«Πράσινη» βαθμολογία σε εταιρικά ομόλογα

«Πράσινη» βαθμολογία σε εταιρικά ομόλογα

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ΕΚΤ θα στρέψει τις αγορές εταιρικών ομολόγων προς εταιρείες που εκπέμπουν λιγότερο άνθρακα, δίνοντας σε καθεμία από αυτές βαθμολογία με βάση τις προηγούμενες επιδόσεις, τους μελλοντικούς στόχους και τις γνωστοποιήσεις για το κλίμα. Ελπίζοντας να διαδραματίσει ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η ΕΚΤ αποκάλυψε μια σειρά από μέτρα από την εποπτεία των τραπεζών έως τη νομισματική πολιτική πέρυσι, και η ευνοϊκή αντιμετώπιση των εταιρειών με καλύτερες κλιματικές επιδόσεις είναι μία από τις τελευταίες κινήσεις της. «Αυτά τα μέτρα υποστηρίζουν την πράσινη μετάβαση της οικονομίας σύμφωνα με τους στόχους της Ε.Ε. για την κλιματική ουδετερότητα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΕΚΤ τη Δευτέρα. Επίσης θα λάβει υπόψη τη βαθμολογία κλίματος σε όλες τις αγορές εταιρικών ομολόγων στις οποίες προχωρεί από τον Οκτώβριο, οι οποίες θα αφορούν προς το παρόν την επανεπένδυση μετρητών από τις λήξεις ομολόγων που κατέχει.

Πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στα καυσόξυλα 

Πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στα καυσόξυλα και στα πέλετ προανήγγειλε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της «Κ» της 16ης Σεπτεμβρίου 2022. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το αρμόδιο υπουργείο, ύστερα από συνάντηση που είχε και με τους εκπροσώπους του συγκεκριμένου κλάδου, είχε καταλήξει στην απόφαση να προχωρήσει σε πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, όπως ισχύει με βασικά τρόφιμα. Μένει να δούμε πότε θα κατατεθεί η σχετική τροπολογία.

Διάκριση της εφορίας στην ψηφιακή καινοτομία

Και όμως, η εφορία καινοτομεί. Μάλιστα, έλαβε ασημένια διάκριση στον τομέα της ψηφιακής καινοτομίας για τις εφαρμογές myDATA, timologio και appodixi, στο συνέδριο των φορολογικών διοικήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο. «Για δεύτερη φορά καταστήσαμε την Ελλάδα κέντρο διαλόγου και συνεργασίας για τις φορολογικές διοικήσεις της Ε.Ε. Ανταλλαγή τεχνογνωσίας, βέλτιστες πρακτικές μάς καθιστούν διαρκώς καλύτερους δίπλα στον πολίτη…», δήλωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.

Ανάκαμψη πτήσεων και τον Οκτώβριο

Το σενάριο για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου υποστηρίζουν τα στοιχεία του ευρωπαϊκού οργανισμού για την ασφάλεια της αεροναυτιλίας (Eurocontrol) τις επόμενες έξι εβδομάδες, μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου. Υπολογίζεται, δηλαδή, ότι κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα οι πτήσεις θα ξεπεράσουν αυτές του 2019, οπότε είχε καταγραφεί ρεκόρ στον τουρισμό. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το Eurocontrol κάνει λόγο για σταθερή ανάκαμψη, τοποθετώντας τις Παρασκευές του Οκτωβρίου τον αριθμό των πτήσεων σε 31.500 έως 32.000, μέγεθος που αντιστοιχεί περίπου στο 90% της κίνησης του 2019.

Ανοιξαν επιπλέον 6.500 θέσεις εργασίας

Επιπλέον  6.500 θέσεις στο πρόγραμμα απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών, συνολικού προϋπολογισμού 123 εκατ. ευρώ, «άνοιξαν» και ήδη ξεκίνησαν οι σχετικές αιτήσεις. Σκοπός του προγράμματος είναι η πρόσληψη ανέργων που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας για περισσότερους από 12 μήνες, ηλικίας 55-67 ετών, σε θέσεις πλήρους απασχόλησης. Η διάρκεια του προγράμματος είναι 12 μήνες με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12 μήνες και η μηνιαία επιχορήγηση ανέρχεται στο 75% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών, έως τα 750 ευρώ μηνιαίως. Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο 2017, αλλά μέχρι τον Ιούλιο του 2020 οι προσλήψεις δεν ξεπερνούσαν τις 1.500. Το πρόγραμμα βελτιώθηκε τον Ιούλιο του 2022 και έκτοτε καλύφθηκε το σύνολο των 8.500 θέσεων. Με την αύξηση των 6.500 θέσεων, το βελτιωμένο πρόγραμμα θα έχει προσφέρει συνολικά 15.000 θέσεις σε δήμους, περιφέρειες, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, κέντρα πρόνοιας, δημοτικές επιχειρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή