H ING προβλέπει μικρή ύφεση το 2023

H ING προβλέπει μικρή ύφεση το 2023

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία της Ευρωζώνης «φωνάζουν» πλέον ξεκάθαρα ύφεση, τονίζει η ING, οπότε εκτιμά πως από 2,9% ανάπτυξη φέτος η περιοχή θα καταγράψει ύφεση 0,8% το 2023, με τα τρίτα πρώτα τρίμηνα του επόμενου έτους να είναι τρίμηνα συνεχούς συρρίκνωσης του ΑΕΠ. Η Ελλάδα δεν αναμένεται έτσι να ξεφύγει από τη συρρίκνωση του ΑΕΠ της το επόμενο έτος, σύμφωνα με την ολλανδική τράπεζα, η οποία είναι η πρώτη μέχρι στιγμής που προβλέπει ύφεση στη χώρα το 2023. Αν και αυξάνει την εκτίμησή της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος στο 5,5% από 4,5% πριν, πλέον βλέπει ήπια ύφεση 0,2% το 2023, από ανάπτυξη 0,7% που ανέμενε πριν. Στην Ευρωζώνη μόνο οι Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία και Ιρλανδία θα καταφέρουν να αποφύγουν την ύφεση το 2023, έστω και οριακά οι περισσότερες, ενώ τη μεγαλύτερη ύφεση θα σημειώσει η Γερμανία, στο 1,3%.

Στον όμιλο Grimaldi το 67% του λιμανιού της Ηγουμενίτσας

Η κοινοπραξία των εταιρειών Grimaldi Euromed, Μινωικές Γραμμές και Επενδυτική Κατασκευαστική Εμπορική και Βιομηχανική αποτελεί τον προτιμητέο επενδυτή για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ). Τη σχετική απόφαση έλαβε, χθες, το ΤΑΙΠΕΔ ύστερα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας των βελτιωμένων οικονομικών προσφορών, με το σχήμα να προσφέρει τίμημα 84,17 εκατομμυρίων ευρώ. Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο.

Προσωρινός επικεφαλής στον ESM ο Κριστόφ Φράνκελ

Η αποτυχία των πολύμηνων προσπαθειών των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να καταλήξουν σε συμφωνία για τον νέο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), οδηγεί στον διορισμό του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου Κριστόφ Φράνκελ ως προσωρινού διευθύνοντος συμβούλου του μηχανισμού, καθώς σήμερα λήγει η θητεία του Κλάους Ρέγκλινγκ. Η θητεία του Φράνκελ θα έχει ισχύ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 ή νωρίτερα, εάν και εφόσον υπάρξει… λευκός καπνός από το συμβούλιο των διοικητών.

Ανοίγει ο δρόμος για τα πρώτα συμβόλαια

Μόλις πέντε ημέρες απαιτήθηκαν για να γίνει η σύσταση και των 169 οριζόντιων ιδιοκτησιών (διαμερίσματα) που θα κατασκευαστούν στον πύργο κατοικιών Riviera Tower. Η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στη Lamda Development για τη σταδιακή έναρξη υπογραφής των πρώτων συμβολαίων αγοραπωλησίας. Η εταιρεία υπολογίζει σε έσοδα της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ από τις πωλήσεις στον Riviera Tower. Πρόκειται για ένα επίτευγμα και του αρμόδιου υποθηκοφυλακείου του Παλαιού Φαλήρου, με δεδομένα τα μεγάλα προβλήματα που εξακολουθούν να ταλανίζουν μεγάλη μερίδα αντίστοιχων γραφείων άλλων περιοχών της Αττικής, όπου η μέση αναμονή για τη μεταγραφή συμβολαίου υπολογίζεται σε περίπου έξι μήνες.

Τέσσερις «μνηστήρες» για το 20% της «Αριάδνης»

Τέσσερις επενδυτές και συγκεκριμένα η κοινοπραξία Macquarie Super Core Infrastructure Fund/Phaethon Holdings, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ιταλική Terna και η StateGrid International Development Belgium υπέβαλαν προσφορές στον διαγωνισμό του ΑΔΜΗΕ για συμμετοχή σε ποσοστό 20% στο μετοχικό κεφάλαιο της 100% θυγατρικής του, «Αριάδνη Interconnection», που υλοποιεί την ηλεκτρική διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ, οι προσφορές θα αξιολογηθούν εντός του Οκτωβρίου, ενώ οι δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν έως τα τέλη Ιανουαρίου 2023. Η διάθεση σε ιδιώτη επενδυτή ποσοστού μειοψηφίας της εταιρείας Αριάδνη Interconnection αποτελεί στρατηγική επιλογή του ΑΔΜΗΕ προκειμένου να είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει και με ιδιωτικούς πόρους τη μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική. Ο προϋπολογισμός του έργου, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024, υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή