Ιταλικό ενδιαφέρον για το 17% του ΔΕΣΦΑ

Ιταλικό ενδιαφέρον για το 17% του ΔΕΣΦΑ

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδιαφέρον της ιταλικής Snam για την εξαγορά του 17% του ΔΕΣΦΑ επιβεβαιώνεται και από πλευράς των Αζέρων. «Η ιταλική Snam μας προσέγγισε για την απόκτηση μετοχών του ΔΕΣΦΑ. Η εταιρεία ενδιαφέρεται να αποκτήσει μερίδιο 17% στον ΔΕΣΦΑ», δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Socar Ροβνάγκ Αμπτουλάγιεφ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πώληση μεριδίου 17% από τη Socar σε ευρωπαϊκή εταιρεία έχει τεθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. ως προαπαιτούμενο για την τελική έγκριση της συμφωνίας που υπεγράφη τον Αύγουστο του 2013 για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη εταιρεία. Στη Socar θα μεταβιβαστεί το σύνολο του 66% του ΔΕΣΦΑ, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει προσυμφωνηθεί η μεταβίβαση του 17% σε τρίτη ευρωπαϊκή εταιρεία. Εκτός από την ιταλική Snam, ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει επισήμως στο TAIΠΕΔ και η ισπανική Enagas, ενημερώνοντας ότι προτίθεται να υποβάλει προσφορά από κοινού με τη βελγική Fluxys.

Το λεκανοπέδιο Αττικής (5.898) και η Κεντρική Μακεδονία (1.371) είχαν τις περισσότερες ενεργές επενδυτικές μερίδες στο Χρηματιστήριο τον Οκτώβριο. Αντίθετα το βόρειο Αιγαίο (94) και τα Ιόνια Νησιά (140) εμφανίζουν τις μικρότερες επενδυτικές μερίδες στο Χρηματιστήριο. Μάλιστα υπάρχουν και 896 επενδυτικές μερίδες με λανθασμένο ταχυδρομικό κώδικα. Στις διεθνείς επενδυτικές ενεργές μερίδες τον Οκτώβριο οι περισσότερες προήλθαν από Κύπρο (394), Ηνωμένο Βασίλειο (30), ΗΠΑ (17) και Λουξεμβούργο (12). Με μία μόνο επενδυτική ενεργή μερίδα εμφανίστηκαν χώρες όπως Τουρκία, Πολωνία, Μονακό, Σεϋχέλλες, Γκέρνσι και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Διαφωνεί ο αντιπρόεδρος

Συνεχίζεται η διελκυστίνδα σχετικά με τη φορολογία των τυχερών παιγνίων του ΟΠΑΠ. Η πλευρά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη φέρεται να έχει πεισθεί για το ατελέσφορο του μέτρου επιβολής τέλους 10% επί της αξίας της στήλης του ΟΠΑΠ. Η πλευρά ωστόσο του υπουργείου Οικονομικών, η οποία και πρότεινε το μέτρο, συντηρεί το θέμα καθώς φαίνεται να έχει περιέλθει σε αδιέξοδο. Για το θέμα φέρεται να έχει ενημερωθεί και το κουαρτέτο των πιστωτών της χώρας, μετά την παρέμβαση που πραγματοποίησαν οι πράκτορες του ΟΠΑΠ. Ο οργανισμός, παρά τα όσα λέγονται και γράφονται, φέρεται ότι παραμένει κάθετα αντίθετος στην επιβολή του τέλους επί της στήλης κάθε τυχερού παιγνίου.

Ταξίδι στο Λονδίνο για επαφές με επενδυτές

Μετά  το Eurogroup και το Ecofin, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος βρέθηκε χθες στο Λονδίνο και στο London School of Economics (LSE) για να μιλήσει σχετικά με την «αριστερά στην κυβέρνηση». Για το συγκεκριμένο ακροατήριο το να έχουν έναν ομιλητή από αριστερή κυβέρνηση δεν είναι σύνηθες. Αντιθέτως, ο κ. Τσακαλώτος είναι συνηθισμένος στο να μιλά σε αγγλικό κοινό. Παράλληλα, ο υπουργός είχε επαφές και με επενδυτές κατά τη διάρκεια της ολιγόωρης επίσκεψής του στο Λονδίνο.

H E.E. σπατάλησε 6,3 δισ. ευρώ το 2014

Η Ευρωπαϊκή Ενωση σπατάλησε 6,3 δισ. ευρώ το 2014, όπως εκτίμησε το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο στην ετήσια έκθεσή του, στην οποία ζητεί από τις Βρυξέλλες να κάνουν καλύτερη χρήση του προϋπολογισμού τους στη διάρκεια κρίσεων, όπως είναι η προσφυγική. Η ανεξάρτητη αρχή που ελέγχει τα οικονομικά της Ε.Ε. για λογαριασμό των Ευρωπαίων φορολογούμενων, ζήτησε να υπάρξει «μια εντελώς νέα προσέγγιση» στον τρόπο με τον οποίο η Ε.Ε. χρησιμοποιεί τα χρήματα που διαθέτει, προκειμένου να είναι πιο ευέλικτη σε περιπτώσεις ανάγκης. Μεταξύ των χαρακτηριστικών παραδειγμάτων αυτής της σπατάλης, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο αναφέρει στην έκθεσή του αεροδρόμια που δεν χρησιμοποιούνται όσο είχε εκτιμηθεί και τα οποία θα έπρεπε να έχουν λάβει τη μισή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από αυτήν που πήραν τελικά. Ενα άλλο παράδειγμα είναι η βοήθεια που δόθηκε στην Ισπανία για καλλιεργήσιμες εκτάσεις, οι οποίες τελικά χρησιμοποιήθηκαν ως πίστες μοτοκρός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή