Οι εναλλακτικοί «δρόμοι» του ΟΔΔΗΧ

Οι εναλλακτικοί «δρόμοι» του ΟΔΔΗΧ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες στρατηγικές χρησιμοποιεί ο ΟΔΔΗΧ ώστε να συνεχίσει την εκδοτική δραστηριότητα και να διατηρεί υψηλά τα ταμειακά διαθέσιμα, εν μέσω της καταιγίδας που σαρώνει την αγορά ομολόγων λόγω της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής και της πολιτικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στην Ιταλία. Ετσι, προχώρησε την Πέμπτη στην έκδοση νέου 5ετούς ομολόγου κυμαινόμενου επιτοκίου, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, αντλώντας 1 δισ. ευρώ. Ο συγκεκριμένος τίτλος έχει λήξη τον Δεκέμβριο του 2027, με τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες – Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς– να αποτελούν τους μοναδικούς αναδόχους. Η έκδοση αποτελεί την πρώτη σε όρους κυμαινόμενου επιτοκίου για το ελληνικό Δημόσιο, σε πάνω από μια δεκαετία. Το κουπόνι διαμορφώθηκε στο Euribor τριμήνου συν 123 μονάδες βάσης, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις εάν ο ΟΔΔΗΧ προχωρούσε σε «κανονική» 5ετή έκδοση, το επιτόκιο θα ξεπερνούσε το 3%.

Μετά την Intrakat μπαίνουν και στα ΜΜΕ

Συνεχίζεται ο επενδυτικός «οργασμός» της ομάδας επενδυτών που έχουν δημιουργήσει οι κ. Γ. Καϋμενάκης, Δ. Μπάκος και Αλ. Εξάρχου, καθώς χθες υπεγράφη σύμβαση για την εξαγορά του 100% της εταιρείας που διαθέτει το κανάλι Action 24. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί και ως προς το τυπικό της σκέλος μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Ετσι, επιβεβαιώνονται τα σενάρια που έφεραν το εφοπλιστικό «δίδυμο» και τον κ. Εξάρχου να τοποθετούνται και στον «μιντιακό χάρτη» κι ενώ έχουν ήδη αποκτήσει τον έλεγχο της κατασκευαστικής εταιρείας Intrakat.

Κρατική ενίσχυση 6,8 εκατ. στην αεροπορική Ellinair

Με ποσό ύψους 6,8 εκατ. ευρώ ενισχύεται η αεροπορική εταιρεία Ellinair του ομίλου Μουζενίδη, σύμφωνα με κοινή απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη και του υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή. Η ενίσχυση αντιστοιχεί στην οικονομική ζημία –απώλεσε το 95% του τζίρου της– που υπέστη η αεροπορική λόγω της πανδημίας από 18 Μαρτίου έως 30 Ιουνίου 2021 και είναι σε συνέχεια απόφασης της Κομισιόν για καταβολή ενίσχυσης στην Ellinair.*

Αυξήσεις ενοικίων ανάλογα με τον τζίρο

Σημαντικές αυξήσεις των τιμών ενοικίασης στα εμπορικά κέντρα της αναμένει, αρχής γενομένης από το 2023, η Lamda Development λόγω της σημαντικής αύξησης του πληθωρισμού φέτος. Αυτές θα μεταφερθούν στα συμβόλαια, δεδομένης της πρόβλεψης για αναπροσαρμογές. Ωστόσο, πρόθεση της εταιρείας είναι να μην επιβαρυνθούν υπερβολικά οι καταστηματάρχες. Ετσι, όπως ανέφεραν στελέχη της εταιρείας στην πρόσφατη ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, θα γίνουν επιλεκτικές κινήσεις «ανακούφισης» μισθωτών, ανάλογα με την πορεία των πωλήσεών τους και το πόσο «πιεσμένοι» οικονομικά είναι.

Μεγάλη «διαστημική» επένδυση στο Κρυονέρι

Στον μεγαλύτερο διαστημικό κόμβο της ΝΑ Ευρώπης φιλοδοξεί να μετατρέψει η κυβέρνηση το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου στον νομό Κορινθίας. Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζονται επενδύσεις συνολικού ύψους 17 εκατ. ευρώ. Πρόκειται, όχι μόνο για τη μεγαλύτερη επένδυση από συστάσεως της υποδομής του, αλλά και για τη μεγαλύτερη επένδυση στην επιστημονική έρευνα στην Κορινθία και την Πελοπόννησο. Ειδικότερα, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων χρηματοδοτεί το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου με 10,8 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αγορά καινούργιων ραντάρ, λέιζερ, καθώς και για την αγορά ενός νέου υπερσύγχρονου ρομποτικού τηλεσκοπίου και άλλου απαραίτητου εξοπλισμού. Παράλληλα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου χρηματοδοτεί το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου με 4,3 εκατ. για κτιριακές υποδομές, όπως το αμφιθέατρο, ο εκθεσιακός χώρος κ.ά. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί μεταφορά κρίσιμου εξοπλισμού υποδομών από την Πεντέλη στο Κρυονέρι και θα γίνει και τοποθέτηση οπτικών ινών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή