Οι συνέπειες του φρένου στους πλειστηριασμούς

Οι συνέπειες του φρένου στους πλειστηριασμούς

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το προσωρινό «πάγωμα» των πλειστηριασμών που φέρνει η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου για τη μη νομιμοποίηση των servicers να ανακτούν NPLs για λογαριασμό των funds και των τραπεζών προκαλεί μια σειρά από σημαντικές συνέπειες, όπως τονίζει η Axia Research. Μεταξύ αυτών είναι ότι α) μπορεί να ενεργοποιήσει ένα μέρος των τιτλοποιήσεων ύψους 18,5 δισ. ευρώ του «Ηρακλή», ενόψει και της απόφασης της Eurostat για το εάν αυτές θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο δημόσιο χρέος και β) καθιστά δύσκολη την ανανέωση του «Ηρακλή» μετά τη λήξη του. Κατά την άποψη της Axia, πάντως, η Eurostat θα προσθέσει τελικά μόνο ένα μέρος των εγγυήσεων του «Ηρακλή» στο ελληνικό χρέος, αυτές που έχουν το μικρότερο mezzanine τμήμα και τις οποίες υπολογίζει στα 5 δισ. ευρώ, οδηγώντας τον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας στο 170% και 10% χαμηλότερα απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, με την πτωτική τροχιά του ελληνικού χρέους έτσι να συνεχίζεται.

Σχέδια για «καλάθι» ειδικών κατηγοριών καταναλωτών

«Καλάθι» για ειδικές κατηγορίες καταναλωτών σχεδιάζει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Στόχος είναι, όπως πληροφορείται η στήλη, να μπορούν να βρουν συμφέρουσες επιλογές στα σούπερ μάρκετ και οι καταναλωτές που ακολουθούν, για παράδειγμα, ειδική διατροφή (π.χ. όσοι πάσχουν από διαβήτη). Πριν από μερικές ημέρες, άλλωστε, ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης είχε προϊδεάσει γι’ αυτή την πρωτοβουλία, επισημαίνονται ότι ειδικές κατηγορίες συμπολιτών μας δικαίως θα πουν ότι χρειάζονται και αυτοί κάτι αντίστοιχο με το «καλάθι».

Δημιουργήθηκε task force για μεγάλα τουριστικά έργα

Στη δημιουργία ομάδας συντονισμού – task force προχώρησε το υπουργείο Τουρισμού με αντικείμενο την παρακολούθηση της προόδου των έργων που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Σε αυτά ανήκουν δράσεις όπως η ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού, η αναβάθμιση των μαρινών, η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Η συντριπτική πλειονότητα των εν λόγω έργων θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2025.

Συντάξεις δύο ταχυτήτων 

Περισσότερες από 23.500 νέες συντάξεις –κύριες, επικουρικές και μερίσματα– απονεμήθηκαν τον Οκτώβριο από τον ΕΦΚΑ, για τις οποίες απαιτήθηκε να καταβληθούν 99,74 εκατ. ευρώ ως αναδρομικά. Η μηνιαία συνολική δαπάνη αυξήθηκε κατά  12,21 εκατ. ευρώ. Από αυτές τις συντάξεις, οι 14.424 χορηγήθηκαν από τον ΕΦΚΑ και αφορούν ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα. Ο μέσος όρος αυτών των κύριων συντάξεων ήταν μόλις 626,26 ευρώ μεικτά. Αντίστοιχα, απονεμήθηκαν 1.842 νέες συντάξεις από το Δημόσιο, με τον μέσο όρο  να αγγίζει και να ξεπερνάει τα 1.000 ευρώ, εμφανίζοντας μια  διαφορά της τάξης των 382 ευρώ, που σε περίοδο ακρίβειας δεν τη λες και αμελητέα… 

Ο Γολγοθάς με τις επιδοτήσεις

Στη διαδρομή από το ΥΠΕΝ προς το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης… σκόνταψε το κονδύλι του 1 δισ. ευρώ που εκταμίευσε το υπουργείο Οικονομικών για τις επιδοτήσεις ρεύματος του Σεπτεμβρίου. Ετσι το βάρος έπεσε στους παρόχους που καλύπτουν κάθε φορά τα αντίστοιχα ποσά και αναμένουν να τα εισπράξουν το πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα. Μέχρι στιγμής το ΤΕΜ έχει καταβάλει μόλις 250 εκατ. από το σύνολο του 1,9 δισ. ευρώ του Σεπτεμβρίου και «τρέχουν» και οι επιδοτήσεις του 1,1 δισ. ευρώ του Οκτωβρίου. Η δόση του 1 δισ. από το ΥΠΕΝ ξεκόλλησε τελικά μόλις στις 31 Οκτωβρίου και ξεκίνησε ο επόμενος Γολγοθάς της εκταμίευσης των χρημάτων από την Τράπεζα της Ελλάδος όπου κατατίθενται, αφού η ΤτΕ δεν διαθέτει e-banking… Ετσι από εκεί που οι πάροχοι ανέμεναν προκαταβολή των επιδοτήσεων σε ποσοστό 70% προς διευκόλυνση της εξαιρετικά στενής ρευστότητάς τους, βρέθηκαν να αναμένουν δύο μήνες για να εισπράξουν ποσά που έχουν ήδη πληρώσει στην αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT