που προβλέπει συνδυασμό εργασίας από το γραφείο και εργασίας από το σπίτι.

Νέες εξαγορές στο στόχαστρο της εταιρείας PeopleCert

Το ενδεχόμενο υλοποίησης νέων εξαγορών διερευνά η PeopleCert που δραστηριοποιείται στη διενέργεια εξετάσεων και πιστοποίησης επαγγελματικών και γλωσσικών δεξιοτήτων. Οπως ανέφερε, χθες, σε δημοσιογραφική συνάντηση ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Βύρων Νικολαΐδης, υπάρχουν συζητήσεις που ενδέχεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς για την απόκτηση ενδεχομένως έως δύο εταιρειών. Πέρυσι το καλοκαίρι η PeopleCert εξαγόρασε το 100% της βρετανικής Axelos έναντι τιμήματος 450 εκατ. ευρώ.

Το έργο ΑΠΕ στο Αμάρι της Κρήτης

Ακόμα ένα βήμα προς την οδό της υλοποίησης για το έργο ΑΠΕ στο Αμάρι της Κρήτης πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, καθώς η επένδυση που προωθεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ξεπέρασε και τον «σκόπελο» του ΣτΕ, το οποίο απέρριψε (με βάση τα όσα προκύπτουν από το διατακτικό) σχεδόν όλες τις αιτιάσεις κατά του έργου. Το ΣτΕ αναγνώρισε μόνο την ανάγκη εκπόνησης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης, καθώς και την απομάκρυνση τεσσάρων ανεμογεννητριών, αμφότερα ζητήματα τα οποία έχουν ήδη αντιμετωπιστεί από την εταιρεία. Στο Αμάρι προωθείται συνολική επένδυση ύψους 280 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση ενός έργου παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας, συνολικής ισχύος 153 MW, αξιοποιώντας τη μέθοδο της αντλησιοταμίευσης.

Ζητούν παράταση του εξωδικαστικού

Παράταση στη λειτουργία της παλαιάς πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού που ολοκληρώνεται σήμερα ζητεί με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΒΕΑ). Και αυτό διότι, σύμφωνα με το ΒΕΑ, κινδυνεύουν να μείνουν εκτός της ρύθμισης επιχειρήσεις που, αν και έχουν υποβάλει αίτηση και βρίσκονται στο τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές τους, δεν έχουν υπογράψει ακόμη τη σύμβαση αναδιάρθρωσης των οφειλών. Το ΒΕΑ προτείνει εάν κατά την έναρξη ισχύος της καινούργιας διάταξης (νόμος 4941/2022) έχει κατατεθεί στους πιστωτές και στον οφειλέτη σχέδιο βιώσιμης αναδιάρθρωσης οφειλών από τον εμπειρογνώμονα που επέλεξαν οι πιστωτές, τότε ο συντονιστής εντός 20 εργάσιμων ημερών να ενεργοποιήσει εκ νέου τις προβλέψεις του παλαιού νόμου για τον εξωδικαστικό (4469/2017) χωρίς δικαίωμα παράτασης. Σε περίπτωση παρέλευσης άπρακτων των προθεσμιών, τότε το σχέδιο αναδιάρθρωσης οφειλών θεωρείται εγκεκριμένο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή