Ο σχεδιασμός για τον νέο κατώτατο μισθό

Ο σχεδιασμός για τον νέο κατώτατο μισθό

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα παρέμβαση στο χρονοδιάγραμμα για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού σχεδιάζει η κυβέρνηση, καθώς όπως δήλωσε χθες, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης για το 2023, η διαδικασία θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τον υπουργό, από τον πρώτο κιόλας μήνα του νέου έτους θα ξεκινήσει η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, τα επιστημονικά ινστιτούτα, την Τράπεζα της Ελλάδος και το ΚΕΠΕ, και στη συνέχεια ο υπουργός Εργασίας θα προτείνει το ύψος του κατώτατου μισθού. «Θα εξετάσουμε από τη μία πλευρά την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και της οικονομίας, και από την άλλη τις ανάγκες των εργαζομένων. Δεν χαρίζουμε σε κανέναν το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης. Κράτησε, βέβαια, αποστάσεις από τις λογικές του παρελθόντος, κυρίως όσον αφορά την οικονομική στήριξη των πολιτών, επισημαίνοντας με νόημα ότι «τα “δώσ’ τα όλα” τα ζήσαμε, τα πληρώσαμε και αυτή η κυβέρνηση δεν είναι αυτής της σχολής».

Στον όμιλο Emil Frey η Mercedes-Benz Ελλάς

Στον ελβετικό όμιλο Emil Frey εντάχθηκε η Mercedes-Benz Ελλάς, με την αλλαγή της ιδιοκτησίας της ελληνικής εταιρείας να ολοκληρώνεται το πρώτο τρίμηνο του 2023. Ως εκ τούτου, η επιχειρησιακή λειτουργία των επιβατικών και ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων Mercedes-Benz και Smart, των φορτηγών Mercedes-Benz και Fuso, καθώς και των λεωφορείων Mercedes-Benz και Setra στην Ελλάδα θα συνεχιστεί κάτω από μία επιχειρηματική «στέγη». Ο όμιλος Emil Frey αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο δίκτυο διανομής οχημάτων στην Ευρώπη, με άνω των 620.000 πωλήσεων το 2021.

Φορητές κυψέλες καυσίμου σε Μοίρα Καταδρομών

Φορητές κυψέλες καυσίμου στη Ζ΄ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών (Ζ΄ΜΑΚ) του Ελληνικού Στρατού παρέδωσε η εταιρεία Advent, που αναπτύσσει τεχνολογίες υδρογόνου. Πρόκειται για φορητές συσκευές που χρησιμοποιεί ο στρατός για να τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια συσκευές ασύρματης επικοινωνίας, εξοπλισμό επιτήρησης, όπως και άλλο κινητό εξοπλισμό. Οι φορητές κυψέλες καυσίμου, που εξασφαλίζουν αθόρυβη και αδιάλειπτη λειτουργία σε απομακρυσμένες και δύσκολα προσβάσιμες τοποθεσίες για έως και δύο εβδομάδες, έχουν χρησιμοποιηθεί και στην άσκηση «Παρμενίων».  

Το στοίχημα της Apple

Στις 7 Σεπτεμβρίου αναμένεται να διοργανώσει μεγάλη εκδήλωση ο αμερικανικός κολοσσός της Αpple για να παρουσιάσει το νέο iPhone 14 στο αμερικανικό κοινό. Σημειωτέον πως το συγκεκριμένο έξυπνο κινητό τηλέφωνο αιμοδοτεί τα έσοδα του ομίλου, διότι συνεισφέρει το ήμισυ αυτών και πλέον. Πέραν του συγκεκριμένου iPhone 14, η εταιρεία θα παρουσιάσει και πολλούς νέους υπολογιστές Mac, iPad υψηλής και χαμηλότερης τιμής, καθώς και τρία νέα μοντέλα των διασυνδεδεμένων με το Διαδίκτυο ρολογιών της, Apple Watch. Βέβαια, η Apple αποφασίζει να αναβαθμίσει το βασικό προϊόν της σε μια μάλλον επισφαλή περίοδο για τον κλάδο, όπως αναφέρει το Bloomberg. Οι πωλήσεις έξυπνων κινητών τηλεφώνων έχουν αρχίσει να περιορίζονται λόγω και της αύξησης του πληθωρισμού.

Η Γερμανία μειώνει τον ΦΠΑ στο αέριο

Περίπου 14 δισεκατομμύρια ευρώ διαφυγόντα φορολογικά έσοδα συνεπάγεται για το Βερολίνο η απόφαση να μειώσει προσωρινά, αλλά δραστικά τον ΦΠΑ στο φυσικό αέριο. Πρόκειται για μείωση από το 19% στο 7%, που θα ισχύσει από 1ης Οκτωβρίου μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2024. Αποτελεί προσπάθεια της γερμανικής κυβέρνησης να ελαφρύνει το δυσβάσταχτο πλέον βάρος που έχει το κόστος της ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Γερμανίας. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι η απόφαση λαμβάνεται σε μια στιγμή που το κόστος της ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς θα επιβληθεί νέος φόρος από τον Οκτώβριο. Ανακοινώνοντας χθες το μέτρο, ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς τόνισε πως η κυβέρνηση καλεί τους παρόχους ενέργειας να μεταφέρουν άμεσα την ελάφρυνση στους καταναλωτές. Να σημειωθεί ότι στη Γερμανία συνήθως ισχύει συντελεστής ΦΠΑ 19% για όλα τα προϊόντα, ωστόσο υπάρχει και μειωμένος συντελεστής 7% σε επιλεγμένα προϊόντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT