Συζητήσεις με επενδυτές για ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Συζητήσεις με επενδυτές για ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επανάκαμψη της τιμής μετοχής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στο Χρηματιστήριο το τελευταίο διάστημα, και μάλιστα με αξιοπρεπείς όγκους συναλλαγών και παρά τις καλοκαιρινές διακοπές, μαρτυρεί αν μη τι άλλο πως οι προσδοκίες για ολοκλήρωση συμφωνίας πώλησης πλειοψηφικού πακέτου σε ενδιαφερόμενο επενδυτικό σχήμα αναζωπυρώνονται. Το ίδιο δείχνουν και οι αγορές μετοχών από insider, όπως, για παράδειγμα, μελών του διοικητικού συμβουλίου. Συνήθως καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως οι συζητήσεις με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και μάλιστα φέρεται να έχει σχηματιστεί και μια συναντίληψη για το εύρος τιμής ανά μετοχή που θα αλλάξουν χέρια οι μετοχές. Εφόσον πράγματι ολοκληρωθεί το deal, η βασική μέτοχος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, θα αποκτήσει σημαντικότατη επιπρόσθετη ταμειακή ρευστότητα, που θα της επιτρέψει να μπει σε νέες αγορές και παραχωρήσεις, ενώ παράλληλα θα ολοκληρώνει το σημαντικό ανεκτέλεστο των έργων που έχει αναλάβει. Ενδεχομένως ο Σεπτέμβριος να είναι μήνας οριστικών ανακοινώσεων.

Χρυσή λίστα δικαιούχων για άμεσες επιστροφές ΦΠΑ

Χρυσή λίστα με τις επιχειρήσεις που θα λαμβάνουν πρώτες τις επιστροφές ΦΠΑ ετοιμάζει η φορολογική διοίκηση. Στη λίστα θα συμπεριληφθούν επιχειρήσεις που είναι «καθαρές» και δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις. Συγκεκριμένα, για να μπει μία επιχείρηση στη χρυσή λίστα θα πρέπει να έχει ελεγχθεί για τουλάχιστον τρεις φορολογικές περιόδους και το σύνολο των επιστραφέντων κατόπιν ελέγχων ποσών δεν διαφέρει από το συνολικά αιτούμενο ποσό σε ποσοστό άνω 5%, δεν έχει υποπέσει σε φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις και δεν χαρακτηρίζεται ύποπτη για συμμετοχή σε απάτη που αφορά τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές, κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου.

«Μαγνήτης» η Αθήνα για τεχνολογικές επενδύσεις

Στην πεντάδα των πλέον ταχέως αναπτυσσόμενων αγορών ως προς τις άμεσες ξένες επενδύσεις σε τεχνολογία ανήκει η Αθήνα, βάσει έρευνας της συμβουλευτικής εταιρείας C&W. Και αυτό επειδή στην Αθήνα, όπως και στο Πόρτο, στο Λιντς, στην Τουλούζη και στη Σεβίλλη οι επενδύσεις στην τεχνολογία αυξήθηκαν περισσότερο από τρεις φορές από το 2014 έως και το 2017. Οι πόλεις αυτές συνδυάζουν ποιότητα ζωής, χαμηλό κόστος διαβίωσης και πρόσβαση σε καλά πανεπιστήμια, σύμφωνα με την έρευνα.

Αύξηση εσόδων στα 49 εκατ. ευρώ

Στις πιο προσοδοφόρες παραχωρήσεις του γαλλικού ομίλου Vinci ανήκει η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου. Το 2021 τα έσοδα του έργου, που έχει παραχωρηθεί μέχρι το 2039 στη Vinci, ανήλθαν σε 49 εκατ. ευρώ έναντι 33 εκατ. ευρώ το 2020, με τη διαφορά να αποδίδεται στον περιορισμό της κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας. Από τις τέσσερις παραχωρήσεις που ενοποιεί πλήρως ο γαλλικός όμιλος, μόνο ο οδικός άξονας Lima Expressa στο Περού εμφανίζει υψηλότερα έσοδα ύψους 90 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με τη γέφυρα «Χαρ.Τρικούπης». Τις χαμηλότερες εισπράξεις (22 εκατ.) από τις τέσσερις παραχωρήσεις εμφανίζει το Εθνικό Στάδιο της Γαλλίας (Stade de France).

Ενδιαφέρον για εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου

Τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια Lone Star Funds προσέγγισαν την Τράπεζα Κύπρου, αποσκοπώντας σε μια εξαγορά του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους και που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Η εν λόγω εταιρεία, όπως προσέθεσαν οι πηγές, έκανε τουλάχιστον μία απόπειρα τις τελευταίες εβδομάδες και απορρίφθηκε. Η Lone Star  βρίσκεται σε συνεργασία με σύμβουλο για να εξετάσει εάν πρόκειται να καταρτίσει νέα πρόταση στο πλαίσιο των συνομιλιών της με την Τράπεζα Κύπρου. Εκπρόσωποι των δυο φορέων δεν σχολίασαν το δημοσίευμα. Χθες η τιμή μετοχής της Τράπεζας Κύπρου ενισχύθηκε σημαντικά έως και 14%. Τα επενδυτικά κεφάλαια της Lone Star με έδρα τις ΗΠΑ τελούν υπό την προεδρία του ιδρυτή τους και δισεκατομμυριούχου Τζον Γκρέικεν, ο οποίος επενδύει σε τράπεζες – το χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνει μερίδια στη γερμανική IKB Deutsche Industriebank και την πορτογαλική Novo Banco μεταξύ άλλων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT