Διατηρεί την πρόβλεψη για ανάπτυξη 5,5%

Διατηρεί την πρόβλεψη για ανάπτυξη 5,5%

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα έχει επιτύχει πιο ολοκληρωμένη ανάκαμψη από την παν-δημία από τα περισσότερα κράτη της Ευρωζώνης, ενώ οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της χώρας είναι ευοίωνες, σημειώνει η Capital Economics, διατηρώντας την εκτίμησή της για την ανάπτυξη φέτος στο 5,5%. Και αυτό, όπως επισημαίνει, οφείλεται στο ισχυρό ριμπάουντ τουρισμού –με τις διεθνείς αφίξεις να έχουν επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ τα έσοδα τα έχουν ήδη ξεπεράσει–, καθώς και στην πρόοδο στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, κυρίως σε ό,τι αφορά τα NPEs των τραπεζών και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Το ενεργειακό σοκ ασκεί πιέσεις στο πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών, όπως επισημαίνει, ωστόσο η Ελλάδα είναι πολύ λιγότερο εκτεθειμένη στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Επιπλέον η απειλή για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι χαμηλή, χάρη στο ευνοϊκό προφίλ του, ενώ η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει τα ελληνικά ομόλογα.

Αντιδράσεις από λογιστές και φοροτεχνικούς

Αντίδραση προκάλεσε η διαρροή από το υπουργείο Οικονομικών ότι δεν θα δοθεί νέα παράταση στις φορολογικές δηλώσεις. Ηδη χθες, λογιστές, φοροτεχνικοί και επαγγελματικές ενώσεις απέστειλαν νέα επιστολή στο οικονομικό επιτελείο καταγράφοντας τους λόγους που κρίνεται επιτακτική η παράταση μέχρι τις 30/9. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λογιστές καλούσαν όλο τον κλάδο σε αποχή. Αλλοι προέτρεπαν να υποβάλουν μαζικά δηλώσεις ώστε να «πέσει» το Taxis. Προφανώς και οι λογιστές έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος από το ξεκίνημα της πανδημίας. Αλλά με τέτοιες κινήσεις μάλλον χάνουν το δίκιο τους.

Αύξηση παραγωγής χρυσού στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής

Στις 113.462 ουγγιές  διαμορφώθηκε η συνολική παραγωγή χρυσού της Eldorado Gold το δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Για το σύνολο του έτους, ο καναδικός όμιλος διατηρεί σταθερή την πρόβλεψή του για την παραγωγή, στις 490.000 ουγγιές. Στο μεταλλείο της εταιρείας στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής η παραγωγή το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκε, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2021, κατά 22%, σε 15.779 ουγγιές χρυσού. Η βελτίωση αυτή αποδίδεται στην κατεργασία αποθεμάτων μεταλλεύματος και στην υιοθέτηση ενεργειών αναδιάρθρωσης.

Το ράλι του δολαρίου θα συνεχιστεί

Το ράλι του δολαρίου έχει πολύ δρόμο ακόμη, όπως εκτιμά η HSBC, προβλέποντας πως έως το πρώτο τρίμηνο του 2023 η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα έχει υποχωρήσει στο 0,95, από 0,98 που προέβλεπε πριν, και από το 0,96-0,98 που θα κινηθεί στο υπόλοιπο του τρέχοντος έτους. Οι λόγοι, όπως επισημαίνει, είναι απλοί. Η Fed απέχει πολύ από το να τελειώσει με τις αυξήσεις επιτοκίων και οι κίνδυνοι ύφεσης αυξάνονται. Ολα αυτά είναι άκρως θετικά για το δολάριο, το οποίο και αποτελεί «ασφαλές καταφύγιο» σε περιόδους κρίσης και αβεβαιότητας.

Εγκρίθηκε η νέα διοίκηση της Intrakat

Το ενδεχόμενο συμμετοχής σε κάποιο από τα υφιστάμενα σχήματα (8) που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την υποβολή δεσμευτικής προσφοράς για τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού θα εξετάσει η νέα διοίκηση της Intrakat, η οποία ανέλαβε χθες και επίσημα, υπό τον κ. Αλέξανδρο Εξάρχου. Το προτεινόμενο διοικητικό σχήμα, με διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Εξάρχου, έλαβε και τυπικά την έγκριση των μετόχων στη χθεσινή γενική συνέλευση. Ο κ. Αλέξανδρος Εξάρχου σημείωσε επίσης ότι έχει αποσταλεί απάντηση προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για το ερώτημα περί πιθανού συντονισμού μετόχων, στο πλαίσιο της πρόσφατης εξαγοράς της εισηγμένης (μεταξύ δηλαδή των κ. Δημ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη και των επίσης εφοπλιστών κ. Η. Γκότση και Κ. Αγγέλου), σημειώνοντας ότι «σας διαβεβαιώ ότι δεν χάνουμε τον ύπνο μας για το συγκεκριμένο ζήτημα». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή