Η ΕΚΤ αναλαμβάνει δράση

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα η ΕΚΤ θα αναθεωρήσει προς το χειρότερο την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της οικονομίας στην Ευρωζώνη και είναι πιθανό να στείλει το ισχυρότερο σήμα που έχει στείλει μέχρι σήμερα, ότι έρχονται νέα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης με τη μορφή περισσότερων φθηνών δανείων, ελπίζοντας να αποτρέψει την εξέλιξη μιας αναπάντεχης επιβράδυνσης σε ύφεση. Με την αβεβαιότητα που πηγάζει από τον εμπορικό πόλεμο και το Brexit να τρομάζει την οικονομία της Ευρωζώνης, το επιχειρηματικό κλίμα έχει γίνει αρνητικό, αυξάνοντας τον κίνδυνο πως οι φόβοι περί ύφεσης θα γίνουν αυτοεκπληρούμενη προφητεία και θα εξαπλωθούν από τη Γερμανία και την Ιταλία στην υπόλοιπη Ευρωζώνη. Ετσι, η ΕΚΤ καλείται να ενισχύσει το κλίμα, κάτι που θα αναγκαστεί να κάνει ο Μάριο Ντράγκι, αν και αρχικά με μικρά βήματα. Είναι σίγουρο πως αυτή η κίνηση θα θεωρηθεί αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής, καθώς η ΕΚΤ ολοκλήρωσε μόλις τον Δεκέμβριο την ποσοτική χαλάρωση και έχει στείλει το σήμα πως θα αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού αργότερα το 2019. Ωστόσο, οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο, με πρώτη την αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα, ανακρούουν πρύμναν.

Πρώτη επιλογή της ΕΚΤ θα είναι να προσφέρει νέα ρευστότητα στις τράπεζες ώστε να εξακολουθήσουν να χορηγούν δάνεια προς τις επιχειρήσεις. Στη συνέχεια θα ανακοινώσει επισήμως την καθυστέρηση αύξησης των επιτοκίων δανεισμού, την οποία οι αγορές δεν περιμένουν παρά πολύ αργότερα από τις αρχές του 2020. Το πρώτο από αυτά τα βήματα είναι πιθανό να γίνει σήμερα, ακόμη και αν δεν αποκαλυφθούν όλες οι λεπτομέρειες. Η αλλαγή της ενημέρωσης προς τους επενδυτές για την πορεία των επιτοκίων δανεισμού δεν θα ανακοινωθεί ακόμη, διότι η ΕΚΤ θέλει να κάνει σταδιακά τις κινήσεις της ώστε αυτές να έχουν το μέγιστο αποτέλεσμα. Το πρόβλημα είναι πως με τη βιομηχανική παραγωγή και τις εξαγωγές να συρρικνώνονται, οι τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει να περιορίζουν τον δανεισμό, απειλώντας να επιδεινώσουν την επιβράδυνση της οικονομίας. Η παροχή νέων δανείων από την ΕΚΤ θα μπορούσε να ενισχύσει τον τραπεζικό δανεισμό και το κυριότερο να βοηθήσει τις τράπεζες να μετακυλίσουν δάνεια που είχαν πάρει το 2016. Η ΕΚΤ φοβάται πως αν αρχίσουν οι τράπεζες να αποπληρώνουν αυτά τα δάνεια, τα οποία λήγουν το 2020, θα συρρικνωθεί γρήγορα ο ισολογισμός τους με αποτέλεσμα την αυτόματη σκλήρυνση της νομισματικής πολιτικής ακριβώς τη στιγμή που η οικονομία θα χρειάζεται μεγαλύτερη υποστήριξη. Ωστόσο η επιβράδυνση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε εξωτερικούς παράγοντες και συνεπώς είναι εκτός ελέγχου της ΕΚΤ, η οποία διαθέτει πλέον περιορισμένο οπλοστάσιο ύστερα από χρόνια ενίσχυσης της οικονομίας και επιτόκια δανεισμού που εξακολουθούν να είναι αρνητικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT