Η ενεργειακή μετάβαση απαιτεί επενδύσεις 60 δισ.

Η ενεργειακή μετάβαση απαιτεί επενδύσεις 60 δισ.

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδύσεις συνολικού ύψους 55-60 δισ. ευρώ σε έργα υποδομών, παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας ΑΠΕ, διασύνδεσης αλλά και ενεργειακής αναβάθμισης βιομηχανίας και νοικοκυριών, απαιτείται να κάνει η χώρα μας έως το 2030. Αυτό επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς μιλώντας στο συνέδριο «17th IAEE European Energy Conference». Οπως σημείωσε ο επικεφαλής της ΕΤΕ, η ενεργειακή μετάβαση θα πρέπει να υλοποιηθεί προς δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη προς την αύξηση της χρήσης του ηλεκτρισμού και η δεύτερη προς την κατεύθυνση επίτευξης μεγαλύτερου μεριδίου παραγωγής ρεύματος από ΑΠΕ (από 40% σήμερα σε περίπου 70% το 2030). Για να γίνει αυτό απαιτείται αύξηση 150% στην ικανότητα παραγωγής των ΑΠΕ καθώς και πρόσθετη ικανότητα αποθήκευσης. Ο κ. Μυλωνάς συμπλήρωσε ότι η ΕΤΕ θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, παρέχοντας σημαντικό μέρος των συνολικών χρηματοδοτήσεων αλλά και την απαραίτητη τεχνογνωσία που διαθέτει.

Επαφές της Prodea με θεσμικούς επενδυτές

Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπεται η διενέργεια ιδιωτικής τοποθέτησης για την αγορά μετοχών της Prodea Investments ΑΕΕΑΠ, προκειμένου να αυξηθεί η διασπορά, με δεδομένο ότι ελέγχεται σε ποσοστό 95,2% από έναν ουσιαστικά μέτοχο. Προ διμήνου, η διοίκηση είχε δηλώσει την πρόθεσή της να διαθέσει ποσοστό της τάξεως του 10%, ωστόσο η σχετική διαδικασία δεν προχώρησε τελικά. Σήμερα, διενεργούνται μεμονωμένες επαφές με επιλεγμένους θεσμικούς επενδυτές και family offices, ενώ ίσως προκύψει μια πιο οργανωμένη κινητοποίηση από το 2023 και μετά.

Απέσυραν τις αγωγές κατά εταιρειών της Intralot

Δεν είναι πια αντιμέτωπος ο όμιλος Intralot με τις αγωγές που είχαν ασκηθεί κατά εταιρειών του στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης σχετικά με παραβίαση όρων της δανειακής σύμβασης των ομολογιών λήξης 2024 και της νομοθεσίας της πολιτείας της Ν. Υόρκης. Οι ενάγοντες, επενδυτικά κεφάλαια που κατέχουν ομολογίες λήξης 2024 και η UMB Bank υπό την ιδιότητά της ως διάδοχου θεματοφύλακα των ομολογιών λήξης 2024, παραιτήθηκαν του δικογράφου των αγωγών οικειοθελώς στις 19 Σεπτεμβρίου.

Με αμείωτο ρυθμό οι μεταβιβάσεις ακινήτων

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι αγοραπωλησίες ακινήτων, παρά την ενεργειακή κρίση και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στο σύνολο της οικονομίας, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Συγκεκριμένα, οι μεταβιβάσεις ακινήτων, γονικών παροχών και δωρεών υπερβαίνουν στο 9μηνο του έτους τις 140.000. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, σε καθημερινή σχεδόν βάση υποβάλλονται 800 -1.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, γονικών παροχών και δωρεών. Από την αρχή του έτους έχουν υποβληθεί περισσότερα από 140.000 δηλώσεις εκ των οποίων 85.470 αφορούν δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, 39.646 γονικές παροχές και 16.437 δωρεές.

«Καμπανάκι» Fitch για δημόσια οικονομικά

Οι απαντήσεις των κυβερνήσεων της Δυτικής Ευρώπης στην ενεργειακή κρίση θα έχουν μεγάλο δημοσιονομικό κόστος, εμποδίζοντας την ανάκαμψη των δημοσίων οικονομικών μετά την πανδημία, προειδοποιεί η Fitch Ratings. Οι μακροοικονομικές προβλέψεις του οίκου υποθέτουν ότι η πλήρης διακοπή των ροών ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου θα προκαλέσει ύφεση στην Ευρωζώνη το επόμενο έτος. Τα δημόσια οικονομικά στις περισσότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης υπεραπέδωσαν το 2022 λόγω της σημαντικής αύξησης των εσόδων, διευκολύνοντας τις αρχικές δαπάνες που σχετίζονται με την ενέργεια, χωρίς σημαντικές αναθεωρήσεις των στόχων για το έλλειμμα των κυβερνήσεων για το 2022. Ωστόσο, το «χτύπημα» που θα έχει η ενεργειακή κρίση στην ανάπτυξη θα αποτρέψει την επανάληψη αυτής της ισχυρής απόδοσης των εσόδων το 2023, ενώ πιέσεις αναμένονται και στις δημόσιες δαπάνες. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Fitch, αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις 30%-35% στις τιμές λιανικής του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή