Συνάντηση «κορυφής» για τον αγωγό IGB

Συνάντηση «κορυφής» για τον αγωγό IGB

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε περιφερειακή συνάντηση «κορυφής» αναμένεται να εξελιχθούν τα εγκαίνια του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB σήμερα στη Σόφια. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν παρουσία του Βούλγαρου προέδρου Ρούμεν Ράντεφ, του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και των προέδρων της Σερβίας και της Βόρειας Μακεδονίας Αλεξάντερ Βούτσιτς και Στέβο Πενταρόφσκι, του πρωθυπουργού της Ρουμανίας Νικόλας Τσιούκα και του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, αλλά και της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λόγω της ιδιαίτερης γεωπολιτικής σημασίας του έργου. Ο αγωγός IGB ξεκινάει από την Κομοτηνή και εισέρχεται στο βουλγαρικό δίκτυο στην πόλη Στάρα Ζαγόρα, ως ένα τμήμα του κάθετου διαδρόμου που διατρέχει τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία, για να καταλήξει αργότερα στην Ουκρανία, διασφαλίζοντας διαφοροποίηση πηγών και απεξάρτηση από τη Ρωσία. Αρχικά ο IGB θα μεταφέρει αζερικό αέριο στη Βουλγαρία μέσω του TAP.

Κέντρο θαλάσσιας τεχνολογίας στo Νεώριο της Σύρου

Τον Νοέμβριο αναμένεται να γίνουν τα εγκαίνια του διεθνούς κέντρου θαλάσσιας τεχνολογίας και καινοτομίας που αναπτύσσει η αμερικανική Cisco σε συνεργασία με την ΟΝΕΧ, στις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου Νεωρίου στη Σύρο. Πρόκειται για μια συνεργασία που ανακοινώθηκε πριν από κάποιους μήνες, με τη Cisco να αναπτύσσει 15 τέτοια κέντρα παγκοσμίως. Η επιλογή του νησιού των Κυκλάδων φαίνεται πως δεν είναι τυχαία, αφού η Σύρος βρίσκεται στο επίκεντρο του κλάδου της ναυτιλίας, ενώ αποτελεί ευκαιρία για την ανάπτυξη ενός κόμβου θαλάσσιας καινοτομίας.

Υψηλό πτητικό έργο στα τέλη Σεπτεμβρίου

Στη δεκάδα των πιο δραστήριων χωρών, ως προς το πτητικό έργο, βρέθηκε κατά το χρονικό διάστημα 22 έως 28 Σεπτεμβρίου η Ελλάδα. Βάσει του αριθμού των αφίξεων – αναχωρήσεων, η Ελλάδα καταλαμβάνει την έβδομη κατά σειρά θέση με 1.916 ημερήσιες πτήσεις, με τα σκήπτρα να κρατάει η Μεγάλη Βρετανία με 5.568 πτήσεις ανά ημέρα. Σε ευρωπαϊκή κλίμακα, σύμφωνα με το Eurocontrol, το εξεταζόμενο διάστημα οι πτήσεις αντιστοιχούν στο 88% του αντίστοιχου διαστήματος του 2019.

«Καμπανάκι» για τις τιμές αερίου

Η ζημία και στους δύο αγωγούς Nord Stream μπορεί να συνεπάγεται μόνιμη, όχι μόνο προσωρινή, απώλεια της παροχής φυσικού αερίου, προειδοποιεί η Bank of America. Αυτή η εξέλιξη εγείρει την πιθανότητα ότι το φυσικό αέριο μπορεί να μη ρεύσει ποτέ ξανά μέσω του Nord Stream, με το δυσμενές σενάριο της τράπεζας για διατήρηση των τιμών του φυσικού αερίου στα 200 ευρώ/MWh για πολλούς χειμώνες να γίνεται το βασικό. Εάν οι εισαγωγές από τη Ρωσία μειωθούν σταδιακά στο μηδέν το 2023-2025, οι τιμές θα χρειαστεί να παραμείνουν υψηλές, ώστε να διευκολύνουν την περαιτέρω ανάσχεση της ζήτησης που απαιτείται για την εξισορρόπηση της αγοράς, σημειώνει η BofA.

Εκτιμήσεις για μεγάλη αύξηση επιτοκίων

Η άνοδος του πληθωρισμού της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο σε διψήφια επίπεδα θα προκαλέσει σοβαρή ανησυχία για την ΕΚΤ, όπως σημειώνει η Capital Economics. Παρά τις αδύναμες οικονομικές προοπτικές αναμένει ότι η τράπεζα θα δώσει προτεραιότητα στον πληθωρισμό και θα προχωρήσει σε άλλη μία σημαντική αύξηση των επιτοκίων αυτόν τον μήνα. Η αύξηση του πληθωρισμού από 9,1% τον Αύγουστο στο νέο ιστορικό υψηλό του 10,0% τον Σεπτέμβριο ήταν μεγαλύτερη από τις προβλέψεις της αγοράς και η Capital Economics εκτιμά πως τους επόμενους μήνες θα σκαρφαλώσει κι άλλο, καθώς οι τιμές της ενέργειας θα συνεχίσουν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα. «Δεδομένης της έντασης του πληθωρισμού αναμένουμε από την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια κατά τουλάχιστον άλλες 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, ανεβάζοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 1,5%, αν και –παρά τους κινδύνους μιας βαθύτερης ύφεσης– δεν θα αποκλείαμε μια ακόμη μεγαλύτερη αύξηση», όπως τονίζει ο οίκος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή