Γιατί «φρέναραν» οι αναβαθμίσεις

Γιατί «φρέναραν» οι αναβαθμίσεις

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκλογές, κίνδυνος δημοσιονομικών αστοχιών και δυσμενές διεθνές μακροοικονομικό σκηνικό είναι οι τρεις παράγοντες που φαίνεται ότι «φρέναραν» την αναβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης τους τελευταίους μήνες. Οπως σημειώνει σε ανάλυση για την πορεία της αγοράς ελληνικών ομολόγων το τμήμα οικονομικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής της Τράπεζας Πειραιώς, παρά τη σταθερή πορεία των ελληνικών κρατικών ομολόγων το τελευταίο διάστημα, η αβεβαιότητα, καθώς η οικονομία διανύει περίοδο εκλογών, ο κίνδυνος δημοσιονομικών αποκλίσεων και το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον παγκοσμίως συνεχίζουν να απασχολούν τις αγορές. Σε αυτό το πλαίσιο ο κύκλος των αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας για το 2022 έκλεισε τον Οκτώβριο, με την S&P να επιβεβαιώνει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στο BB+ με σταθερές προοπτικές, ακολουθώντας τις κινήσεις και των υπολοίπων οίκων αξιολόγησης.

Διυπουργική διάσκεψη έξι χωρών για την ενέργεια

Με πρωτοβουλία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα διοργανώνεται σήμερα η 1η Διυπουργική Διάσκεψη για την ενέργεια στην Αθήνα, με τη συμμετοχή της υπουργού Πράσινης Μετάβασης της Ιταλίας Gilberto Pichetto Fratin (μέσω τηλεδιάσκεψης), των υπουργών Ενέργειας Αλβανίας (Belinda Balluku), Βουλγαρίας (Rosen Hristov) και Ρουμανίας (Virgil Daniel Popescu) και της υπουργού Οικονομικών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης (Artane Rizvanolli). Θα συζητηθούν οι προοπτικές για τη διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού και οι τρόποι διεύρυνσης των κοινών πολιτικών τους στην ενέργεια.

165 χιλιόμετρα δικτύου φυσικού αερίου στην Ηπειρο

Από την πόλη των Ιωαννίνων μέσα στον Δεκέμβριο θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΔΑ. Πρόκειται για έργα συνολικού προϋπολογισμού 32,8 εκατ. που χρηματοδοτούνται από ίδια κεφάλαια της ΔΕΔΑ, δανειακά κεφάλαια και από εθνικούς πόρους του ΠΔΕ. Ο σχεδιασμός προβλέπει 165 χιλιόμετρα δικτύου και περισσότερες από 4.500 συνδέσεις καταναλωτών έως το 2025.

Η επιχορήγηση της «Κιβωτού του Κόσμου»

Eπειδή πολλά γράφηκαν και ακούστηκαν σχετικά με τη διακοπή της επιχορήγησης της «Κιβωτού του Κόσμου» από το υπουργείο Οικονομικών, ο Χρήστος Σταϊκούρας διευκρίνιζε χθες τα εξής: Ο  συγκεκριμένος φορέας είναι ιδιωτικός και δεν επιχορηγείται από το Δημόσιο ούτε ελέγχεται από αυτό, παρά μόνον προφανώς για φορολογικούς σκοπούς. Η επιχορήγηση 50.000 ευρώ αποφασίστηκε να του δοθεί στο πλαίσιο της κατανομής πόρων του Ειδικού Λογαριασμού που είχε ανοιχθεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών της COVID-19,  όπως έγινε και με άλλους κοινωνικούς φορείς, κατόπιν αιτήματός τους. Το ποσό προοριζόταν για οκτώ αναρρωτήρια. Οταν ξεκαθαρίσει η υπόθεση, τα χρήματα θα δοθούν και πάλι για να στηρίξουν τα παιδιά.

Ελληνας αντιπρόεδρος στην Insurance Europe

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου εξελέγη αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας των ενώσεων των ασφαλιστικών εταιρειών Insurance Europe, αξίωμα στο οποίο τοποθετείται για πρώτη φορά εκπρόσωπος της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς. Η θητεία του κ. Σαρρηγεωργίου είναι σε άμεση ισχύ και θα έχει διάρκεια μέχρι τον Ιούνιο του 2025. Από τη θέση του αντιπροέδρου της Insurance Europe ο κ. Σαρρηγεωργίου θα λειτουργεί ως ενεργός εκπρόσωπος της ασφαλιστικής αγοράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όπως δήλωσε o πρόεδρος της Insurance Europe Andreas Brandstetter «η σημαντική εμπειρία του στην ασφαλιστική αγορά θα προσφέρει μεγάλη αξία στο έργο μας τα επόμενα χρόνια». Από την πλευρά του ο κ. Σαρρηγεωργίου δεσμεύθηκε να συμβάλει ενεργά στην προώθηση των θεμάτων που αφορούν την ασφαλιστική βιομηχανία, σε συνεργασία με τον πρόεδρο, την εκτελεστική επιτροπή, τη γενική διεύθυνση και όλα τα όργανα της Insurance Europe».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή