Δεύτερο reopening 10ετούς ομολόγου

Δεύτερο reopening 10ετούς ομολόγου

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δεύτερο reopening του 10ετούς ομολόγου που είχε εκδοθεί τον Ιανουάριο και πριν ξεσπάσει πόλεμος στην Ουκρανία, προχωρεί τη Δευτέρα ο ΟΔΔΗΧ μέσω έκτακτης δημοπρασίας. Σκοπός της επανέκδοσης είναι η παροχή επιπλέον ρευστότητας στη συγκεκριμένη ομολογιακή έκδοση, η οποία έχει λήξη τον Ιούνιο του 2032 και κουπόνι 1,75%. Το ποσό που θα δημοπρατηθεί θα είναι έως 200 εκατ., ενώ στη δημοπρασία θα συμμετάσχουν μόνον βασικοί διαπραγματευτές με υποβολή, μέσω της ΗΔΑΤ, αποκλειστικά μέχρι 5 ανταγωνιστικών προσφορών ο καθένας. Σημειώνεται πως τον περασμένο Ιούλιο είχε «ανοίξει» και πάλι η συγκεκριμένη έκδοση, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 3,67%, ενώ είχαν αντληθεί 500 εκατ. ευρώ. Επειτα από την επανέκδοση της Δευτέρας, το μέγεθος του συγκεκριμένου ομολόγου αναμένεται να διαμορφωθεί στα 3,7 δισ., από 3 δισ. που ήταν αρχικά. Ο ΟΔΔΗΧ συνεχίζει να προχωρεί με προσεκτικά βήματα, καθώς οι συνθήκες έχουν καταστήσει «απαγορευτική» μια «κανονική» έκδοση ομολόγου.

Πριμ παραγωγικότητας στον ΕΦΚΑ από το 2023

Εκτός από τις ευχαριστίες και τα καλά λόγια, άκουσαν και μια καλή είδηση οι εργαζόμενοι του ΕΦΚΑ, κατά τη χθεσινή εκδήλωση για τις εκκρεμείς συντάξεις. Είδηση, που ήρθε  από το στόμα του διοικητή του φορέα, Παναγιώτη Δουφεξή, και αφορά το πριμ παραγωγικότητας το οποίο  θα ισχύσει, όπως είπε, από την 1η Ιανουαρίου 2023. Παράλληλα, ο κ. Δουφεξής ανακοίνωσε ότι υπάρχουν σχέδια για αντικατάσταση 5.000 ηλεκτρονικών υπολογιστών, μίσθωση πολυμηχανημάτων, εκτυπωτών και σκάνερ, αλλά και πρόσληψη 173 νέων υπαλλήλων.

Αποχωρεί από την NN Hellas η Μαριάννα Πολιτοπούλου

Αποχωρεί από τη θέση της προέδρου και CEO της NN Hellas η Μαριάννα Πολιτοπούλου, η οποία ολοκληρώνει μια σημαντική πορεία 7 ετών στην ελληνική θυγατρική του ολλανδικού ομίλου. Η αποχώρηση, που αποδίδεται σε λόγους προσωπικούς στο πλαίσιο της αναζήτησης άλλων ευκαιριών καριέρας, συμπίπτει με την ολοκλήρωση της απορρόφησης της Met Life, κλείνοντας για την κ. Πολιτοπούλου έναν κύκλο στην εταιρεία, που μετά την εξαγορά της Met Life κατατάσσεται στην πρώτη θέση της ασφαλιστικής αγοράς στον κλάδο ζωής υγείας.

Κατάρτιση ανέργων στα πανεπιστήμια

«Tα ελληνικά πανεπιστήμια άνοιξαν τις πύλες τους για τους ανέργους. Και όμως είναι πραγματικότητα! Για πρώτη φορά στη σύγχρονη Ελληνική Ιστορία, τα πανεπιστήμιά μας καταρτίζουν ανέργους», έγραψε στο Facebook ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης. Και αναφέρεται στην  πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας να δεσμεύσει κονδύλι 50 εκατ. ευρώ, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, για την κατάρτιση χιλιάδων ανέργων στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, όχι μόνο από τα ιδιωτικά ΚΕΔΙΒΙΜ (πρώην ΚΕΚ) αλλά και από τα αντίστοιχα ΚΕΔΙΒΙΜ των ελληνικών πανεπιστημίων.

Το ΔΝΤ… ξανάρχεται

Tη φιλοξενία της Ετήσιας Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας το 2026 διεκδικεί η Ελλάδα και ήδη βρίσκεται στην τελική πεντάδα των υποψήφιων χωρών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών που υπέβαλε και το σχετικό αίτημα. Συνολικά, δέκα χώρες εκδήλωσαν ενδιαφέρον και προκρίθηκαν η Ελλάδα, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία, η Ταϊλάνδη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, έχουν περάσει περισσότερα από 25 χρόνια αφότου φιλοξενήθηκε η σχετική διοργάνωση σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζεται ότι η πρόκριση της Ελλάδας στη short list συνιστά «απόδειξη της ενισχυμένης αξιοπιστίας και της αναβαθμισμένης θέσης της ελληνικής οικονομίας στη διεθνή σκηνή, μετά την έξοδό της –ύστερα από 12 χρόνια– από τη μνημονιακή και ενισχυμένη επιτήρηση». Η απόφαση θα ληφθεί το 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT