Η κλιματική αλλαγή κοστίζει πολύ ακριβά

Η κλιματική αλλαγή κοστίζει πολύ ακριβά

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιδείνωση της ξηρασίας, των καταιγίδων και των καταρρακτωδών βροχών σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα μπορούσε να προκαλέσει απώλειες ύψους 5,6 τρισ. δολ. στην παγκόσμια οικονομία έως το 2050. Φέτος οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες σε πόλεις στην Κίνα και στη Νότια Κορέα και διέκοψαν την παροχή νερού και ηλεκτρισμού στην Ινδία, ενώ η ξηρασία έθεσε σε κίνδυνο τις σοδειές των αγροτών σε όλη την Ευρώπη. Τέτοιες καταστροφές κοστίζουν στις οικονομίες εκατοντάδες δισ. δολ. Οι ακραίες ξηρασίες, οι πλημμύρες και οι καταιγίδες του περασμένου έτους οδήγησαν σε παγκόσμιες απώλειες άνω των 224 δισ. δολ., σύμφωνα με το Κέντρο Ερευνας για την Επιδημιολογία των Καταστροφών που εδρεύει στις Βρυξέλλες. Αλλά καθώς η κλιματική αλλαγή τροφοδοτεί πιο έντονες βροχοπτώσεις, πλημμύρες και ξηρασία τις επόμενες δεκαετίες, αυτό το κόστος αναμένεται να εκτιναχθεί στα ύψη, προειδοποιεί η έκθεση της εταιρείας περιβαλλοντικών συμβούλων GHD.

Αυξάνονται τα τέλη διέλευσης στον Βόσπορο

Η Τουρκία θα αυξήσει πέντε φορές τα τέλη διέλευσης από τα στενά του Βοσπόρου βάσει των δικαιωμάτων που της παρέχονται από τη Σύμβαση του Μοντρέ, σύμφωνα με την εφημερίδα Sabah. H έναρξη ισχύος των νέων τιμολογίων έχει προσδιοριστεί για τις 7 Οκτωβρίου. Τα τέλη, σύμφωνα με τη συνθήκη, εισπράττονται για την κάλυψη των εξόδων για τη συντήρηση φάρων, μέσων και υπηρεσιών εκκένωσης και ιατρικής περίθαλψης στα περάσματα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα έσοδα για το τουρκικό δημόσιο, που ανέρχονται σήμερα σε 40 εκατ. δολ. ετησίως, θα αυξηθούν στα 200 εκατ. δολ.

Μεγαλύτερες αποζημιώσεις για τους ηλεκτροπαραγωγούς

Σημαντικά αυξημένες θα είναι οι τιμές αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών τον Σεπτέμβριο, σε σχέση με τον Αύγουστο, λόγω της ανόδου των τιμών φυσικού αερίου και CO2. Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, για τις μονάδες λιγνίτη, η τιμή αναπροσαρμόζεται στα 214,22 ευρώ/MWh από 204,38 τον Αύγουστο και για τις μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου στα 564,18 ευρώ από 422,29. Για τις μονάδες φυσικού αερίου ανοιχτού κύκλου η τιμή αναπροσαρμόζεται στα 707,3 ευρώ/MWh από 594,76 ευρώ τον Αύγουστο.

Το 5,2% της Alpla Bank κατέχει η Reggeborgh 

Στο 5,2% έφθασε το ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank που βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο της Reggeborgh INVEST συμφερόντων του επενδυτή και επιχειρηματία Χένρι Χόλτερμαν. Το ολλανδικό επενδυτικό κεφάλαιο είχε τοποθετηθεί στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας, αποκτώντας τότε το 2% των μετοχών, αλλά αύξησε τη θέση του πλέον πάνω από το 5%, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ». Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται άμεσα. Η διαφοροποίηση του ελληνικού χαρτοφυλακίου της Reggeborgh, πέραν του κατασκευαστικού κλάδου στον χρηματοοικονομικό τομέα, αν μη τι άλλο, μαρτυρά την έργω αισιοδοξία του Χόλτερμαν για την ελληνική οικονομία.

Η άνοδος του δολαρίου θα συνεχισθεί

Ο απόηχος του Jackson Hole υποδηλώνει ότι το ράλι του δολαρίου έχει πολύ δρόμο ακόμη μπροστά του, όπως σημειώνει η Citigroup. Η απόκλιση στις χρηματοοικονομικές συνθήκες μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ παραμένει ένα σημαντικό προειδοποιητικό μήνυμα ενόψει μιας δυνητικά πολύ πιο έντονης διαταραχής της ανάπτυξης στην Ευρώπη, επισημαίνει. Παράλληλα, κάθε μήνυμα που έρχεται από τη Fed τις τελευταίες εβδομάδες εστιάζει στη χαλιναγώγηση του πληθωρισμού μέσω περαιτέρω σύσφιγξης, ωστόσο οι ΗΠΑ εμφανίζουν κάποιο βαθμό ανθεκτικότητας σε σημαντικούς τομείς, όπως οι αγορές εργασίας. Πιθανές ενδείξεις μιας πιο σημαντικής αδυναμίας στις αγορές εργασίας των ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποτελέσουν το σήμα για το τέλος του ανοδικού κύκλου του δολαρίου, όπως τονίζει η Citi, ωστόσο αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη. Στο μεταξύ, η Ευρώπη συνεχίζει να αγωνίζεται με την ενεργειακή κρίση και τις τεράστιες επιπτώσεις της στην οικονομία και στα νοικοκυριά, κάτι που υποδηλώνει περαιτέρω αδυναμία του κοινού νομίσματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή