Οικονομική αβεβαιότητα αλλά και προσδοκίες

Οικονομική αβεβαιότητα αλλά και προσδοκίες

2' 44" χρόνος ανάγνωσης

Αύξηση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τα τέλη του προηγούμενου μήνα αποτυπώνει ο δείκτης φόβου του ΚΕΠΕ για τον μήνα Αύγουστο που δημοσιεύθηκε χθες. Συγκεκριμένα, η τιμή του δείκτη στις 31 Αυγούστου ήταν 31,16% από 28,19% στις 29 Ιουλίου. Ο δείκτης φόβου αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγωγών για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμα πορεία της ελληνικής αγοράς. Ωστόσο, την ίδια ώρα ο δείκτης προήγησης του ΚΕΠΕ, που παρέχει πρόδρομες ενδείξεις για την πορεία και τις μεταστροφές στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα πριν από την αποτύπωσή τους στα τρέχοντα μεγέθη της οικονομικής δραστηριότητας, σημείωσε άνοδο κατά την τελευταία μέτρηση τον Μάιο, αντανακλώντας –σύμφωνα με το ΚΕΠΕ– τη συνεχιζόμενη διαμόρφωση θετικών προσδοκιών των συμμετεχόντων στην οικονομική δραστηριότητα και παρέχοντας πρόδρομες ενδείξεις για τη διατήρηση ενός συνολικά ευρωπαϊκού ευνοϊκού οικονομικού κλίματος.

Αντλησε 300 εκατ. δολάρια η ελληνικού DNA Mysten Labs

Χρηματοδότηση 300 εκατ. δολ. (Series B) από διεθνείς επενδυτές, μεταξύ των οποίων οι FTX Ventures, Andreessen Horowitz κ.ά., άντλησε η αμερικανική εταιρεία blockchain Mysten Labs, η οποία ήδη προσλαμβάνει κόσμο στην Ελλάδα, καθώς αποκτά παρουσία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία «σήκωσε» 300 εκατ. δολ. σε μία αποτίμηση που –όπως είχε γράψει προσφάτως η «Κ»– ξεπέρασε τα 2 δισ. δολ. μόλις ένα χρόνο μετά την ίδρυσή της από πέντε πρώην στελέχη της Facebook (δύο εκ των οποίων Ελληνες).

Δύο «μνηστήρες» για το κτίριο των Δικαστηρίων Πειραιά

Με τους ίδιους συμμετέχοντες πραγματοποιήθηκε χθες ο διαγωνισμός του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αγορά κτιρίου, επιφανείας 30.000 τ.μ., στο οποίο θα στεγαστούν τα Δικαστήρια Πειραιά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τη σύμβαση των 81 εκατ. ευρώ διεκδίκησαν η Dimand Real Estate, με πρόταση για το ακίνητο Δασκαλάκη, και η ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία Golden Horizon, που πρότεινε το κτίριο της πρώην καπνοβιομηχανίας Κεράνη στην οδό Πειραιώς. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για επικράτηση του κτιρίου του Κεράνη.

Ανοίγει η πλατφόρμα για ευάλωτα νοικοκυριά

Στις 13 Σεπτεμβρίου θα ανοίξει από το υπουργείο Οικονομικών η πλατφόρμα που θα επιτρέπει στα ευάλωτα νοικοκυριά να εγγραφούν προκειμένου να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους. Πρόκειται για το ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας της πρώτης κατοικίας έως ότου λειτουργήσει ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, μέσω του οποίου το κράτος θα παρέχει επιδότηση από 70 έως 210 ευρώ –ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη– της δόσης του δανείου του που έχει υποθήκη την πρώτη κατοικία, για χρονικό διάστημα έως 15 μήνες.

Γιατί η Αθήνα θέλει πλαφόν στο TTF

Οπως έγραψε χθες η «Κ», η Αθήνα διαφωνεί με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου και θέλει να μπει πλαφόν στην τιμή του TTF, του χρηματιστηριακού προϊόντος (ενός παραγώγου) που διαπραγματεύεται στην ολλανδική αγορά και αποτελεί δείκτη αναφοράς για την τιμή του αερίου. Στο TTF γίνεται όλη η σπέκουλα που έχει οδηγήσει την τιμή του πραγματικού προϊόντος, του αερίου, και του ηλεκτρικού ρεύματος στα ύψη. Οπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κ. Ξιφαράς, ο όγκος που διαπραγματεύεται στο TTF είναι 100 φορές μεγαλύτερος από τον όγκο του αερίου που διακινείται στην ολλανδική αγορά. Με απλά λόγια, οι τιμές του αερίου έχουν εκτιναχθεί λόγω συναλλαγών επί χρηματιστηριακών προϊόντων και όχι λόγω πραγματικών συναλλαγών σε πραγματικές ποσότητες αερίου. Κι ενώ η συγκεκριμένη αγορά έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα, οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες λένε κάτι του τύπου «τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα».