«Παγώνει» η εγκύκλιος για επισιτισμό, τουρισμό

«Παγώνει» η εγκύκλιος για επισιτισμό, τουρισμό

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον «πάγο» θα παραμείνει η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας που δίνει τη δυνατότητα 6ήμερης εργασίας σε επισιτισμό και τουρισμό, παρότι η συλλογική σύμβαση εργασίας που καλύπτει τους δύο κλάδους προβλέπει 5νθήμερο, τουλάχιστον μέχρι οι δύο πλευρές, εργαζόμενοι και εργοδότες, βρουν τη χρυσή τομή, ώστε ούτε οι επιχειρήσεις να μείνουν ξεκρέμαστες στην καρδιά της τουριστικής σεζόν ούτε οι εργαζόμενοι να δέχονται την καταστρατήγηση της σύμβασής τους. Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας με τη συμμετοχή της γενικής γραμματέως Αννας Στρατινάκη. Εκεί συμφωνήθηκε να ξεκινήσει νέος γύρος διαπραγματεύσεων και σήμερα αναμένεται η κρίσιμη συνάντηση μεταξύ Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων (ΠΟΕΕΤ) και των εργοδοτικών φορέων. Το πρόβλημα διαπιστώθηκε όταν η κλαδική σύμβαση κηρύχθηκε υποχρεωτική, με αποτέλεσμα πλέον να δεσμεύει το σύνολο των επιχειρήσεων, παρότι πολλές απ’ αυτές νομότυπα είχαν συμφωνήσει με εργαζομένους 6ήμερη εργασία.

Η ώρα της πληρωμής για το επίδομα στο ρεύμα 

Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να έχουν καταβληθεί στους λογαριασμούς των περισσότερων δικαιούχων του power pass τα ποσά της ενίσχυσης που ανέρχονται από 18 έως 600 ευρώ. Το ποσό της ενίσχυσης υπολογίζεται με βάση τη συνολική επιβάρυνση από την αύξηση του τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, αφού αφαιρεθεί το άθροισμα των εκπτώσεων που έλαβαν τα νοικοκυριά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο από το κράτος και τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Εντός του μήνα θα ανοίξει και το fuel pass 2 για 3,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων.

Πλεόνασμα-ρεκόρ το β΄ τρίμηνο για τη Ρωσία

Στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγράψει τουλάχιστον από το 1994, και συγκεκριμένα στα 70,1 δισ. δολ., εκτοξεύθηκε το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας στο β΄ τρίμηνο του έτους. Αιτία, βέβαια, η άνοδος των εσόδων της Μόσχας από τις εξαγωγές ενέργειας και εμπορευμάτων, που έχουν εξουδετερώσει και υπερκαλύψει τον αντίκτυπο από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Συνηγόρησε, φυσικά, και η πτώση των εισαγωγών, αναπόφευκτη συνέπεια των προσπαθειών Ουάσιγκτον και Βρυξελλών να απομονώσουν τη Ρωσία.

Μέτρα για τα yachts στη Βουλιαγμένη

Τέλος στο αρόδο για τα yachts στη Βουλιαγμένη, καθώς το Λιμενικό αποφάσισε να εφαρμόσει την πλήρη απαγόρευση ελεύθερης αγκυροβόλησης, «στο πλαίσιο της ανάγκης για τη λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των λουομένων, την πρόληψη και αποφυγή ατυχημάτων, την ασφαλή ναυσιπλοΐα, την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και την τήρηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας στη θαλάσσια περιοχή Βουλιαγμένης Ν. Αττικής». Η Λιμενική Αρχή Σαρωνικού έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα και χάρτες με τις «κόκκινες γραμμές» της. Η αποβίβαση με tender, πάντως, θα επιτρέπεται. Το μέτρο έρχεται μετά τον συνωστισμό yachts στους δύο κόλπους της Βουλιαγμένης το τελευταίο δίμηνο. 

Πρόταση για νέα ηγετική ομάδα στην Intrakat

Με επικεφαλής τον κ. Αλέξανδρο Εξάρχου, ο οποίος θα αναλάβει τη θέση του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, ξεκινάει η νέα «σελίδα» στην ιστορία της Intrakat. Οι νέοι μέτοχοι προτείνουν εννιαμελή σύνθεση για το νέο διοικητικό συμβούλιο, επί της οποίας θα κληθούν να αποφασίσουν οι μέτοχοι της γεν. συνέλευσης της 15ης Ιουλίου. Πρόεδρος του Δ.Σ. θα αναλάβει η κ. Νίκη Τζαβέλλα, πρώην ευρωβουλευτής και διοικητής του ΟΑΕΔ, ενώ μη εκτελεστικό μέλος προτείνεται επίσης ο πρώην υπουργός Χάρης Παμπούκης. Στην «ομάδα» των μελών του Δ.Σ. περιλαμβάνονται επίσης ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Aegean Baltic Bank, Κων. Χατζηπαναγιώτης, η κ. Αντιγόνη Γιόκαρη, πρώην στέλεχος της «Ακτωρ», ο κ. Αθαν. Σχίζας, πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ και της «Εγνατία Οδός Α.Ε.», ο κ. Ευστ. Τσοτσορός, πρώην επικεφαλής των ΕΛΠΕ, ο κ. Νικ. Βουγιούκας, επί χρόνια στέλεχος τραπεζών και ο κ. Παν. Αντιβαλίδης, εκλεγμένο μέλος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή