Ο ΔΗΚΤΗΣ (13/03/18)

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβλέψεις 1,45 δισ. για Εθνική λόγω IFRS 9

Στο 1,45 δισ. ευρώ θα ανέλθει η επίπτωση για την Εθνική Τράπεζα από την υιοθέτηση του νέου διεθνούς λογιστικού προτύπου (IFRS 9). Σύμφωνα με την ΕΤΕ, οι νέες εκτιμήσεις οδηγούν στην αύξηση των συσσωρευμένων προβλέψεων για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων του ομίλου κατά περίπου 10,7%. Κατά την ΕΤΕ, από το 1,45 δισ. ευρώ το 1,2 δισ. ευρώ αφορά πρόσθετες προβλέψεις απομείωσης για δάνεια και το υπόλοιπο 0,25 δισ. άλλα στοιχεία ενεργητικού, κυρίως τον Titlos. «Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις μεταβατικές διατάξεις που παρέχουν τη δυνατότητα στα πιστωτικά ιδρύματα να εφαρμόσουν σταδιακά στα εποπτικά κεφάλαια, έως το 2023, τις επιπτώσεις από την εφαρμογή των νέων διατάξεων απομείωσης του IFRS 9, η αρχική εφαρμογή του εκτιμάται ότι θα μειώσει τον Δείκτη Κοινών Μετοχών (CET1) του ομίλου κατά περίπου 50 μ.β. Χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν οι μεταβατικές διατάξεις, η εκτιμώμενη αρνητική επίπτωση στον CET1 ανέρχεται σε 350 μ.β.», τονίζει η ΕΤΕ.

Αιχμές ΤΕΕ κατά «Αττικού Μετρό» και υπ. Υποδομών

Αιχμές κατά «Αττικού Μετρό» και της ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών περί σκόπιμου αποκλεισμού του Τεχνικού Επιμελητηρίου άφησε χθες, με δημόσια παρέμβασή του, ο πρόεδρός του Γιώργος Στασινός. Αφορμή, η μη επιλογή εκπροσώπου του Τεχνικού Επιμελητηρίου στην επιτροπή που θα κρίνει τον διαγωνισμό για την πρόσληψη τεχνικού συμβούλου για τα έργα του μετρό. Ο κ. Στασινός επισημαίνει ότι η εταιρεία δεν ήταν μεν υποχρεωμένη από τον νόμο να συμπεριλάβει εκπρόσωπο του ΤΕΕ, όφειλε όμως να το πράξει, μιας και το Επιμελητήριο είναι ο θεσμοθετημένος τεχνικός σύμβουλος του κράτους.

Παγκόσμιο προϊόν ο ελληνικός γύρος

«Το όνειρό μου είναι να γίνει ο γύρος παγκόσμιο προϊόν». Τάδε έφη χθες ο κ. Ν. Λούστας, διευθύνων σύμβουλος της Megas Yeeros, στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργάνωσε η εταιρεία. Στην κατεύθυνση αυτή η εταιρεία συνεχίζει την ανάπτυξη εντός και εκτός Ελλάδας, με τοποθέτηση των προϊόντων της σε 1.500-2.000 σημεία στην Ελλάδα, σε 25 πολιτείες των ΗΠΑ, σε 10 καταστήματα στον Παναμά και στο Ντουμπάι. Δεν είναι τυχαίο ότι ο τζίρος της για το 2017 ανήλθε στα 27,8 εκατ. ευρώ, ενώ στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στα 8,5 εκατ. ευρώ.

Μειώθηκε κι άλλο η εξάρτηση από τον ELA

Νέα μεγάλη μείωση παρουσίασε η εξάρτηση της χρηματοδότησης των εγχώριων τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA). Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), το υπόλοιπο του ELA στα τέλη Ιανουαρίου διαμορφώθηκε στα 17,4 δισ. ευρώ, έναντι 21,61 δισ. ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου 2017. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η ΤτΕ αποφάσισε και νέα μείωση του ορίου του ELA κατά 3,2 δισ. ευρώ, μείωση που αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, αποτέλεσμα της ενίσχυσης των καταθέσεων και των συναλλαγών στη διατραπεζική αγορά.

Νορβηγικό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ΑΠΕ

Ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δείχνουν νορβηγικά επενδυτικά κεφάλαια σε συνεργασία με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Οπως ανακοίνωσε η θυγατρική της ΔΕΗ, τα γραφεία της εταιρείας επισκέφθηκαν και είχαν συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο Ηλία Μοναχολιά εκπρόσωποι της Norwegian Investors, της Managing Partner και της Monogram A.S., η οποία είναι επενδυτικός σύμβουλος, συνοδευόμενοι από την αναπληρώτρια επικεφαλής της πρεσβείας της Νορβηγίας στην Αθήνα κ. Ελίζαμπεθ Λόθε. Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της Monogram, εκπρόσωπος της οποίας δήλωσε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξει άμεσο αποτέλεσμα στην τοποθέτηση επενδύσεων και στην υλοποίηση νέων έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα. Για σημαντικές προοπτικές συνεργασίας των νορβηγικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα έκανε λόγο και η εκπρόσωπος της νορβηγικής πρεσβείας, επισημαίνοντας την τεχνογνωσία των εταιρειών της χώρας της, αφού στο ενεργειακό μείγμα της Νορβηγίας την πρωτοκαθεδρία έχουν οι ΑΠΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή