Ο ΕΦΚΑ δεν «βγαίνει» χωρίς οικονομική στήριξη

Ο ΕΦΚΑ δεν «βγαίνει» χωρίς οικονομική στήριξη

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και η διοίκηση του ΕΦΚΑ να εκφράζουν σε όλους τους τόνους την ικανοποίησή τους για την καλή πορεία των εσόδων του Ταμείου και για τα πλεονάσματα του 7μήνου, όμως ο χρόνος δεν βγαίνει χωρίς στήριξη. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, απόφαση των Αχτσιόγλου-Χουλιαράκη (φωτ.) προβλέπει τη μεταφορά στον ΕΦΚΑ ποσού της τάξης των 395 εκατ. ευρώ από τον ειδικό λογαριασμό εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων του ασφαλιστικού κουμπαρά ΑΚΑΓΕ. Αν και η χρηματοδότηση είναι εντός των ορίων που έχουν τεθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Προσαρμογής για το διάστημα 2018-2021, είναι ξεκάθαρο ότι ο ΕΦΚΑ είναι ελλειμματικός. Αλλωστε, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η απόφαση, το ποσό θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη μέρους του ελλείμματος του ΕΦΚΑ. Καθώς δε, όπως έχει αποκαλύψει η «Κ», το κρίσιμο διάστημα αφορά το τρίτο τετράμηνο του έτους, τα ποσά θα μεταφερθούν στο Ταμείο σε 4 δόσεις, αρχής γενομένης από τις 25/9/2017.

Ανανέωση συνεργασίας Πειραιώς με NN Hellas

Για δέκα επιπλέον χρόνια ανανεώνουν τη συνεργασία τους η Τράπεζα Πειραιώς με την NN Hellas στον τομέα των ασφαλιστικών προϊόντων.

Επίσης, η συμφωνία προβλέπει τη δυνατότητα περαιτέρω επέκτασης της συνεργασίας για ακόμη πέντε χρόνια, μετά τη συμπλήρωση δέκα ετών.

Ετσι, η Τράπεζα Πειραιώς θα εξακολουθήσει να προσφέρει, κατ’ αποκλειστικότητα, στους πελάτες της τα ασφαλιστικά προϊόντα Ζωής και Υγείας της ΝΝ Hellas, μέλους του διεθνούς ασφαλιστικού και επενδυτικού ομίλου ΝΝ.

Νέος επικεφαλής στον ΟΑΕΠ ανέλαβε ο κ. Γρ. Μουτάφης

Νέο πρόεδρο και γενικό διευθυντή έχει εδώ και λίγες ημέρες ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ). Ειδικότερα, τη θέση του προέδρου και γενικού διευθυντή του Οργανισμού ανέλαβε ο κ. Γρ. Μουτάφης, προερχόμενος από τον ασφαλιστικό – ελεγκτικό κλάδο. Ο κ. Μουτάφης διαδέχθηκε τον κ. Στ. Κροκιδά, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του στις 26 Ιουλίου. Επίσης, ορίστηκε μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΕΠ ο κ. Χαρ. Φύτρος, αναλογιστής, στη θέση του παραιτηθέντος από τις 13 Μαρτίου 2017 κ. Ι. Μπόμπα.

Φύσηξαν… πρόστιμα σε μαγαζιά των Κυκλάδων

Πολύ δυνατά τα μελτέμια φέτος στις Κυκλάδες, αλλά ειδικά στην Πάρο έφτασαν στο σημείο να ξεκολλήσουν και τις κορδέλες για το 48ωρο «λουκέτο» που έβαλε η ΑΑΔΕ σε γνωστό κατάστημα (Barbarossa), όπου διαπίστωσε φοροδιαφυγή (δεν είχαν εκδοθεί 36 αποδείξεις 6.500 ευρώ). Οι ελεγκτές, πάντως, δεν συγκινήθηκαν από τα ανεμομαζώματα και έβαλαν νέο «λουκέτο», αυτήν τη φορά 10 ημερών. Επειτα από αυτό, ο άνεμος κόπασε, αλλά με κάποιον μαγικό τρόπο οι κορδέλες έγιναν ολόλευκες, σαν να έκλεισε το μαγαζί για ανακαίνιση. Εν τω μεταξύ, στη Μύκονο, στο εστιατόριο «Σπηλιά», όπου διαπιστώθηκε απόκρυψη 24.000 ευρώ, επιβλήθηκε πρόστιμο, όχι όμως «λουκέτο», επειδή υπάρχει συστέγαση με ξενοδοχείο.

Οι εκκαθαρίσεις οφειλών θα γίνουν από Οκτώβριο

Τελικά δεν είναι η έλλειψη οδηγιών ή αναλωσίμων η αιτία για την καθυστέρηση πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών υγείας του ΕΦΚΑ. Σε ανακοίνωσή του το Ταμείο υποστηρίζει ότι η επιστολή που φέρει τα χαρακτηριστικά υπηρεσιακού εγγράφου έχει αποσταλεί από αναρμόδια υπάλληλο, η οποία απαντά σε ερωτήματα που δεν της τέθηκαν και θίγει θέματα που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Η διοίκηση του Ταμείου χαρακτηρίζει ανακριβείς τις πληροφορίες που φέρεται να δίνει η συγκεκριμένη υπάλληλος ως προς το μηχανογραφικό πρόγραμμα, για το οποίο ο ΕΦΚΑ απαντά πως έχει εγκατασταθεί και υπάρχει πλέον δυνατότητα εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών που εκκρεμούν από το 2012. Επίσης, ανακριβείς είναι οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες δεν έχουν δοθεί οδηγίες, καθώς ο ΕΦΚΑ υποστηρίζει ότι ο υποδιοικητής Δ. Τσακίρης συντονίζει με οδηγίες του την όλη διαδικασία. Και «φυσικά δεν τίθεται θέμα έλλειψης αναλωσίμων», αναφέρει ο φορέας. Στην ουσία του θέματος, πάντως, η εκκαθάριση των οφειλών δεν θα ξεκινήσει πριν από τον Οκτώβριο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή