Τράπεζα της Ελλάδος: Εκδήλωση μνήμης και επίκαιρα διλήμματα

Τράπεζα της Ελλάδος: Εκδήλωση μνήμης και επίκαιρα διλήμματα

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eκδήλωση προς τιμήν του διεθνούς ακτινοβολίας καθηγητή Δημοσίων Οικονομικών Ανδρέα Μ. Ανδρεάδη (1876-1935) πραγματοποιήθηκε χθες στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ο Ανδρέας Ανδρεάδης θεωρείται ο κατεξοχήν μελετητής των δημοσίων οικονομικών στην Ελλάδα. Με αφορμή τη μελέτη του Ανδρεάδη για την Τράπεζα της Αγγλίας, ο εκ των ομιλητών της εκδήλωσης διοικητής ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, επισήμανε ότι πολλά «από τα θεμελιώδη διλήμματα που εμφανίζονται στην αφήγηση του Ανδρεάδη παραμένουν μαζί μας μέχρι σήμερα». Ο πρόεδρος της Alpha Bank, Β. Ράπανος, σημείωσε ότι πολλές από τις διαπιστώσεις του Ανδρεάδη «για την αναποτελεσματική ελληνική δημόσια διοίκηση, τη χαμηλή φορολογική βάση και τον έντονο κομματισμό στη δημόσια σφαίρα, παραμένουν και σήμερα επίκαιρες». Ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, Μ. Ψαλιδόπουλος, είπε ότι σύμφωνα με τον Ανδρεάδη η άνθηση του όποιου πολιτισμού απαιτούσε υγιή δημόσια οικονομικά.

Τριπλασιάστηκε το κόστος ρεύματος σε εμπορικά κέντρα

Τρεις φορές υψηλότερο είναι το κόστος της ηλεκτροδότησης των εμπορικών κέντρων της Lamda Development σε σχέση με την προηγούμενη συμφωνία που είχε η εισηγμένη. Ειδικότερα, μετά τη διενέργεια ανοικτού μειοδοτικού διαγωνισμού κατά το β΄ τρίμηνο, ο όμιλος προχώρησε στην απόφαση να μη συνάψει συμβόλαιο με σταθερές τιμές, αλλά να υιοθετήσει μεταβλητή τιμολόγηση για έξι μήνες. Ακόμα κι έτσι όμως, το κόστος για το β΄ εξάμηνο του έτους, με βάση τα σημερινά τιμολόγια, υπολογίζεται σε 6 εκατ. ευρώ, από 2 εκατ. ευρώ που ήταν μέχρι πρόσφατα.

Οι εξαγωγές στήριξαν τις πωλήσεις της «Δρομέας»

Με αύξηση τζίρου κατά 30% έκλεισε το α΄ εξάμηνο της φετινής χρονιάς για τη «Δρομέας». Βασική αιτία, η σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα της εισηγμένης. Ωστόσο, οι πωλήσεις θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες, σε σχέση με την περυσινή περίοδο, εάν δεν υπήρχε καθυστέρηση στις παραλαβές των πρώτων υλών εξαιτίας προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Η εταιρεία πέτυχε να αναδιαπραγματευτεί τις τιμές πώλησης των μεγάλων συμβάσεων που έχει υπογράψει με τον γερμανικό στρατό και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Νέους φόρους επιβάλλει ο Πούτιν

Μεγάλες αυξήσεις φόρων πρόκειται να επιβληθούν και σε όλο το φάσμα των ρωσικών ενεργειακών, καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να καλύψει ένα δημοσιονομικό έλλειμμα που για το επόμενο έτος υπολογίζεται στο 2% του ρωσικού ΑΕΠ. Η κυβέρνηση πρότεινε αυξήσεις φόρων ύψους 60 δισ. δολ. σε όλες τις βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου για τη διετία 2023-2025, που θα είναι οι μεγαλύτερες αυξήσεις φόρων στην ιστορία της Ρωσίας. Για τον κολοσσό της Gazprom συνεπάγονται πρόσθετους φόρους ύψους 60 δισ. ρουβλίων, ποσού αντίστοιχου των 855 εκατ. δολ., για κάθε μήνα όλης αυτής της τριετίας.

Ανάπτυξη 5,7% το 2022 βλέπει η UniCredit

Στο 5,7% από 4,1% πριν «ανεβάζει» την εκτίμησή της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος η UniCredit έπειτα από το ισχυρό πρώτο εξάμηνο, ωστόσο προειδοποιεί για σημαντική συρρίκνωση το τελευταίο τρίμηνο του έτους και για ένα δύσκολο 2023 λόγω της ενεργειακής κρίσης, μειώνοντας την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2023 σε μόλις 0,7% από 1,1% πριν. Αν και αναμένει σταθεροποίηση του ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο, προβλέπει ότι θα ακολουθήσει ισχυρή συρρίκνωση το δ΄ τρίμηνο, καθώς η συνεχιζόμενη ώθηση από τον τουρισμό εξασθενεί και οι επίμονα υψηλές τιμές της ενέργειας μαζί με τους αυστηρότερους όρους χρηματοδότησης και την αυξημένη αβεβαιότητα επιβαρύνουν την εγχώρια ζήτηση. «Η άνοδος των τιμών της ενέργειας είναι πιθανό να επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα τους επόμενους μήνες, μειώνοντας το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων«, όπως επισημαίνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή