Ο ΔΗΚΤΗΣ (27/03/18)

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι προκλήσεις για τον νέο πρόεδρο του ΕΦΚΑ

Ενας πτυχιούχος μηχανικός υπολογιστών του Πολυτεχνείου, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, ο Στάθης Μαρίνος, καλείται να υλοποιήσει «τη μετάβαση του ΕΦΚΑ στη νέα ηλεκτρονική εποχή». Ο νέος διοικητής του υπερταμείου των 6,3 εκατ. ασφαλισμένων και των τουλάχιστον 2,3 εκατ. συνταξιούχων έχει εργαστεί στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, σε Ελλάδα και εξωτερικό, με τελευταίο σταθμό την εταιρεία του υπουργείου Εργασίας Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.). Ισως από τη νέα του θέση στον ΕΦΚΑ καταφέρει να πιέσει την ΗΔΙΚΑ, ώστε να ολοκληρωθεί ο πολυπόθητος συμψηφισμός των εισφορών για τους 1,4 εκατ. μη μισθωτούς ασφαλισμένους. Μεγάλο στοίχημα, βέβαια, θεωρούνται η μάχη με την καθημερινότητα, η έκδοση των περίπου 90.000 αιτήσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, η προσπάθεια να μπει τάξη στο αλαλούμ λόγω αδυναμίας συντονισμού των πληροφοριακών συστημάτων των υπό ένταξη Ταμείων στον ΕΦΚΑ κ.λπ.

Απεβίωσε ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Π. Παπαδόπουλος

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 60 ετών το μεσημέρι του Σαββάτου ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) και β΄ αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, Παναγιώτης Παπαδόπουλος. Γεννήθηκε στην Κατερίνη Πιερίας και από το 1978 ασχολήθηκε με την εμπορία και επεξεργασία υαλοπινάκων. Ηταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία PAP SAFETY GLASS ΑΒΕΕ, ενώ εδώ και πολλά χρόνια είχε πλούσια συνδικαλιστική δράση. Τον Δεκέμβριο του 2010 ανέλαβε τα ηνία του ΒΕΘ, πρόεδρος του οποίου επανεξελέξη τον Δεκέμβριο του 2017.

Αυξάνονται οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων

Eπιδεινώνεται η εικόνα των κρατικών ομολόγων, καθώς οι πωλητές έχουν αναλάβει τα ηνία της εγχώριας δευτερογενούς αγοράς τίτλων στις τελευταίες συνεδριάσεις. Είναι αξιοσημείωτο ότι χθες η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναρριχήθηκε στο 4,40%, επίπεδο που είχε βρεθεί στις 28 Φεβρουαρίου 2018. Πιέσεις ασκήθηκαν και στο 5ετές κρατικό ομόλογο, καθώς η απόδοσή του έφθασε το 3,54%, με την τιμή να υποχωρεί στα 99,75 λεπτά του ευρώ. Η απόδοση του νέου 7ετούς κρατικού ομολόγου ξεπέρασε εκ νέου το επίπεδο του 4% και διαμορφώθηκε στο 4,03%.

Επιβραβεύθηκε η αλλαγή brand name της ΖeniΘ

Την πρώτη της σημαντική διάκριση απέσπασε η ΖeniΘ στα Creative Greece Awards 2018, που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 21 Μαρτίου. Η ΖeniΘ έλαβε το βραβείο Creative Rebranding Επιχειρηματικής και Γεωγραφικής Ανάπτυξης, επισφραγίζοντας την επιτυχημένη εκστρατεία για την αλλαγή του band name και του logo της εταιρείας σε Ζeniθ από ΑΕΡΙΟ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας και την επέκταση του άξονα δράσης της σε όλη την ελληνική επικράτεια και με φυσικό αέριο και με ηλεκτρισμό. Το βραβείο παρέλαβε ο διευθυντής Μarketing και Επικοινωνίας της εταιρείας Μάνος Εξαρχουλάκος, επισημαίνοντας την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πελάτες της εδώ και 17 χρόνια.

Εκπληξη Μπόργιανς για τα πενιχρά έσοδα

Ακόμα και ο πρώην υπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Νόρμπερτ-Βάλτερ Μπόργιανς έμεινε έκπληκτος από τα πενιχρά έσοδα που κατάφερε να εισπράξει η κυβέρνηση από τη λίστα που φέρει το όνομά του. Η λίστα Μπόργιανς περιλαμβάνει περίπου 10.000 δεδομένα επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων με καταθέσεις 6,5 δισ. ευρώ. Το ποσό που βεβαιώθηκε από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν ανήλθε σε 115 εκατ. ευρώ, ενώ στα δημόσια ταμεία μπήκαν μόλις 16,8 εκατ. ευρώ. Σε συνέντευξη στην Deutsche Welle, ο Νόρμπερτ-Βάλτερ Μπόργιανς αναφέρει: «Οταν δίνεις μια βάση δεδομένων με καταθέσεις άνω των 6 δισ., πρέπει να γνωρίζεις ότι δεν είναι όλοι παράνομοι σε αυτή τη λίστα. Υπ’ αυτήν την έννοια δεν περίμενα να εισπραχθούν 6 δισ. ευρώ. Ωστόσο τα εισπραχθέντα 16 εκατ. είναι πολύ λίγα. Και φυσικά ήλπιζα ότι όλοι εκείνοι που φοροδιέφυγαν θα επέστρεφαν τα χρήματα αυτά στα δημόσια ταμεία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή