Προειδοποίηση Ενρία για κόκκινα δάνεια

Προειδοποίηση Ενρία για κόκκινα δάνεια

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τράπεζες της Ευρωζώνης δεν θα πρέπει να ποντάρουν ότι οι κυβερνήσεις θα σταθεροποιήσουν την οικονομία για άλλη μια φορά και πρέπει να προσέχουν τα δάνεια που δεν πληρώνονται, δήλωσε ο επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία. «Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι αρκετά διαφορετική από αυτή κατά τη διάρκεια της πανδημίας και οι προσδοκίες για τις επικείμενες κυβερνητικές ενέργειες δεν πρέπει να αντικατοπτρίζονται στις στρατηγικές διαχείρισης του ισολογισμού», είπε μιλώντας σε εκδήλωση στη Βιέννη. Οπως τόνισε, συνεχίζουν να συσσωρεύονται προβληματικά δάνεια, ιδιαίτερα σε τομείς όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, και στα τέλη Ιουνίου ήταν 10% υψηλότερα από τα τέλη του 2020. Παράλληλα, ο Ενρία επισήμανε πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν παίρνουν αρκετά σοβαρά τους διαφαινόμενους οικονομικούς κινδύνους, καθώς απολαμβάνουν τα οφέλη της τόνωσης των εσόδων από τα υψηλότερα επιτόκια.

«Πρωταθλήτρια» η Εύβοια στον κοινωνικό τουρισμό

Η Εύβοια ήταν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα ο πιο δημοφιλής προορισμός για τους δικαιούχους παροχών κοινωνικού τουρισμού. Συνολικά, τον Σεπτέμβριο ενεργοποιήθηκαν 5.000 επιταγές, εκ των οποίων το 15,5% κατευθύνθηκε στην Εύβοια, για την οποία άλλωστε ισχύουν αυξημένα κίνητρα, μετά τη δραματική συρρίκνωση που παρουσιάστηκε στην τουριστική κίνηση της περιοχής, εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών. Με δεδομένο αυτό μάλιστα, η επιλογή της Εύβοιας από τους πολίτες είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφεί αύξηση της τάξης του 341% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Το 90% της πορτογαλικής HR εξαγόρασε η Autohellas

Τη συμφωνία εξαγοράς του 90% της HR Aluguer de Automóveis (HR), δικαιοδόχου της Hertz International στην Πορτογαλία, ολοκλήρωσε η Autohellas. Η κύρια δραστηριότητα της πορτογαλικής εταιρείας, που έχει στόλο 6.000 αυτοκινήτων, αφορά τη βραχυχρόνια ενοικίαση αυτοκινήτων καθώς και τη μεταπώλησή τους, με τη χρήση των σημάτων Hertz και Thrifty. Το τίμημα εξαγοράς ήταν 31,5 εκατ. ευρώ, ενώ υπό προϋποθέσεις κερδοφορίας για την περίοδο 2022-24 μπορεί να αυξηθεί κατά 7,5 εκατ. ευρώ.

Προς μείωση ωραρίου στα καταστήματα

Στην κατεύθυνση του κλεισίματος των εμπορικών καταστημάτων κατά μία ώρα νωρίτερα, δηλαδή στις 8 μ.μ. αντί για τις 9 μ.μ. που προβλέπεται σήμερα στο λεγόμενο εθνικό ωράριο, φαίνεται να προσανατολίζεται η κυβέρνηση ως μέτρο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης. Αν και οι κατά τόπους εμπορικοί σύλλογοι, όπως για παράδειγμα ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, προτείνουν πιο δραστικά μέτρα, όπως το να ανοίγουν τα καταστήματα στις 10 π.μ. και να κλείνουν από τις 7 το απόγευμα την Τρίτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή και στις 4 μ.μ. τη Δευτέρα, την Τετάρτη και το Σάββατο, ένα οριζόντιο μέτρο εκτιμάται ότι δεν θα προκαλέσει αντιδράσεις.

Τηλεδιάσκεψη για πλαφόν στο αέριο

Η στάση της Γερμανίας θα καθορίσει εν πολλοίς τις εξελίξεις γύρω από την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, βάσει της ελληνικής πρότασης που υποστηρίζουν 15 ακόμη κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι υπέρμαχοι της πρότασης δεν παραιτούνται και δίνουν μάχη για να πείσουν τη Γερμανία να επιδείξει και η ίδια στάση κοινοτικής αλληλεγγύης. Στο πλαίσιο αυτό και ενόψει της άτυπης συνόδου κορυφής στην Πράγα την Παρασκευή, οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας, Βελγίου, Πολωνίας, Ιταλίας και Γερμανίας θα πραγματοποιήσουν σήμερα το πρωί τηλεδιάσκεψη για να συζητήσουν πιο διεξοδικά την πρόταση επιβολής πλαφόν στις τιμές εισαγωγής του φυσικού αερίου. Η Ελλάδα, όπως εξάλλου τόνισε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, θα καταθέσει εντός της εβδομάδας συγκεκριμένη τεχνική πρόταση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή