Τα αιολικά πάρκα δεν έχουν υπερκέρδη, λέει η ΕΛΕΤΑΕΝ

Τα αιολικά πάρκα δεν έχουν υπερκέρδη, λέει η ΕΛΕΤΑΕΝ

Τα αιολικά πάρκα δεν επωφελούνται από τις υψηλές τιμές στην αγορά και δεν έχουν υπερκέρδη, καθώς έχουν «κλειδώσει» σταθερές και χαμηλές τιμές αμοιβής με μακροχρόνια συμβόλαια. Για τα παλαιότερα αιολικά αυτές οι τιμές έχουν καθορισθεί διοικητικά, ενώ για τα νεότερα πάρκα οι τιμές προκύπτουν μέσω διαγωνισμών που διενεργεί η ΡΑΕ

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα αιολικά πάρκα δεν επωφελούνται από τις υψηλές τιμές στην αγορά και δεν έχουν υπερκέρδη, καθώς έχουν «κλειδώσει» σταθερές και χαμηλές τιμές αμοιβής με μακροχρόνια συμβόλαια. Για τα παλαιότερα αιολικά αυτές οι τιμές έχουν καθορισθεί διοικητικά, ενώ για τα νεότερα πάρκα οι τιμές προκύπτουν μέσω διαγωνισμών που διενεργεί η ΡΑΕ. Αυτά διευκρινίζει η Ελληνική Επιστημονική Ενωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), σημειώνοντας ότι η τιμή που εισπράττει ένα αιολικό πάρκο για την ενέργεια που παράγει είναι σταθερή και δεν επηρεάζεται από την τιμή στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού, η οποία έχει εκτοξευθεί εξαιτίας του φυσικού αερίου. Ειδικότερα, η μέση τιμή αμοιβής της ενέργειας που παράγεται από τα αιολικά πάρκα στο εθνικό διασυνδεδεμένο σύστημα της Ελλάδας είναι περί τα 94 ευρώ/MWh, δηλαδή μόλις το 22% της μέσης τιμής ηλεκτρισμού στην αγορά τον Αύγουστο 2022. Είναι γεγονός ότι από πέρυσι, όταν ενέσκηψε η ενεργειακή κρίση και αυξήθηκαν οι τιμές του φυσικού αερίου, οι ΑΠΕ παράγουν τη φθηνότερη ενέργεια. Πιο πριν όμως, οι διοικητικά καθορισμένες και «κλειδωμένες» με μακροχρόνια συμβόλαια τιμές ήταν υψηλότερες. Απλώς για να είναι ολοκληρωμένη η εικόνα.

Αγνωστες λέξεις. Δεν σας το γράφω ακόμη για σίγουρο, αλλά ίσως προσεχώς χρειαστεί να προσθέσετε στο λεξιλόγιό σας μία ακόμη λέξη: τις βαθμοημέρες. Οι βαθμοημέρες είναι ένας δείκτης που υπολογίζει πόσο κρύος είναι ο χειμώνας και επομένως πόση κατανάλωση θέρμανσης απαιτείται για να ζεσταθεί ένα νοικοκυριό. Θα μπορούσε να χρησιμεύσει και ως δείκτης στάθμισης προκειμένου να υπολογιστεί η εξοικονόμηση ενέργειας που πραγματοποιεί κάποιο νοικοκυριό, ενόψει επιδότησής του. Ετσι, για παράδειγμα, αν ο φετινός χειμώνας είναι βαρύτερος από τον περυσινό και το νοικοκυριό δεν μπορέσει να εξοικονομήσει ενέργεια, να μην «τιμωρηθεί» με περικοπή στις επιδοτήσεις. Προς το παρόν, ο υπολογισμός δείχνει εξαιρετικά περίπλοκος και δεν έχει ληφθεί σχετική απόφαση. Εμείς, ωστόσο, ας το κρατήσουμε στην άκρη του μυαλού μας.

Διαγωνισμός για το δίκτυο τηλεϊατρικής

Στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την επέκταση του εθνικού δικτύου τηλεϊατρικής προχώρησε η Κοινωνία της Πληροφορίας. Το έργο, προϋπολογισμού 36,2 εκατ. ευρώ, προβλέπει την επέκταση του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής (ΕΔΙΤ) – στην πρώτη, τρίτη, τέταρτη, πέμπτη, έκτη και έβδομη Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ). Οπως και την αναβάθμιση του υφιστάμενου στη 2η ΥΠΕ. Μεταξύ άλλων θα δημιουργηθούν 305 νέοι σταθμοί τηλεϊατρικής ιατρού – ασθενούς και 35 νέοι σταθμοί τηλεϊατρικής ιατρού – συμβούλου. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν προσφορές μέχρι τις 24 Οκτωβρίου.

Πρόταση για «Τειρεσία» ενοικιαστών

Την τελευταία διετία έχουν πολλαπλασιαστεί τα διαμερίσματα που εκμισθώνονται πλήρως επιπλωμένα κι εξοπλισμένα. Πρόκειται, ως επί το πλείστον, για ακίνητα που οι ιδιοκτήτες τους έκριναν ότι δεν είναι οικονομικά βιώσιμο να τα εκμεταλλεύονται μέσω των ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιας ενοικίασης κι έτσι αναζητούν μισθωτές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με το ανάλογο (υψηλότερο) αντίτιμο. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βρίθουν όμως οι αναφορές ιδιοκτητών για ενοικιαστές, οι οποίοι αποχωρούν από τα ακίνητά τους με την οικοσκευή στα χέρια! Κάνουν λόγο για κλεμμένα έπιπλα, τηλεοράσεις, ακόμη και μπαταρίες από τα τηλεχειριστήρια των συσκευών και τους ενοικιαστές τους εξαφανισμένους! Δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά ή για υπερβολές των ιδιοκτητών, αλλά όπως φαίνεται το ρίσκο της εκμίσθωσης ενός πλήρως εξοπλισμένου ακινήτου σε κάποιον άγνωστο είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με ένα κενό ακίνητο. Οι δε τρόποι προστασίας των ιδιοκτητών από τέτοια περιστατικά δεν φαίνεται να αποδίδουν μέχρι στιγμής, με αρκετούς να προτείνουν τη δημιουργία ενός «Τειρεσία» ενοικιαστών. Φυσικά, σε μια τέτοια περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος στιγματισμού και αποκλεισμού από το δικαίωμα στη στέγη και ανθρώπων που βρέθηκαν σε κάποια αντικειμενική οικονομική δυσκολία στη ζωή τους.

Στα σκαριά η κατασκευή νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις μεταξύ της ΔΕΗ, του ομίλου Κοπελούζου και της ΔΕΠΑ για την κατασκευή νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο, στην Αλεξανδρούπολη. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το μάνατζμεντ της μονάδας, αλλά και το μεγαλύτερο μερίδιο, πρόκειται να έχει η ΔΕΗ. Η νέα μονάδα θα έχει πρόσβαση στο υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG που θα φθάνει στο FRSU της Αλεξανδρούπολης και θα μπορεί να εξάγει το ρεύμα, καθώς οι χώρες της περιοχής προωθούν την απεξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή