Τα επόμενα βήματα για την Ελευσίνα

Τα επόμενα βήματα για την Ελευσίνα

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση με τους ιδιώτες πιστωτές των Ναυπηγείων Ελευσίνας, ο μεγαλύτερος εκ των οποίων είναι η CEPAL που έχει αναλάβει τη διαχείριση των δανείων της Alpha Bank, θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης. Σκοπός της συνάντησης είναι να γίνουν και οι τελευταίες συνεννοήσεις προκειμένου να υπογραφεί η συμφωνία για το σχέδιο εξυγίανσης των ναυπηγείων, ώστε να γίνει η αίτηση επικύρωσής της από το αρμόδιο δικαστήριο. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, η αίτηση θα υποβληθεί εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Οκτωβρίου. Ωστόσο, κρίσιμη για τη διαδικασία θα είναι αφενός η ταχύτητα με την οποία θα εκδοθεί η απόφαση και αφετέρου η απουσία τυχόν προσφυγών ή άλλων παρεμβάσεων από ανταγωνιστικά συμφέροντα. Παρεμβάσεις που μπορεί να γίνουν είτε στο ελληνικό νομικό πλαίσιο είτε στο ευρωπαϊκό.

Αναβάλλει τα πράσινα σχέδια και η Νορβηγία

Η Νορβηγία προστίθεται στον κατάλογο των χωρών που λόγω ενεργειακής κρίσης αναβάλλουν τη στροφή τους στην καθαρή ενέργεια και τη λήψη μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής. Θα παρατείνει για ακόμα δύο χρόνια τη λειτουργία του τελευταίου ορυχείου άνθρακα στο αρχιπέλαγος της Αρκτικής. Πρόκειται για το Ορυχείο ν.7 που επρόκειτο να κλείσει το φθινόπωρο του 2023. Ομως η κρατική εταιρεία ορυχείων Store Norske ανακοίνωσε χθες ότι θα παραμείνει σε λειτουργία μέχρι το καλοκαίρι του 2025.

Eως τις 12/9 οι αιτήσεις για τα δημόσια ΙΕΚ

Eως τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αιτήσεις εγγραφής στα ΙΕΚ της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ – πρ. ΟΑΕΔ) για το χειμερινό εξάμηνο του έτους κατάρτισης 2022-2023. Δικαίωμα αίτησης έχουν όσοι είναι κάτοχοι τουλάχιστον απολυτηρίου γενικού ή επαγγελματικού λυκείου, ανεξαρτήτως ηλικίας. Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr με τους κωδικούς πρόσβασης Taxis και κάθε υποψήφιος έχει δικαίωμα να επιλέξει συνολικά τρεις ειδικότητες κατάρτισης σε δύο ΙΕΚ της ΔΥΠΑ.

«Ανεβάζουν» την ανάπτυξη

Σε αναβάθμιση των προβλέψεών τους για την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2022 προχώρησαν οι UniCredit και Bank of America. Η ιταλική τράπεζα εκτιμά πως το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά 4,1% από 3,3% που προέβλεπε πριν, ενώ ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 10,3% από 6,2% πριν. Η BofA από την πλευρά της προχώρησε σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρωζώνη φέτος, λόγω του ισχυρού τουρισμού. Ειδικότερα, πλέον τοποθετεί στο 4,4% την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2022 από 3% πριν, ενώ στο μόλις 0,6% από 1,8% πριν βλέπει την ανάπτυξη το επόμενο έτος και στο 2,2% το 2024.

«Μαύρη» χρονιά για το καλαμπόκι

Μπορεί ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ) να υποχώρησε για πέμπτο συνεχή μήνα τον Αύγουστο, όμως οι ειδήσεις που έρχονται από τη Ρουμανία σχετικά με τη φετινή παραγωγή καλαμποκιού κάθε άλλο παρά αισιοδοξία επιτρέπουν. Κι αυτό διότι λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας στη Ρουμανία, μία από τις βασικότερες χώρες στην Ε.Ε. παραγωγής καλαμποκιού, το οποίο αποτελεί βασική πρώτη ύλη για ζωοτροφές, η παραγωγή εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένη την περίοδο 2022/2023 κατά 15%-18%. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ αναθεώρησε προς τα κάτω στην τελευταία έκθεσή του τα στοιχεία για τις εξαγωγές καλαμποκιού της Ε.Ε., από 4,7 εκατ. τόνους που εκτιμούσε τον Ιούνιο σε 2,7 εκατ. τόνους, ακριβώς λόγω της ξηρασίας στη Ρουμανία. Αρκεί να πούμε ότι την περίοδο 2021/2022 από τα 6 εκατ. τόνους καλαμποκιού που εξήγαγε η Ε.Ε., 4,2 εκατ. τόνοι προέρχονταν από τη Ρουμανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT