Ο ΔΑΑ οδεύει προς το Χρηματιστήριο

Ο ΔΑΑ οδεύει προς το Χρηματιστήριο

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί τα έσοδα από την κυοφορούμενη δημόσια εγγραφή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) στο Χρηματιστήριο να μην περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2023, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν προχωρούν οι σχετικές διαδικασίες. Ούτε πως δεν θα γίνει εντός του πρώτου εξαμήνου η εισαγωγή. Αυτό αναφέρουν άριστα ενημερωμένες πηγές, εξηγώντας πως στην παρούσα φάση έχει προχωρήσει σημαντικά η διαπραγμάτευση με τις Avi Alliance (26,7%) και Avi Alliance Capital (13,3%), αμφότερες συμφερόντων του καναδικού ασφαλιστικού ταμείου PSP Investments, που ελέγχουν και το μάνατζμεντ και οι οποίες πρέπει να συναινέσουν για να γίνει η συναλλαγή (έχουν σχετικό συμβατικό δικαίωμα). Το ΤΑΙΠΕΔ θα διαθέσει το 30% που έχει στο χαρτοφυλάκιό του, ενώ το άλλο 25% που κατέχει το Υπερταμείο θα παραμείνει στο Δημόσιο. Ο προγραμματισμός θέλει τη δημόσια εγγραφή να ολοκληρώνεται στο πρώτο εξάμηνο.

Τα σχέδια της ιταλικής Enel για την Ελλάδα

Μέσω συνεργασιών θα αναπτύξει το μελλοντικό επιχειρηματικό της πλάνο στην Ελλάδα η ιταλική Εnel, ενώ δεν αποκλείεται και πιθανή επέκταση των δραστηριοτήτων της και σε άλλους τομείς πέραν των ΑΠΕ. Το νέο μοντέλο ανάπτυξης στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής της Enel Φραντσέσκο Σταράτσε κατά την παρουσίαση χθες του στρατηγικού πλάνου της εταιρείας για το 2023-2025. Η Ελλάδα, όπως και η Αυστραλία, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ιταλικής εταιρείας, εντάσσονται σε «Stewardship Model», που θα οδηγήσει σε συνολικές επενδύσεις ύψους 15 δισ. ευρώ. 

Παράταση υποβολής σχεδίων για βιομηχανικά πάρκα

Για τις 6 Δεκεμβρίου παρατάθηκε η ημερομηνία έναρξης υποβολής προτάσεων για τη λήψη κρατικής ενίσχυσης σχετικά με την υλοποίηση επενδύσεων σε βιομηχανικά πάρκα. Η διαδικασία της υποβολής προτάσεων ολοκληρώνεται στις 31 Ιανουαρίου 2023, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να είναι υψηλό. Σημειώνεται ότι τα βιομηχανικά πάρκα έχουν ενταχθεί στο αναπτυξιακό πρόγραμμα συμβάσεων στρατηγικής σημασίας, με το ΤΑΙΠΕΔ να έχει αναλάβει τη διενέργεια των διαγωνισμών.

Ελεγχοι όλο το 24ωρο σε εργασιακούς χώρους

Εντατικούς ελέγχους όλο το 24ωρο θα μπορεί να πραγματοποιεί η νέα Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, που απέκτησε πλέον και νέο οργανόγραμμα. Υπουργική απόφαση προβλέπει τη νέα δομή της Αρχής, με αλλαγές ως προς τη στελέχωση αλλά και καλύτερη στόχευση ως προς τους ελέγχους. Προφανείς στόχοι είναι η προστασία της υγείας των εργαζομένων, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας, η τήρηση της νομοθεσίας και η ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων. Οσο για τα όπλα, αυτά ξεκινούν από επιθεωρήσεις και ελέγχους σε χώρους εργασίας, περνούν από τα υψηλά πρόστιμα και φθάνουν έως και τις διώξεις, όπου διαπιστώνονται σημαντικές και συνεχείς παραβάσεις.

Εγκρίθηκε το ντιλ του 1 δισ. στις ΑΠΕ

«Πράσινο φως» για την εξαγορά του τομέα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) του ομίλου Ελλάκτωρ από τη Motor Oil «άναψε» η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Μάλιστα, επρόκειτο για ομόφωνη απόφαση. Με τον τρόπο αυτό, «ανοίγει ο δρόμος» για την ολοκλήρωση μιας από τις μεγαλύτερες συμφωνίες του 2022, καθώς η αξία του «ντιλ» θα προσεγγίσει το 1 δισ. Οπως αναφέρει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, «η υπό εξέταση συναλλαγή δεν θα εξαλείψει κάποια ουσιώδη και ενεργή ανταγωνιστική πίεση και κατά συνέπεια κρίνεται ότι δεν θα επηρεάσει το επίπεδο ανταγωνισμού». Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από τέσσερα χρόνια, το 2018, η «Ανεμος» είχε βρεθεί στο επίκεντρο της κόντρας των μετόχων, με την πλευρά Μπόμπολα – Κούτρα να επιθυμεί την πώλησή της και εκείνη των αδελφών Καλλιτσάντση να επιχειρηματολογεί για το αντίθετο. Τότε βέβαια οι προσφορές από ενδιαφερόμενους αγοραστές αποτιμούσαν την αξία της εταιρείας στα 200 εκατ. και όχι στο 1 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή