Διπλό «καμπανάκι» για ύφεση το 2023

Διπλό «καμπανάκι» για ύφεση το 2023

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα για την πορεία της οικονομίας και την πιθανή έλευση της ύφεσης το 2023. Οπως τόνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, οι κίνδυνοι εξακολουθούν να κυριαρχούν στις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές και ορισμένες χώρες αναμένεται να διολισθήσουν σε ύφεση το 2023. Τα στοιχεία υψηλής συχνότητας υποδεικνύουν περαιτέρω απώλεια δυναμικής το τρίτο τρίμηνο, δεδομένου ότι συνεχίζεται ο υψηλός πληθωρισμός, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι αυστηρότερες συνθήκες στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται απότομα και όλο και περισσότερες χώρες εισέρχονται σε ύφεση. «Η βαθιά μου ανησυχία είναι ότι αυτές οι τάσεις θα συνεχιστούν, με μακροχρόνιες συνέπειες που είναι καταστροφικές για τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες αγορές ιδιαίτερα», τόνισε.

Το πιο εξαγώγιμο ελληνικό προϊόν προς την Ιαπωνία

Κουίζ: Ποιο ήταν το πιο εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας το 2021 στην Ιαπωνία; Δεν ήταν ούτε το ελαιόλαδο, ούτε η φέτα, ούτε τα φάρμακα, ούτε τα ψάρια, που συνήθως καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις. Το 2021 το 64% των εξαγωγών της Ελλάδας στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου ήταν… καπνός για τσιγάρα, αξίας 294,45 εκατ. ευρώ. Ο λόγος; Οι εξαγωγές των ελληνικών καπνών προς την Ιαπωνία αυξήθηκαν κατακόρυφα μετά την εξαγορά από την Japan Tobacco International (JTI) της Donskoy Tabak, θυγατρική της οποίας είναι και η ΣΕΚΑΠ. 

Ενίσχυση της ζήτησης προϊόντων για έργα υποδομών

Αυξημένη ζήτηση για προϊόντα που παράγει η «Πλαστικά Θράκης» και κατευθύνονται σε έργα υποδομών κατέγραψε η εταιρεία το β΄ τρίμηνο, γεγονός που φανερώνει την ανοδική δραστηριότητα του κατασκευαστικού κλάδου. Στον αντίποδα, η ζήτηση για λύσεις που απευθύνονται στον αγροτικό τομέα υπήρξε μειωμένη. Η εισηγμένη διαπιστώνει σταθερά αυξημένο κόστος μεταφορών, β΄ υλών και υλικών συσκευασίας, έχοντας όμως καταφέρει να υπερδιπλασιάσει, συγκριτικά με τα προ πανδημίας επίπεδα, τα κέρδη προ φόρων α΄ εξαμήνου.

Ελλείψεις στην αγορά για καυσόξυλα

Η ενεργειακή κρίση και ο σκληρός χειμώνας, που αναμένεται φέτος, έχουν στρέψει τους πολίτες στα καυσόξυλα. Οπως αναφέρουν οι επαγγελματίες του κλάδου, από τον Ιούνιο ξεκίνησε η ζήτηση από τα νοικοκυριά με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ελλείψεις στην αγορά. Για παράδειγμα, ελιά δεν βρίσκει ούτε για δείγμα, αναφέρουν οι άνθρωποι της αγοράς, παρά μόνο χλωρή. Και οι παραδόσεις όμως έχουν μεγάλη καθυστέρηση. Στην καλύτερη περίπτωση βρίσκεις το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που μπορείς να κλείσεις ραντεβού παράδοσης τον Νοέμβριο. 

Θετικές οι πρωτοβουλίες Ε.Ε. για την ενέργεια

Οι πρωτοβουλίες της Κομισιόν για τον περιορισμό της κατανάλωσης και της τιμής της ενέργειας είναι συνολικά πιστωτικά θετικές για τις αξιολογήσεις των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, αναφέρει η Fitch Ratings. Πάντως, όπως επισημαίνει, ενώ τα μέτρα θα συμβάλουν στην άμβλυνση της πίεσης από το τρέχον περιβάλλον υψηλών τιμών, οι τιμές είναι πιθανό να παραμείνουν σημαντικά πάνω από τα προ του 2022 επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ή τουλάχιστον μέχρι τον χειμώνα 2023-2024. Οπως σημειώνει ο οίκος, το προτεινόμενο πλαφόν εσόδων στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην ηλεκτροπαραγωγή είναι ευέλικτο και μπορεί να μειωθεί, ανάλογα με τις απαιτήσεις της κάθε χώρας. Αν και θα οδηγήσει σε χαμηλότερα έσοδα για τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, οι εταιρείες θα εξακολουθήσουν να έχουν μια τιμή που είναι σημαντικά υψηλότερη από το κόστος παραγωγής ενέργειας. Το μέτρο θα παραμείνει σε ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου 2022 έως τις 31 Μαρτίου 2023 και ο οίκος αναμένει ότι μια παράταση είναι πιθανή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή