Οπου φύγει φύγει, παρά την κούραση

Οπου φύγει φύγει, παρά την κούραση

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν λίγο μετά τις 6 χθες το πρωί, όταν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με τους θεσμούς. Είχαν προηγηθεί 11 ώρες συνεχούς διαπραγμάτευσης, που είχαν οδηγήσει όλους τους συμμετέχοντες στα όρια των αντοχών τους. Ή σχεδόν όλους. Πριν καλά καλά τελειώσει την ενημέρωση ο κ. Τσακαλώτος, η επικεφαλής τους κλιμακίου του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου βρισκόταν κιόλας στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου, με τις βαλίτσες της έτοιμες, και έκανε τσεκ άουτ. Στη συνέχεια επιβιβάστηκε σε όχημα της ασφάλειας και κατευθύνθηκε προς το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Είτε ήταν βέβαιη για την έκβαση της διαπραγμάτευσης και είχε κλείσει θέση σε συγκεκριμένη πτήση είτε πήρε την πρώτη πτήση στην οποία βρήκε θέση, αρκεί να έφευγε από την Αθήνα. Προφανώς συνέβη το πρώτο, αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι δεν υπάρχει στέλεχος των θεσμών που να μην έχει βαρεθεί τις μακρόχρονες διαπραγματεύσεις των αξιολογήσεων στην Ελλάδα.

Ποια Εγνατία πωλείται και ποια μένει στο Δημόσιο

Η Εγνατία Οδός δεν θα μεταβιβαστεί στο υπερταμείο. Αυτό αποφασίστηκε χθες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Κανένας, ωστόσο, δεν αναφέρει ότι αυτή η απόφαση δεν αφορά τη σημερινή εταιρεία, αλλά αυτήν που θα μείνει μετά την παραχώρηση της εκμετάλλευσης της υποδομής (δηλαδή του δρόμου). Η νέα εταιρεία θα είναι μια κατ’ επίφασιν ρυθμιστική αρχή, η οποία θα επιβλέπει το έργο της παραχώρησης. Πάντως, με την ίδια λογική θα έπρεπε να είχε γίνει μια εταιρεία για να επιβλέπει την παραχώρηση της Ιονίας Οδού, της Νέας Οδού κ.ο.κ.

Σε δέκα η μερίδα του λέοντος

Ο συγκεντρωτισμός αυξάνεται στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, καθώς τον φετινό Απρίλιο οι 10 πρώτες ΑΧΕΠΕΥ κατάφεραν να συγκεντρώσουν το 81,01%. Ετσι, οι υπόλοιπες 41 εταιρείες μοιράστηκαν μόλις το 18,99% των συναλλαγών. Στις πρώτες θέσεις των μεριδίων αγοράς βρέθηκε η Eurobank Equities με 15,23% έναντι 15,77% το α΄ τετράμηνο του 2017. Στη δεύτερη θέση κατετάγη η Euroxx με μερίδιο 13,31% έναντι 14,47% που είχε το α΄ τετράμηνο της τρέχουσας χρονιάς. Ακολούθησε η Εθνική Χρηματιστηριακή με μερίδιο 11,62% και 11,50% στο α΄ τετράμηνο, και στη συνέχεια βρέθηκε η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ με μερίδιο αγοράς 9,24% τον Απρίλιο και 9,52% στο α΄ τετράμηνο του 2017.

Νέα γραφεία ενημέρωσης των δανειοληπτών

Δύο ακόμα Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΓΕΥΔ) εγκαινιάστηκαν χθες από τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου (φωτ.), τον ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φ. Κουρμούση και τη διοικητή του ΟΑΕΔ Μ. Καραμεσίνη. Το ένα γραφείο βρίσκεται στην έδρα του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (Σολωμού 60 και Πατησίων), στο κέντρο της Αθήνας, και το άλλο στο Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης (Μαυρομιχάλη και Μεσολογγίου 4), στον Πειραιά. Μένει να δούμε πότε θα ξεκινήσει να λειτουργεί και η ιστοσελίδα για την ενημέρωση των δανειοληπτών.

Εκσυγχρονισμός επιχειρημάτων

Τον περασμένο Δεκέμβριο, στη διάρκεια άτυπης ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου αποκάλυπτε ότι δέχεται πιέσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για την απελευθέρωση της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Ο ίδιος μάλιστα έλεγε, στο επιχείρημα της κ. Βελκουλέσκου ότι τα καταστήματα είναι ανοικτά συνεχώς στη Ρουμανία, ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει σε ανεπτυγμένες χώρες, όπως, για παράδειγμα, η Ελβετία ή ακόμη και στην Ουάσιγκτον, όπου βρίσκεται η έδρα του ΔΝΤ. Χθες ο κ. Παπαδημητρίου εξέφρασε εκ νέου, και μάλιστα δημοσίως, τη διαφωνία του με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Μόνο που ο ίδιος αντέστρεψε το δικό του επιχείρημα. «Φυσικά διαφωνούσαμε, αλλά αυτό είναι κάτι που γίνεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και στην Αμερική. Μπορούμε να το δούμε και αυτό ως εκσυγχρονισμό», δήλωσε ερωτηθείς σχετικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή