Τα «παιχνίδια» με την ενέργεια

Τα «παιχνίδια» με την ενέργεια

Από τη στιγμή που η Ευρω-παϊκή Ενωση απέρριψε την πρόταση (και) της Ελλάδας να αποσυνδεθεί η τιμή του ρεύματος από τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές πληρώνουν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια της αγοράς

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη στιγμή που η Ευρω-παϊκή Ενωση απέρριψε την πρόταση (και) της Ελλάδας να αποσυνδεθεί η τιμή του ρεύματος από τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές πληρώνουν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια της αγοράς. Η πιο απλή απόδειξη είναι οι τιμές του ρεύματος στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Οι χώρες της Ιβηρικής πήραν εξαίρεση και έβαλαν πλαφόν στην τιμή του αερίου, επειδή δεν έχουν ηλεκτρικές διασυνδέσεις με την υπόλοιπη Ευρώπη (και άρα ό,τι και να κάνουν δεν επηρεάζει την ευρωπαϊκή αγορά). Ετσι, ενώ σήμερα η χονδρική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα είναι 542,24 ευρώ η μεγαβατώρα και σε πολλές άλλες χώρες πολύ πάνω από 600 ευρώ, στην Ισπανία και την Πορτογαλία είναι 186,95 ευρώ. Κι αυτή η τεράστια απόκλιση υπάρχει κάθε μέρα. Η διαφορά των 350-400 ευρώ/μεγαβατώρα είναι ένα μέρος του τιμήματος που πληρώνουν εκατομμύρια Ευρωπαίοι εξαιτίας της κερδοσκοπίας. Υπάρχουν κι οι δευτερογενείς ανατιμήσεις σε υπηρεσίες και αγαθά, το πλήγμα στην παραγωγή κ.λπ.

Αναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων ανέργων

Μικρή παράταση, έως την Τετάρτη 31 Αυγούστου, δόθηκε στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων από ανέργους για την ένταξή τους στο μητρώο ωφελουμένων α΄ φάσης και τη συμμετοχή τους στα προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων «νέας γενιάς» σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες. Οι ωφελούμενοι θα ενταχθούν στο μητρώο προκειμένου στη συνέχεια να επιλέξουν το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν. Η εν λόγω λίστα θα ανανεώνεται διαρκώς. Οι αιτήσεις ξεκίνησαν την Τετάρτη 27 Ιουλίου και μέχρι το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας η συμμετοχή είχε ξεπεράσει τις 60.000. 

Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

Στο 80% (έναντι 70% το 2021) αυξήθηκε ο δείκτης ικανοποίησης πελατών για την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα-HDB, με βάση έρευνα της Metron Analysis. Η έρευνα κατέδειξε σημαντική βελτίωση στη συνολική λειτουργία της ΕΑΤ, στα προϊόντα και τα μη χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρει. Οι επιχειρήσεις που χρηματοδοτήθηκαν από τα προγράμματα της τράπεζας μίλησαν για τη συνολική εμπειρία τους από τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΑΤ, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών, του χρόνου υλοποίησης των προγραμμάτων και τη γενικότερη συνεργασία.

Τα «παιχνίδια» με την ενέργεια-1

Ζητούν νέα παράταση για τις δηλώσεις

Παρά το γεγονός ότι έχουν υποβληθεί 6 εκατ. φορολογικές δηλώσεις και απομένουν περίπου 300.000 για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών ζητεί νέα παράταση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, στην επιστολή τους προς το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι μετά την παράταση που δόθηκε (μέχρι τις 30 Αυγούστου) προστέθηκαν και άλλες έκτακτες υποχρεώσεις μέσα στον Αύγουστο, όπως τα δικαιολογητικά των επιστρεπτέων προκαταβολών κ.ά., καθώς και ότι ο μήνας Αύγουστος είναι παραδοσιακά μήνας αδειών για τους φορολογουμένους, κάτι το οποίο συντελεί στο γεγονός ότι έχει μειωθεί αισθητά ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων.

Τα «παιχνίδια» με την ενέργεια-2

Πιέσεις ξανά στα ομόλογα

Σε υψηλά δύο μηνών και μία ανάσα από το 4% έχει επιστρέψει η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, ακολουθώντας τις έντονες αναταράξεις που καταγράφουν τα περισσότερα ομόλογα της Ευρωζώνης το τελευταίο διάστημα, λόγω των ανησυχιών για τον εφοδιασμό φυσικού αερίου της Ευρώπης, της ενίσχυσης των προσδοκιών για νέες επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και της νέας υποχώρησης του ευρώ κάτω από την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο. Σύμφωνα με αναλυτές, ρόλο στις πιέσεις που σημειώνονται στα ομόλογα έχει παίξει και η «απουσία» της ρευστότητας από την ΕΚΤ, καθώς, όπως συνήθως συμβαίνει τον Αύγουστο, η κεντρική τράπεζα δεν είναι ιδιαίτερα «ενεργή» στην αγορά. Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις στις αρχές Αυγούστου η απόδοση του ελληνικού 10ετούς είχε βρεθεί κάτω από το 3% και στο 2,86%, ενώ πλέον διαμορφώνεται αρκετά υψηλότερα σε σχέση με την απόδοση του 10ετούς ιταλικού, η οποία έκλεισε χθες στο 3,64%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή